Tolwegen in de EU

Wil je op de Europese wegen niet in de problemen komen? Dan moet je de tolregels kennen, anders riskeer je hoge boetes. Met deze tips komt je zonder boetes op jouw vakantiebestemming aan.

Tolheffing voor motorvoertuigen is in Europa meer regel dan uitzondering. Helaas is er geen uniforme regeling binnen de EU voor de wegenbelasting. Elk land voert regels naar eigen inzicht. Het is daarom niet altijd even duidelijk waar de tol wordt betaald.

Vignetten of tol in Zwitserland, Frankrijk, Spanje, Portugal

In Zwitserland heb je een vignet nodig voor het trekken van voertuigen en caravans. Ze zijn verkrijgbaar bij grenzen, benzinestations en autoclubs. In Frankrijk, Spanje en Portugal wordt de tol betaald bij betaalstations. Soms neem je een kaartje bij het betreden van de tolroute en betaal je deze bij vertrek, of is er een vast bedrag verschuldigd voor een bepaald deel van de route. Afhankelijk van de lengte en het gewicht van het team, worden ze ingedeeld in verschillende dure klassen. Je kunt contant of met een creditcard betalen.

In Spanje hangt de tol niet alleen af ​​van het gedeelte van de route, maar ook van seizoenen of feestdagen. Trouwens, sinds het begin van het jaar zijn twee trajecten die voorheen tolplichtig waren gratis: AP7 (van Tarragona naar Alicante, ongeveer 380 km) en AP4 (van Sevilla naar Cádiz, ongeveer 120 km). Er zijn ook de door de staat gerunde auto-via’s, die meestal gratis zijn.

In Portugal is het verblijf tussen twee tolhuisjes beperkt tot twaalf uur. Als deze periode wordt overschreden, moet het dubbele van de vergoeding worden betaald voor de langst mogelijke route naar het volgende betaalpunt of uitgang.

Let op!

Op de routes in Portugal met de aanduiding “alleen elektronische tol” kunnen voertuigen met buitenlandse nummerplaten de tol alleen elektronisch factureren. Om dit te doen, moet je je van tevoren registreren en een creditcard hebben.

Hoe betaalt u tol in Italië en Kroatië?

Bij het berekenen van de tol in Italië en Kroatië worden aanhangwagens op gewicht en afmetingen in verschillende voertuigklassen ingedeeld. De vergoedingen worden berekend als een forfaitair bedrag of volgens de afgelegde afstand. Contant geld kan overal worden betaald, creditcards en pinpassen worden ook bijna overal geaccepteerd.

In Italië is het mogelijk om de kosten te betalen met een Via-Card; deze prepaidkaarten zijn verkrijgbaar bij automobielclubs en benzinestations.

In Italië wordt de tol voornamelijk aan automaten betaald. Soms lukt dat niet, bijvoorbeeld als de Via-Card niet wordt geaccepteerd. In dit geval drukt de automaat een bon af met het tolbedrag nog open, dat je mee moet nemen. Om de bon uit te geven, druk je op sommige machines op de knop “Aiuto-Help”, “Richiesta di Intervento”, “Assistenza” of de rode knop. De achterstallige tol dient zo snel mogelijk te worden betaald bij het dichtstbijzijnde betaalstation “Punto-blu”.

Lees ook mijn artikel over de verschillende milieuzones in Europa>>

Snel en gemakkelijk: Bip & Go in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië

Met behulp van de Bip & Go-toltransponder kunnen tolwegen in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië contactloos en cashloos worden betaald aan de betaalpunten. Dit werkt voor combinaties tot 3,5 ton en tot maximaal drie meter hoog. Om een ​​snelle doorgang te garanderen, raadt Bip & Go aan om de transponder met de bijgeleverde houder en zelfklevende kussentjes rechts van de binnenspiegel te plaatsen.

Zachte pieptonen van de transponder geven meestal de succesvolle registratie en het openen van de slagboom bij de tolhuisjes aan. Reizigers naar Portugal wachten echter tevergeefs op bevestiging, aangezien daar een andere technologie wordt gebruikt. Maar vooral in Portugal met zijn vele tolroutes, is dit type betaling een enorme gebruikswinst, aangezien er verschillende betalingsmodaliteiten optreden, afhankelijk van de operator.

Rijtuigen moeten de rijstroken bij de tolstations gebruiken die zijn gemarkeerd met een oranje “T”; ze zijn meestal aan de rechterkant. De maximaal toegestane passagesnelheid is 30 km / u. Er zijn twee prijsmodellen om uit te kiezen: De optie “incidenteel gebruik” wordt aanbevolen voor onregelmatige reizen. Hier bedraagt ​​het maandelijkse basisbedrag 1,70 euro voor Frankrijk en 2,50 euro elk voor de andere landen. Het is alleen verschuldigd in de maanden waarin de transponder wordt gebruikt.

Hoe gebruik ik de tolbadge – ANWB (Youtube)

Voor frequente reizigers kan een jaarabonnement goedkoper zijn. Prijzen: 16 euro voor Frankrijk en 10 euro elk voor Spanje en Portugal en / of Italië. Daarnaast is er de vergoeding voor de afgelegde afstand. Het toestel kost 14 euro of 10 euro (exclusief Italië) plus 10 euro verzendkosten.

Voor Portugal en Italië is de registratie van het voertuig gepland in het persoonlijke klantenportaal. Het wordt alleen gebruikt ter vergelijking in geval van een klacht. Bip & Go-klanten kunnen het kenteken op elk moment wijzigen. De maandelijkse facturen zijn online in te zien; betaling geschiedt uitsluitend via automatische incasso.

Tol in Oost-Europa: Tsjechië en Slovenië

Het vignetsysteem wordt ook in Tsjechië gebruikt, al is de uitvoering enigszins gewijzigd: de kentekenplaat moet op beide delen van het vignet worden ingevuld, een deel wordt aan de voorruit geplakt, het andere deel wordt bewaard om tijdens controles te worden getoond.

Als je naar Slovenië rijdt moet je zeker van tevoren een vignet kopen, want de boetes voor het rijden op tolwegen zonder vignet bedragen een astronomische 300 tot 800 euro. Bewaar de bon, want deze kan ook bij een controle opgevraagd worden.

Let op

De reis door de Karawankentunnel is niet bij de vignetprijs inbegrepen. Pas ook op als je via Triëst in Italië naar Koper in Slovenië rijdt: ook dit deel van de snelweg is onderworpen aan een vignet.

Tol in Noord-Europa

De tolroutes in Noorwegen veranderen regelmatig. Blauwe borden met de woorden “automatisk bomstasjon”, “automatische tol” of “toll plaza” kondigen tolwegen aan. Doordat de tolstations er totaal anders uitzien en soms niet als zodanig herkenbaar zijn voor bezoekers, kunnen toeristen hierdoor wangedrag en boetes ervaren.

Om dergelijke problemen te voorkomen, raad ik je aan de tol te betalen door middel van creditcardregistratie op internet. Hiervoor registreer je jouw voertuigregistratienummer en creditcard online bij het auto-pass-systeem. Dit garandeert je een bepaald bedrag en de tol wordt automatisch afgeschreven.

Registratie kan vooraf worden gedaan of tot drie dagen na het passeren van het eerste tolportaal.

Overzicht: tol in Europese landen

U kunt zien hoe hoog de tol in de afzonderlijke Europese landen is en op welke routes de tol wordt geheven.

België

Tolwegen: Liefkenshoektunnel ten noordwesten van Antwerpen (onderdeel van de ring van de snelweg R2);

Kosten en afhandeling: kleiner dan 3 meter hoog: 6 euro. Meer dan 3 meter hoog: 19 euro. Korting bij betaling met creditcard.

• Info: www.liefkenshoektunnel.be

Denemarken

• Tolroutes: de brug over de Storebælt en de brug-tunnelcombinatie over de Sont tussen Denemarken en Zweden;

• Kosten en afhandeling: Tol wordt berekend op basis van de totale lengte: Rijtuigen van meer dan 6 meter: 108 euro (Sontbrug), 53 euro (Storebælt-brug). Een BroPas- of BroBizz-contract is de moeite waard vanaf de 2e reis.

• Info: www.storebaelt.dk

Frankrijk

• Tolwegen: de meeste snelwegen, speciale tolheffingen voor sommige tunnels en bruggen, stadstol in de vorm van een belastbare milieusticker in sommige steden;

• Kosten & verwerking: tolgelden zijn gebaseerd op het totale bedrag. U kunt bij tolstations contant of met een creditcard betalen of zonder contant geld met een transponder.

• Info: www.autoroutes.fr , www.critair-online.com

Verenigd Koninkrijk

• Tolroutes: tolgedeelte van de snelweg M6 ten noorden van Birmingham, speciale tol op sommige bruggen en tunnels, stadstol in Londen en in de lage-emissiezone LEZ in Groot-Londen;

• Kosten & verwerking: Betaling bij tolstations contant of met creditcard. Voor de stadstol in Londen en de LEZ moet u zich online registreren (gratis). De vergoedingen kunnen vooraf worden betaald of tot één dag na gebruik van de zone.

• Info: www.tfl.gov.uk , www.epcplc.com

Italië

• Tolroutes: de meeste snelwegen, speciale toltarieven voor sommige tunnels, zones met beperkt verkeer (ZTL) in de stadscentra van Milaan, Bologna, Palermo;

• Kosten & verwerking: tolgelden zijn gebaseerd op het aantal assen. Betaling bij tolstations contant of met creditcard, elektronische tolheffing op de snelwegen A36, A59 en A60 vereist online registratie of contante betaling bij de Punto Verde-klantenservice binnen 15 dagen.

• Info: apl.pedemontana.com

Kroatië

• Tolroutes: alle snelwegen, speciale tol voor twee tunnels;

• Kosten & verwerking: tolgelden zijn gebaseerd op het aantal assen, het gewicht en de totale hoogte.

• Info: www.hac.hr

Nederland

• Tolroutes: Westerschelde-tunnel en Kiltunnel;

• Kosten en afhandeling: Kiltunnel: 5 euro, Westerschelden tunnel: 7,45 euro (prijzen zijn gebaseerd op auto + caravan)

• Info: Westerscheldetunnel.nl ; Kiltunnel.nl

Noorwegen

• Tolroutes: de meeste nieuwe tunnels, bruggen en baanvakken, speciale tolwegen voor verschillende steden;

• Kosten & afhandeling: bijna overal wordt de tol alleen elektronisch geregistreerd, betaling gebeurt via een factuur. Registratie vooraf vereist.

• Info: www.autopass.no

Oostenrijk

Tolwegen: de meeste snelwegen en autowegen, speciale toltarieven voor sommige tunnels en bergpassen;

• Kosten & verwerking: Rijtuigen tot 3,5 ton vereisen een vignet.

• Info: www.asfinag.at of www.vignet-bestellen.nl

Polen

• Tolplichtige wegen: autosnelwegen voor alle voertuigen, autowegen en federale snelwegen naast voertuigen (inclusief aanhangwagens) van meer dan 3,5 t GVW;

• Kosten en verwerking: aanhangwagens van meer dan 3,5 ton moeten uitgerust zijn met het Viabox elektronische tolheffingssysteem. Voor extra routes wordt tol geheven.

• Info: www.viatoll.pl

Portugal

• Tolroutes: de meeste snelwegen

• Kosten & verwerking: Tolheffing is gebaseerd op het aantal assen. Betaling vindt plaats bij tolstations met directe betaling of met behulp van elektronische systemen. Dit laatste vereist voorafgaande registratie.

• Info: www.ctt.pt

Zwitserland

Tolplichtige wegen: alle snelwegen, speciale tolwegen voor de Grote Sint-Bernhardtunnel en de Munt-la-Schera-tunnel;

• Kosten & verwerking: vignet (38 euro / jaar) voor voertuigen tot 3,5 ton, belasting voor zware voertuigen voor voertuigen van meer dan 3,5 ton

• Info: www.ezv.admin.ch of www.vignet-bestellen.nl

Slovenië

• Tolroutes: alle autowegen en autosnelwegen

• Kosten & verwerking: Voor voertuigen met een bruto voertuiggewicht van minder dan 3,5 ton is een vignet vereist, voor voertuigen van meer dan 3,5 ton wordt een tol berekend op basis van de route. Dit laatste wordt gefactureerd per transponder (DarsGo-Unti).

• Info: www.dars.si

Spanje

• Tolroutes: particulier geëxploiteerde autopista’s;

• Kosten & verwerking: Betaling geschiedt bij tolstations contant of met creditcard.

• Info: www.autopistas.com

Tjechië

• Tolroutes: alle autowegen en autosnelwegen;

• Kosten & verwerking: Voertuigen tot 3,5 ton GVW hebben een vignet nodig (12,50 euro / 10 dagen). Voor voertuigen van meer dan 3,5 t GVW wordt een route-afhankelijke tol geheven met de satellietgebaseerde boordeenheid “OBU 5051”.

• Info: www.mytocz.eu

Lees ook mijn artikel over de verschillende milieuzones in Europa>>

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds