Wat doe je bij onweer als je met de je kampeermiddel op vakantie bent?

Gemiddeld slaat in Nederland zo’n 100.000 keer de bliksem in. Hierbij komen 1 a 2 mensen te overlijden! Wereldwijd zijn er dat zo’n 6000 – 24000! Nu is het zo dat je nog steeds veel meer kans hebt om te overlijden in het verkeer dan dat je getroffen wordt door de bliksem.

Als je op reis gaat met je camper, caravan of vouwwagen zijn er ook een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden als het onweert. Welke dat zijn dat wil graag beschrijven in dit artikel!

Het is natuurlijk niet mijn bedoeling om onrust te veroorzaken. Allesbehalve dat! Het gaat er mij juist om dat ik jullie van informatie voorzien die de kans op een inslag zo klein mogelijk maakt.  Uit de praktijk blijkt namelijk dat er best veel mensen, die met een camper of caravan onderweg zijn helemaal niets doen wanneer het onweert of gaat onweren. En dat is niet zo verstandig!

Veilige plaatsen

Kampeertips voor beginners - Wat doe je bij onweer als je met de je kampeermiddel op vakantie bent - Foto van een toiletgebouw op een camping

Als het onweert, of voor het echt gaat onweren, dan kun je het beste een veilig heenkomen zoeken in een stenen gebouw en niet in je caravan blijven zitten. Denk  bijvoorbeeld aan:

  • de toiletgebouwen;
  • de receptie;
  • de kantine.

Dit zijn allemaal plekken waar je in ieder geval een stuk veiliger zit dan in je caravan.

De auto

Je kunt ook gebruikmaken van je auto, want je auto geleidt de stroom goed weg naar de bodem / grond ook al is het technisch gezien geen kooi van faraday. En wil je ook zeker zijn dat je veilig bent, raak dan vooral geen metalen delen aan. Blijf gewoon even na het onweer ongeveer 10 tot 15minuten in je auto zitten zodat je veilig kunt uitstappen.

Trouwens! Even met je auto tegen een paaltje aanrijden om de rest stroom van je auto weg te geleiden is echt een fabeltje! Doe dat vooral niet!

In de caravan

In een caravan die hoofdzakelijk van staal of aluminium is gemaakt zit je op zich best wel veilig. Maar heb je nu een caravan die van kunststof is gemaakt of hoofdzakelijk van kunststof is gemaakt dan is het beter om een veilig heenkomen te zoeken in een stenen gebouw zoals eerder door mij aangegeven.

Let op!

Er zijn voor caravans echter wel door specifieke aardings-pakketjes te koop, maar ik heb daar nog geen goede resultaten van kunnen vinden. Deze zal ik je dan ook ZEKER niet aanraden!

In de camper

Voor campers geldt eigenlijk hetzelfde als voor caravans. Zijn deze ook van kunststof gemaakt dan kun je het beste in de cabine gaan zitten, want die is meestal van staal in het geval van een half-integraal of een alkoof. Is het raamwerk van de caravan of camper nu gemaakt van aluminium of staal dan zit je op zich nog redelijk veilig. Maar dan moet je het wel zeker weten!

Lees ook mijn artikel: Wat zijn de aandachtspunten bij de aankoop van een camper?

Algemene maatregelen

Natuurlijk zijn er ook algemene maatregelen die je in acht kunt nemen bij onweer. Zoals bijvoorbeeld dat je niet je antenne, je schotel of een sprietantenne uit laat staan wanneer het onweert, want dat is natuurlijk niet veilig. Datzelfde geldt ook voor je stroomaansluiting. Haal deze altijd de los van je camper, caravan of vouwwagen als het gaat onweren en berg de kabel goed op. En natuurlijk als laatste ga niet schuilen onder een boom, maar maak jezelf zo klein mogelijk met meer voeten zo dicht mogelijk bij elkaar.

Kampeertips voor beginners - Wat doe je bij onweer als je met de je kampeermiddel op vakantie bent - Foto van een aangesloten stroomkabel aan de caravan of camper

Tot slot

Dit zijn een aantal (algemene) tips die je in het geval onweer kunnen helpen om dit veilig te doorstaan. Natuurlijk is het allerbeste dat je niet in paniek raakt en een veilig heenkomen zoekt. Desondanks mag het de pret niet drukken, want je bent immers op vakantie. Goede reis!

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds