Dé 21 meest bijzondere bezienswaardigheden in Europa!

Hoewel het het op een na kleinste continent ter wereld is, verwelkomt Europa meer dan de helft van alle toeristen wereldwijd. In feite zijn 7 van de 10 meest bezochte landen ter wereld Europese landen. Het is makkelijk te verklaren waarom:

 • goed bewaard gebleven cultureel erfgoed;
 • een rijke geschiedenis;
 • veiligheid;
 • efficiënte infrastructuur.

De voorgenoemde punten maken het bezoeken van Europa de moeite waard. In dit artikel vindt je de 21 meest bijzondere bezienswaardigheden in Europa.

Nummer 21: Wenen

Kampeertips voor beginners - Dé 21 meest bijzondere bezienswaardigheden in Europa - Foto van kunsthistorisch museum in Wenen

Wenen, de voormalige zetel van het Habsburgse rijk, is erg rijk aan met indrukwekkende, keizerlijke gebouwen en paleizen. Dit was op de rijkdom en macht van zijn vroegere vorsten over te brengen.

Nu is Wenen de hoofdstad van Oostenrijk en is de stad een genot om in te verdwalen. De bijnaam van de stad is ‘the City of Music’, want de namen van de beroemde bewoners rollen van de tong zoals Mozart, Beethoven en Schubert. Grote componisten die ooit hier door de straten liepen.

Nummer 20: Stonehenge

Je moet je verbazen over de vastberadenheid van de prehistorische mens als je naar Stonehenge kijkt. De bouw begon ongeveer 3000 voor Christus op wat oorspronkelijk begraafplaatsen waren. Enorme monolieten, met een gewicht van 25 ton, werden een paar honderd jaar later 150 mijl naar de locatie gesleept.

Het is niet precies bekend hoeveel enorme rotsen er naar een veld bij Amesbury zijn verplaatst, maar er staan er vandaag de dag 13. Het is ook niet bekend waarom Stonehenge werd gebouwd, maar velen geloven dit geweldige Engelse monument wordt geassocieerd met vroege astrologie.

Nummer 19: Matterhorn

Egypte heeft misschien zijn piramides, maar Italië en Zwitserland hebben een door de natuur gemaakte piramide van hun eigen: de Matterhorn. Met een hoogte van 4478 meter is deze beroemde berg een van de hoogste van Europa.

De berg heeft vier gezichten, elk even ruig. De legendarische berg is populair bij klimmers sinds de eerste beklimming in 1865. Alleen al gedurende de zomer proberen 150 mensen per dag het te beklimmen.

Degenen die niet graag klimmen zijn misschien net zo blij als ze aan de voet van de berg  blijven en daar volop kunnen genieten van het natuurlijke schouwspel dat zich aan de top afspeelt tussen de bertoppen en de wolken.

Nummer 18: Het national park van Plitvice  

De meren van Plitvice zijn zo mooi dat men er een nationaal park van heeft gemaakt. De meren van Plitvice, gelegen in het centrum van Kroatië, bestaan uit 16 meren die meer dan een miljoen bezoekers per jaar aantrekken. De meren zijn omgeven door weelderige bossen en verbonden door watervallen die naar beneden stromen van het ene meer in het andere.

Kampeertips voor beginners - Dé 21 meest bijzondere bezienswaardigheden in Europa - Foto van het national park van Plitvice

Vanwege het hoogteverschil zijn de meren verdeeld in twee delen. De beste manier om de meren te zien is te voet. Misschien kom je onderweg zelfs wilde dieren tegen.

Nummer 17: Boedapest

Boedapest was al een gevestigde stad toen de Hongaren het in de negende eeuw overnamen. Tegenwoordig is Boedapest de hoofdstad en de grootste stad van het land. Tussen deze twee gebeurtenissen door werd Boedapest geregeerd door onder andere de Mongolen en de Ottomanen.

Boedapest wordt beschouwd als een van de mooiste steden van Europa. En herbergt het museum of Fine Arts met zijn collectie van meer dan 100.000 werken.

Tip: Waag zeker een bezoek aan de centraal gelegen oude binnenstad met zijn vele musea, kerken en paleizen en parlementsgebouw. Het is echt de moeite waard.

Nummer 16: Lissabon.

De Portugese hoofdstad Lissabon ligt aan de rivier de Taag (Tejo) aan de Atlantische kust. Het is deze locatie die ontdekkingsreizigers aanmoedigde om de wereld rond te zeilen in de 15e, 16e en 17e eeuw.

Een van de dingen die u zeker wilt zien, is de Belem toren, een 16e-eeuws fort aan de de noordoever van de Taag.  Als je op zoek bent naar een mooi uitzicht op het oude Lissabon, ga dan naar Saint George Castle gebouwd op een heuveltop door de Moren.

Nummer 15: Athene

Athene is een stad die al sinds de vijfde eeuw voor Christus wordt bewoond.Vanuit Athene is de wereld bekend geraakt met het concept democratie en is de geboorteplaats van de westerse beschaving.

Veel van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn te vinden in de oude stad, vooral in de omgeving de Akropolis. De lijst bevat onder andere:

 • de tempel van Zeus;
 • het Theater van Dionysus waar Sophocles werkt werden uitgevoerd;
 • het Parthenon, dat bovenop de Akropolis staat.

Nummer 14: Baai van Kotor       

Kampeertips voor beginners - Dé 21 meest bijzondere bezienswaardigheden in Europa - Foto van de baai van Kotor

Als je adembenemende landschappen wilt bezoeken, bekijk dan zeker de baai van Kotor in het zuidwesten Montenegro. Deze baai aan de Adriatische Zee is ronduit pittoresk. De baai is  ingesloten door bergen, schilderachtige dorpjes ingeklemd tussen de kliffen en het prachtige blauwe water.

De baai wordt omringd door verschillende goed bewaarde middeleeuwse steden. Mensen maken zelfs bedevaarten naar de baai van Kotor. Niet alleen om van het landschap te genieten, maar ook om de vele orthodoxe en christelijke kerken die verspreid zijn over de verschillende dorpen.

Nummer 13: Venetië

Venetië is voor romantici die graag door het Canal Grande varen met een gondelier die Italiaanse liefdesliederen zingt. Dit is tenslotte de stad die Marco Polo op zijn reis naar China heeft gestuurd.

Begin uw verkenning van Venetië op het San Marco plein, het beroemdste plein van de stad. Hier vind je het Dogepaleis, de zetel van de Venetiaanse regering en de San Marco Basiliek, de belangrijkste kerk in Venetië met een prachtig uitzicht vanaf de toren. Venetië is ook beroemd om zijn welbekende bruggen over de grachten.

Nummer 12: Monte Carlo

Als u van glitter en glamour houdt, hoeft u niet verder te zoeken dan Monte Carlo. Dit is de belangrijkste stad in het kleine vorstendom Monaco. Monaco heeft altijd al bekend gestaan om deze kwaliteiten, die nieuwe hoogten bereikten toen de prins van Monaco Grace Kelly tot zijn prinses huwde.

Monte Carlo, gelegen aan de oevers van de Middellandse Zee, staat bekend om zijn snelle autoraces en zijn elite casino. Maak eens een wandeling langs de haven om jachten van de rijken en beroemdheden te zien.

Nummer 11: Alhambra

Het Alhambra is een van de bijzondere wonderen van Spanje. Het is een prachtig paleis-fortcomplex dat te vinden is in Granada in Andalusië (zuid-Spanje). Dit imposante complex begon echter aan het einde van de negende eeuw als een klein fort dat werd gebouwd op de ruïnes van een voormalig Romeins fort.

Eenmaal overgenomen door christelijke heersers, is het de plek waar Columbus het groene licht kreeg om te ontdekken de nieuwe Wereld. De mix van architectonische stijlen door de eeuwen heen is verbluffend. U vindt overal geweldige kunst en grote tuinen.

Nummer 10: Florence

Als Florence er niet was geweest, dan had de Renaissance tijdperk misschien niet plaatsgevonden. Florence wordt over het algemeen beschouwd als de stad dat Europa uit de donkere tijden haalde met grote artiesten zoals Michelangelo. Je kunt hun werken zien in de Uffizi-galerij of de Academia waar de originele schilderijen van Michelangelo getoond worden.

Eet een heerlijke Italiaanse gelato tijdens een wandeling over de Ponte Vecchio dat jou naar de overzijde van de rivier ‘de Arno’ brengt. Luister naar de overdreven rijkdom van de Medici-familie in het Palazzo Pitti. Bewonder de vroege techniek die de grote Duomo heeft gemaakt.

Kortgezegd: Geniet van de historie die deze stad jou te bieden heeft. Dit is Florence op zijn best!

Nummer 9: Londen

Engelse geschiedenisliefhebbers zullen een geweldige tijd hebben in Londen. Deze stad aan de Thames staat boordevol paleizen: van Buckingham Palace tot Hampton Court Palace.

Meer bekend als een gevangenis dan een paleis is de Tower of London. En de Tower herbergt de kroonjuwelen van de koninklijke familie en veel historie. Vanuit Knightsbridge naar Carnaby Street is geweldig om te gaan winkelen.

Mààr vergeet niet om de prachtige eetzalen van Harrods te bezoeken en dat je je snel en efficiënt door Londen verplaatsen met de beroemde metro.

Nummer 8: Slot Neuschwanstein  

Kampeertips voor beginners - Dé 21 meest bijzondere bezienswaardigheden in Europa - Foto van de burcht Neuschwanstein

“Sprookjeskasteel” is het woord dat het kasteel Neuschwanstein in het Beierse Alpen treffend beschrijft. Deze 19e-eeuwse neoromaanse kastelen zien eruit alsof ze net uit een fee zijn gestapt verhaal. Er zijn mensen die zeggen dat Neuschwanstein de inspiratie vormde voor het kasteel in Disney’s film: Doornroosje.

Het kasteel werd gebouwd als toevluchtsoord voor koning Ludwig II van Beieren, die het als een romantisering beschouwde van de Middeleeuwen.  Het kasteel werd gebouwd van baksteen en vervolgens bedekt met rotsen, inclusief de witte kalksteen die al van ver zichtbaar is.

Nummer 7: Amsterdam

En in ons eigen land: Amsterdam. Amsterdam is een aangename stad met kronkelende grachten omgeven met hoge, smalle herenhuizen. Het is ook de stad waar Anne Frank haar beroemde dagboek bijhield. Dus een bezoek aan het het Anne Frankhuis is zeker een bezoek waard.

In Europa wordt Amsterdam ook wel het “Venetië van het noorden” genoemd en is de stad  van grote kunst:

 • het Rijksmuseum, thuisbasis van grote Europese meesterwerken;
 • Rembrandts huis;
 • het van Gogh museum.

Laat je ook eens verleiden tot een een rondleiding in de wereldberoemde brouwerij van Heineken en geniet na de rondleiding van een ijskoud glas bier.

Nummer 6: Praag

Praag wordt beschouwd als één van de beste plaatsen om te bezoeken in Europa. Ondanks de verwoesting veroorzaakt door de Tweede Wereldoorlog, heeft Praag een erg mooie oude binnenstad die de moeite waard is om een paar uur van uw tijd te vertoeven.

Praag heeft veel voetgangerszones, waardoor wandelen een genot is als je door Praag dwaalt:

 • de Praagse burcht;
 • de Joodse wijk;
 • de Karelsbrug over de rivier ‘ de Vltava’.

Het Wenceslasplein, gelegen in de Nieuwe Stad, bruist van het bruisende nachtleven en entertainment. Je hebt in Praag zékér geen excuus om je te vervelen!

Nummer 5: Geirangerfjord

Als de zomerse hitte van Europa zoekt dan daal je af naar Zuid-europa. Zoek je meer het gematigde klimaat dan is het een mogelijkheid om naar Noorwegen te gaan met behoorlijk koele temperaturen. In het uiterste zuiden van Noorwegen vindt je de Geirangerfjord. Dit is een lange fjord (ongeveer 14,9 kilometer) met kristalhelder water dat wordt gevoed door  schilderachtige watervallen.

Kampeertips voor beginners - Dé 21 meest bijzondere bezienswaardigheden in Europa - Foto van een waterval in de Geirangerfjord

Maak een uitstapje met een autoveerboot door de fjord en langs de dorpjes aan de kust. Breng een bezoek aan de waterval Brudesløret (bruidsluier). Als het licht goed is, ziet het eruit als een dunne sluierbedekking over de rotsen en dat verklaart de naam.

Ga op zoek naar de watervallen van de ‘Zeven Zusters’ en de waterval van Friaren. Volgens de legende probeert de waterval van Friaren de Zeven Zusters een huwelijksaanzoek te doen, maar de watervallen komen nooit dicht genoeg bij elkaar om te kunnen trouwen. Daarom blijven de ‘tranen’ (watervallen) voor altijd stromen.

Nummer 4: Barcelona

Barcelona, gesticht door de Romeinen, is tegenwoordig een bruisende stad aan de Middellandse Zee. Als hoofdstad van Catalonië is de stad het middelpunt in de regio. Het is misschien het meest bekend om de ongewone gebouwen die zijn ontworpen door de architect Antoni Gaudi. Zoals de historische bouwwerken aan ‘La Sagrada Familia’, een kerk die in aanbouw is sinds 1892.

Je zou tijdens hele bezoek al zijn gebouwen kunnen bezoeken, maar dan mis je al het andere wat Barcelona zo mooi maakt. Denk dan aan bijvoorbeeld ‘Las Ramblas’. Een populaire voetgangersstraat in het centrale deel van de stad met aan het begin het Columbusmonument.

Nummer 3: Dubrovnik

De meeste Europese steden zijn behoorlijk groot. Dubrovnik is niet erg groot in vergelijking, maar laat je niet afschrikken door de grootte. Dit juweeltje, met minder dan 43.000 inwoners, is een van de meest bezochte steden aan de Middellandse Zee.

Dubrovnik voert bezoekers terug naar een tijd waarin de versterkte stad een belangrijke maritieme stad was en de macht die de op twee na grootste marine in de Middellandse Zee voert. Terwijl je door de straten dwaalt, zul je sculpturen tegenkomen van st Blaise, de beschermheilige van de stad wiens leven elk jaar in februari wordt gevierd.

Number 2: Parijs

Volgen de vele liedjes over Parijs, is Parijs het mooiste om te bezoeken in de lente. Maar naar mijn idee is elk moment van het jaar is een goed moment om dit te bezoeken meeslepende stad aan de rivier de Seine. Parijs is een stad boordevol geschiedenis, cultuur, lekker eten en high fashion.

De iconische Eiffeltoren is een bezienswaardigheid die je niet wilt missen. Het Louvre herbergt een van de grootste kunstcollecties ter wereld. De grote kerken zijn onder meer het Sacré Cœur en de Notre Dame.  

En als het op weelde aankomt, is er Versailles met zijn beroemde Spiegelzaal.

Nummer 1: Rome

Kampeertips voor beginners - Dé 21 meest bijzondere bezienswaardigheden in Europa - Foto van het Colosseum in Rome

De oude Romeinen vestigden buitenposten tot in Groot-Brittannië. Ze negeerden hun thuisstad echter niet als het ging om het bouwen van grote monumenten. Een must-see bezienswaardigheid is het Colosseum, een arena die plaats biedt aan 80.000 mensen voor gladiatorenwedstrijden.

Een van de grootste trekpleisters is een klein land in de stad: Vaticaanstad. Hier vindt je de altijd indrukwekkende Sint-Pietersbasiliek met kunst verzorgd door Michelangelo. En het is natuurlijk het thuisland van de paus!

Conclusie

Er is heel wat te zien en te bewonderen binnen de grenzen van Europa. Geniet van wat Europa ons te bieden heeft. Misschien wel in 2021! Het is erg gemakkelijk te combineren met jouw kampeervakantie, dus laat deze kansen niet aan je voorbijgaan!

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds