Wat zijn de verschillen tussen de verscheidene accu’s?

Zoals je wel weet is er een ruim assortiment aan verschillende soorten accu’s te vinden. In de winkel, of online, kan je voor alle doeleinden een geschikte accu vinden, zoals bijvoorbeeld voor je caravanmover of in je camper. Maar wat is nu het echte verschil tussen deze accu’s? Dat ga ik je allemaal uitleggen in artikel.

De zogeheten ‘natte’ accu

Om een begin te maken start ik met de met de ‘natte’ accu’s. Deze accu’s worden zo genoemd omdat ze bestaan uit water, zwavelzuur en lood.

Kampeertips voor beginners - Wat zijn de verschillen tussen de verscheidene accu’s - Foto van twee accu's in een camper

De voordelen van dit soort accu’s zijn:

  • ze zijn relatief goedkoop;
  • ze geven een hoge elektrische stroom af.

Nadelen van dit soort accu’s zijn:

  • je moet ze altijd rechtop houden. Niet alleen bij het vervoer, maar ook bij de montage. Deze accu’s zijn namelijk niet volledig gesloten, waardoor er kans is op lekkage. Ook zijn deze accu’s niet volledig onderhoudsvrij;
  • het kan af en toe voorkomen dat je de accu moet bijvullen met gedestilleerd water.

De AGM Accu

Naast de ‘natte’ accu’s zijn er ook de AGM accu’s. Deze accu’s maken geen gebruik van zwavelzuur en lood, maar van speciale glasvezelmatten.De AGM accu’s zijn altijd volledig afgesloten waardoor ze niet kunnen lekken.

Voordelen AGM accu’s

Het voordeel hiervan is, dat je ze in elke gewenste positie kunt gebruiken. Dit type accu is volledig onderhoudsvrij en ze leveren betere prestaties dan de loodzuur accu.

Daarnaast zijn AGM accu’s bestand tegen hoge en lage temperaturen. Hebben ze een geringe zelfontlading en daardoor zijn deze accu’s langer bruikbaar.

De lithium accu

Als laatste heb je nog de lithium-ijzer-fosfaat accu’s, ook wel lithium accu’s genoemd. Deze accu’s hebben een lage energie dichtheid en zijn daarnaast vele malen veiliger dan andere accu’s.

Hoe werkt een lithium accu (in het engels) – Youtube

Levensduur

Deze accu’s hebben een langere levensduur. Met een lithium accu kun je tot wel 5000 cycli verwachten. Uit de praktijk is gebleken dat na 2000 cycli de capaciteit van een lithium accu nog rond de 75% zit.

Capaciteit

Deze accu’s zijn daarnaast ook geschikt voor extreme temperaturen van bijvoorbeeld -20 graden. Bij -20 graden heeft de lithium accu nog een capaciteit van 80%. Dat in tegenstelling tot een loodzuur accu die dan nog een capaciteit heeft van 30%.

Kampeertips voor beginners - Wat zijn de verschillen tussen de verscheidene accu’s - Foto met impressie van lage temperaturen

In tegenstelling tot een loodzuur accu, kun je bij een life pro 4 accu meer dan 100% van de nominale capaciteit gebruiken.

Laadtijd en onderhoud

Dit type accu’s zijn ook snel op te laden. Met de juiste lader kan dit al binnen 30 minuten. Het maakt daarnaast ook niet uit of de accu helemaal leeg is, dat in tegenstelling tot de loodzuur accu.

Tot slot zijn deze accu’s nog tot 75% lichter dan andere accu’s en deze accu’s hebben geen onderhoud nodig. Je hoeft de accu alleen nog maar op te laden en dan is de accu direct klaar voor gebruik.

Is jouw accu aan vervanging toe?

Vind jouw nieuwe accu in dit grote aanbod!

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds