De 8 beste tips tegen overbelading!

Het is elke vakantie weer passen en meten. Als we de vouwwagen, caravan of camper gaan beladen dan krijgen we alles nu wel mee. Om te voorkomen dat je overbeladen op vakantie gaat, wil ik je graag een aantal tips geven die je kunt gebruiken om dit te voorkomen.

Overbelading

Kampeertips voor beginners - De 8 beste tips tegen overbelading - Foto van een overbeladen camper

Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe groter de bergruimte, des te meer spullen je mee zult nemen. Het is eigenlijk ook wel heel erg logisch, want je hebt de ruimte om deze spullen mee te nemen. Op een overbeladen kampeermiddel zit niemand op te wachten. Aan de hand van 8 tips wil ik jullie een leidraad geven voor het beladen.

Tip 1: Boodschappen

Misschien is dit wel de belangrijkste tip: neem niet te veel boodschappen mee. Dat is  namelijk helemaal niet nodig, want ook in het buitenland kan je gewoon bij je supermarkt je inkopen doen. Als je voor de eerste paar dagen wat meeneemt zodat je even vooruit kunt zonder dat je meteen een supermarkt, is meer dan genoeg. Ook in het buitenland vind je op iedere straathoek een supermarkt.

Ik moet wel een uitzondering maken voor diegenen die verzot zijn op pindakaas en hagelslag. Neem daar een extra potje van mee, want dit ga je in de buitenland waarschijnlijk niet zo makkelijk vinden.

Tip 2: Servies

Kies altijd voor het juiste campingservies. Als je gaat kamperen, stop dan niet zomaar klakkeloos het servies van thuis in het keukenkastje. Als eerste is dit servies behoorlijk zwaar, maar zeker ook te breekbaar. Zorg juist voor lichtgewicht campingservies gemaakt van bijvoorbeeld melamine. Dit geldt natuurlijk ook voor de potten en pannen.

Tip 3: Gasvoorraad

Waarmee je zeker makkelijk kunt besparen op gewicht, is door na te denken over de gasflessen en hoe je die meeneemt. Neem je bijvoorbeeld twee grote stalen gasflessen mee van 11 kg, dan weegt dat natuurlijk veel meer dan een kleine 5 kilo gasfles, een aluminium of lichtgewicht gasfles. Het fijne is dat je een gasfles bijna overal kan inruilen en snel weer voorzien bent van gas.

Ga je alleen in de zomerse periode op vakantie? Neem dan een 5 kilogram gasfles mee, dan heb je echt ruim voldoende om je te voorzien gedurende die vakantie. Dus je hoeft niet meteen die twee grote stalen gasflessen mee te nemen.

Als je nu in de koude(re) periode op pad gaat, zoals bijvoorbeeld in het voorjaar of in het najaar, dan adviseer ik je om één 11 kilogram fles mee te nemen. Zo kun je de verwarming af en toe aan zetten.

Kortom 2 grote stalen gasflessen meenemen heeft geen enkele nut. Beperk je gasvoorraad tot 5 kilogram is voor in de zomer en iets meer in de koude periode.

Tip 4: Kleding

Neem niet te veel kleding mee. Misschien ga je naar hele warme oorden en heb je niet zo heel veel kleding nodig. Zo hoef je bijvoorbeeld niet voor veertien dagen ondergoed mee te nemen, want ook op de camping kun je gewoon je was doen.

Datzelfde geldt voor je schoenen. Het heeft geen zin om acht paar schoenen mee te nemen als je op reis gaat. Neem schoenen mee om te wandelen en misschien een paar nette schoenen  als je een keer dat uiteten gaat.

Zelf loop ik in de zomer eigenlijk alleen maar op mijn slippers en heb ik één paar schoenen bij voor het geval dat nodig is.

Tip 5: Stoelen en tafel

Kampeertips voor beginners - De 8 beste tips tegen overbelading - Foto van campingmeubels bij een camper

Waar je ook makkelijk op kunt besparen qua gewicht is op je campingstoelen. Want als je jouw zware, plastic tuinstoelen meeneemt (en de grote kussens) dan is meteen een hele hoop bergruimte ingenomen. Buiten dat om neemt het een behoorlijke hap uit het maximaal laadvermogen ten opzichte van een eenvoudige campingstoel.

Om een goede campingstoel te kopen hoef je tegenwoordig niet gelijk de hoofdprijs te betalen en je kunt er lekker in relaxen of aan tafel zitten.

Voor wat betreft de tafel is het voldoende om een tafel mee te nemen die voldoende groot is voor jouw reisgezelschap. Neem niet zo’n hele grote tafel mee die je helemaal in elkaar moet schroeven als je op de camping bent. Er zijn mooie, betaalbare campingtafels genoeg te vinden, maar vooral ook lichtere! Denk goed na over wat je nodig daadwerkelijk hebt aan campingmeubilair en ga voor de lichtere materialen.

Tip 6: (Lees)boeken

Voor veel mensen is het ‘not done’, maar ik geef toch de tip om je (lees)boeken zoveel mogelijk op de tablet of op de e-reader mee te nemen. Veel boeken betekent ook veel gewicht en dat geldt ook voor je campingboeken. Er zijn al apps te verkrijgen die op je tablet of telefoon kunt zetten om je camping of camperplaats te zoeken. (Lees mijn artikel over deze apps)

Tip 7: Watervoorraad

Een camper of caravan heeft is tegenwoordig vaak voorzien van een schoonwatertank met een inhoud van zo’n 100 liter. Dat betekent dat je ook 100 kilogram aan gewicht meeneemt en dat is eigenlijk helemaal niet nodig.

Voor de eerste paar dagen heb je meer dan genoeg aan 20 tot 30 liter, want drinken van dat water doe je toch niet. Dat doe je gewoon uit flessen of het pakjes. Nee, je gebruikt dat water uit de schoonwatertank alleen maar om te koken en om te kunnen wassen en tanden poetsen.  

Tevens is het zo dat al dat water wat jij gebruikt hebt ook weer in de grijswatertank of de vuilwatertank terechtkomt en die moet je eigenlijk ook zo snel mogelijk weer leeg zien te maken. Al het water wat je daarin mee neemt is eigenlijk ook overbodige ballast.

Tip 8: Checklist

Kampeertips voor beginners - De 8 beste tips tegen overbelading - Foto van een checklist

Als je al een keer of meerdere keren op reis bent geweest en je hebt al wat ervaring opgedaan met gewichtsbesparing,  maak dan een checklist voor jezelf. Schrijf alles op zodat je volgende reis niet alles opnieuw hoeft uit te vinden.

Wat ikzelf ook graag doe, is dat alles een eigen plek krijgt. Zodat ik snel kan zien of ik alles heb wat ik nodig heb en nieuwe dingen gelijk opvallen.

Slot

Dit zijn 8 simpel te gebruiken tips om te voorkomen dat je overbeladen op vakantie gaat. Je kan je vouwwagen, caravan of camper ook vooraf wegen. (lees mijn artikel over dit onderwerp) Als je niet overbeladen op weg gaat, dan komt dat alleen maar ten goede van het rijgedrag en daarmee automatisch de veiligheid van iedereen.

Belading advies van uw caravan en auto – Triorep (youtube)

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds