Past er een mover onder jouw caravan?

Op zoek naar een caravan mover? Dan is het natuurlijk belangrijk om te weten of er ook een mover onder je caravan past. Ik zal je uitleggen hoe je zelf kunt bepalen of een mover onder je caravan past.

Over het algemeen

Een mover past over het algemeen op elke caravan. Soms met behulp van een paar adapterplaten. Zoals je onderweg of op de camping gezien zal hebben, bestaan er veel soorten verschillende caravans. Het is dus helemaal niet gek dat je jezelf afvraagt of er wel een mover op je caravan past.

Het totaalgewicht van de caravan

We gaan alle stappen doorlopen om te kijken of er onder jouw caravan een mover past.

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar het totaalgewicht van je caravan en of de mover dit kan trekken. Deze eigenschap van de movers, vind je tussen de technische kenmerken op verschillende websites zoals die van de fabrikant zelf.

Bij de meeste caravans staat het totaalgewicht aan de binnenzijde van de disselbak van je caravan op het typeplaatje. Bij een aantal oudere caravans kan het voorkomen dat het typeplaatje aan de buitenkant van je caravan zit. Jouw caravan kan bijvoorbeeld een totaalgewicht van 1700 kilo hebben. Ook staat het op het kentekenbewijs of -kaart.

Kampeertips voor beginners - Past er een mover onder jouw caravan - Foto van een typeplaatje caravan

Nu je het totaalgewicht weet, kan je gericht gaan zoeken naar een mover die deze trekkracht aankunnen.

Het chassis

Vervolgens kijk je naar het chassis onder je caravan en dan voornamelijk naar de hoogte van je chassisbalk. Deze hoogte bepaalt namelijk of een mover met of zonder adapterplaten gemonteerd moet worden.

De hoogte meet je direct naast de caravanband. Dat is ten slotte ook de plek waar je de mover gaat monteren. De hoogte meet je als volgt:

Je pakt de onderkant van de caravan en je meet tot de onderkant van de chassisbalk.

De meeste movers hebben een minimale hoogte van een chassisbalk nodig tussen de 15 – 19 centimeter. Sommige movers hebben iets meer ruimte andere hebben iets minder ruimte nodig. Kijk dus altijd goed bij de mover waarin je geïnteresseerd bent, wat de minimale hoogte van de chassisbalk zijn moet.

En als de maat minder hoog is dan nodig?

In zo’n geval heb je hulpmiddelen nodig. Soms hoef je slechts een paar centimeter te overbruggen. Dit kun je doen met opvulplaten. Heb je een chassis van slechts 8 centimeter hoog? Dan heb je echt adapterplaten nodig.

Kampeertips voor beginners - Past er een mover onder jouw caravan - Foto van een chassisbalk onder de caravan

Let op: er is één soort chassis waarbij je voor de as altijd adapterplaten nodig hebt.

Dit is het zogenoemde Alko M chassis. Een Alko M chassis wordt veel toegepast bij caravans vanaf bouwjaar 2011. Een M chassis is te herkennen aan een ingeslagen M in de chassisbalk.

Hoeveel ruimte heb je onder caravan?

Naast de hoogte van de chassisbalk, is de ruimte onder je chassis ook heel belangrijk. Heb je bijvoorbeeld een reservewieldrager achter de as gemonteerd? Dan past een mover meestal niet op deze plek. Ook kan het afvoer van het water flink in de weg zitten. Kijk hier dus goed naar.

Wat is de bodemvrijheid?

Als laatste maat is het heel belangrijk om te weten wat de bodemvrijheid van de caravan is. Heb je bijvoorbeeld heel weinig ruimte tussen de onderkant chassisbalk en de grond? Dan heb je de kans dat je tijdens het rijden met je caravan bijvoorbeeld een drempel kunt raken.

Ik zal je altijd aanraden om een minimale bodemvrijheid te hebben van 17 centimeter aan te houden. Heeft je caravan een bodemvrijheid van 28 centimeter? Dan is dat natuurlijk uitstekend. Maar mijn advies is om echt boven de 17 centimeter te blijven zitten qua bodemvrijheid.

Korte samenvatting

Kortom, om te weten of een mover onder je caravan past, moet je het totaalgewicht van je caravan weten en de hoogte van je chassisbalk. Zit er een reservewieldrager of waterafvoer in de weg. En natuurlijk wat de bodemvrijheid is.

Klopt dit allemaal? Dan past er sowieso een caravanmover onder je caravan.

Caravanmovers / ANWB tips – Youtube

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds