Welke wandelschoen past bij jou?

Veel kampeerders wandelen graag tijdens de vakantie. Zo kom je op de mooiste plekken waar je anders nooit terechtkomt of ben je lekker in beweging en ontspan je volop. Voor een kleine wandeling tot de meest uitdagende avonturen heb je goede wandelschoenen nodig.

Maar welke wandelschoen past bij jou? In dit artikel vertel ik je waar je op moet letten bij de aanschaf en leg ik je uit wat al de verschillende categorieën betekenen.

De verschillende categorieën

Kampeertips voor beginners - Welke wandelschoen past bij jou - Foto van zwarte wandelschoenen

Graag begin ik met een uitleg over de verschillende categorieën wandelschoenen. Er zijn 6 verschillende categorieën:

  • A;
  • A/B;
  • B;
  • B/C;
  • C;
  • D.

Categorie A en A/B

Hier vallen schoenen onder die laag en halfhoog zijn. De zolen zijn geschikt voor vlak en heuvelachtig terrein. Denk aan het Nederlandse landschap of de Belgische Ardennen. Deze schoenen zijn ook prima te dragen voor dagelijks gebruik.

Categorie B

Deze categorie is geschikt voor wandelingen in het laaggebergte, heuvels en de bossen. De zolen van deze schoenen zijn wat stugger dan die van A en A/B schoenen. Ook is de schacht van deze schoenen iets hoger. Daardoor bieden ze meer steun en stabiliteit.

Categorie B/C

Schoenen van deze categorie zijn zo stevig, dat je er goed mee op rotsachtige ondergrond kunt lopen. Mocht je in de bergen boven de boomgrens willen gaan wandelen of een huttentocht met bepakking willen gaan doen dan zijn dit de schoenen voor jou.

Categorie C

Met categorie C schoenen kun je bergtochten in het hooggebergte gaan lopen, waarbij je eventueel rotswanden en gletsjers tegenkomt. De zool is erg stug en biedt grip op ijsvlaktes. In die omstandigheden bieden C schoenen de gewenste steun.

Vrijwel alle C schoenen zijn stijgijzer vast.

Categorie D

Categorie D schoenen zijn geschikt voor de alpinisten onder ons die bergtoppen willen beklimmen. Deze schoenen zijn stijgijzer vast en geschikt voor ruw terrein.

Youtube

De beste categorie voor jou!

Kampeertips voor beginners - Welke wandelschoen past bij jou - Foto van hikende man en vrouw

Om er achter te komen welke schoenen het meest geschikt zijn voor jou, moet je jezelf de volgende vragen stellen:

Kies je voor een niet al te moeilijk terrein? Dan kun je goed uit de voeten met lage wandelschoenen, een uit de categorie A of A/B. Neemt het gevaar van zwikken toe? Dan is een hogere bergschoen met veel grip een betere keuze. Bijvoorbeeld een B of B/C.

Wandelschoenen in alle soorten en maten

Wandelschoenen zijn er voor heren, dames en kinderen. Aangezien kinderen lichtvoetiger zijn dan volwassenen zijn er speciale kinderwandelschoenen. Deze zijn soepel en licht van gewicht. Ondertussen bieden ze genoeg steun voor vlak en bergachtig terrein. Ook is comfort erg belangrijk bij kinderen om het plezier in wandelen te behouden.

Voor heren en dames zijn er ook wandelschoenen met een smallere leest, extra ondersteuning van de enkels of met extra veel demping in de zool.

De materialen

Ook kun je kiezen uit verschillende materialen waarvan de wandelschoen gemaakt is. Kies je voor leer, suède of bijvoorbeeld een synthetisch materiaal.

Wil je natte voeten voorkomen? Kies dan voor een waterdichte schoen met ademend Gore-Tex. Gore-Tex houdt water buiten en voert transpiratievocht af.

Goede wandelschoenen nodig?

Bij A.S. Adventures vind je jouw ideale wandelschoen!

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds