Hoe voorkom je de meest voorkomende schades aan je camper?

Schade aan je camper is een nooit leuk en vaak gebeurt het als je even snel iets gedaan hebt of gaat doen. In dit artikel geef ik je 6 tips hoe je de meest voorkomende schades eenvoudig kunt voorkomen.

Tip 1: Nauwe straten

Om maar meteen met de belangrijkste te beginnen, dan is het wel de voorbereiding van je reis. Ook al is het vaak bepalend waar jouw reis naar toe gaat, probeer toch een  voorbereiding te maken. Belangrijk is het mijden van nauwe straten in kleine dorpen en steden.

App

Er zijn speciale apps, zoals de Sygic Caravan Camper Europe, die je op je telefoon of op je tablet kan downloaden. In deze app kan je de afmetingen van je camper invoeren, dus je komt nooit op plekken waar je niet met je camper over die ene brug mag rijden of door die tunnel die te smal is.

Kampeertips voor beginners - Hoe voorkom je de meest voorkomende schades aan je camper - Foto van een smalle straat in Frankrijk

Dat rijdt heel erg fijn en ontspannen, maar het is ook nog eens erg veilig. Op deze manier verklein je niet alleen de kans op schade, maar geeft je ook rust omdat je weet dat je zonder problemen overal kan rijden.

Aanvulling op tip 1

Mocht de navigatie je nu wel door een dorp leiden, probeer dit dorp toch te mijden, mits dat mogelijk is. En wil je het dorp of de stad bezoeken parkeer dan buitenaf en bezoek de bezienswaardigheden per voet, fiets of het openbaar vervoer. De voorbereiding helpt daarbij.

Tip 2: Voor de eerste keer rijden met de camper

Ik kan me goed voorstellen dat als je voor het eerst met een camper op pad gaat dat dat best ‘intimiderend’ kan zijn. De camper is nu eenmaal nog een stuk groter dan de auto die je gewend bent en dat is heel normaal. Vraag dan ook aan de verhuurder of de verkoper of je met hem of haar een stukje kan gaan rijden en de benodigde uitleg kan krijgen.

Met de camper rijden is toch anders dan met de auto. Niet alleen qua gevoel maar ook qua rijeigenschappen. Het kan fijn zijn om van tevoren al even gereden te hebben, want je krijgt een gevoel bij het voertuig en enigszins ‘bekend’.

Tip 3: De water- en de brandstoftank

Wat de verhuurder of verkoper je ook zeker zal vertellen, zal het tanken zijn. Want je hebt twee tanks die gevuld moeten worden namelijk:

  • de brandstoftank;
  • en de watertank.

Het is heel erg vervelend als je die twee door elkaar haalt en daarom zijn er ook stickers op de tanks geplakt bij de vulopeningen. Het zal niet de eerste keer zijn dat er brandstof in de watertank beland en andersom. Als dat gebeurt dan zullen de systemen geleegd en gereinigd moeten worden. In het geval van de watertank kan het zelfs zo zijn dat de tank (of het systeem) vervangen moet worden.

Als je water hebt bijgevuld in de brandstoftank, blijf dan waar je bent en start de camper niet. Bel om hulp, zodat de tank leeggepompt kan worden en erger voorkomen.

Tip 4: Het inparkeren

Als je gaat inparkeren met je camper op een parkeerplaats, campingplaats of een camperplaats, kijk dan altijd goed voordat je gaat manoeuvreren. Laat bij voorkeur één van de medepassagiers even mee kijken. Natuurlijk zijn veel campers uitgerust met een achteruitrijcamera, maar met ook zo’n camera kan je iets over het hoofd zien. Het kan ook geblokkeerd zijn door het fietsenrek achterop.

Dus als er een mogelijkheid is dat er iemand meekijkt, maak daar dan dankbaar gebruik van.

Ben je alleen op reis, stap dan even uit en kijk dan of alles veilig is om je camper. Als je dan gaat inparkeren doe het dan ook rustig en op je gemak. En desnoods een stap je nog een keer extra uit. Veiligheid voor alles!

Achteruitrijden in de camper? – Omroep Zeeland (youtube)

Tip5: De luifel

Als je even op pad gaat of als je ’s nachts gaat slapen, draai dan altijd je luifel in. Je merkt het nu ook al weer, want het begint meer en harder te waaien. Stormschade is een veel voorkomende schade en die heb je liever niet. Voorkom dit en ruim je spullen op die buiten staan en draai je luifel in. Zo weet je zeker dat er niks kan gebeuren.

Tip 6: Bouw genoeg rustmomenten in

Het is aan te raden om onderweg na ongeveer 2 à 2½ uur rijden een rustmoment te nemen. Dat betekent een kwartiertje rust, even je benen strekken en een frisse neus halen. Dit is heel belangrijk om je concentratie op de weg te kunnen blijven houden en fris te blijven. Laat je ook vooral niet opjagen. Het heeft geen enkele zin, want je bent op vakantie en niet op de vlucht.

Vermoeidheid

En als je je echt moe begint te voelen, of je weet voorafgaand de reis al dat het een te lange reis voor je wordt, stop gewoon en zoek dan een leuke camping op of een camperplaats. Rust een dagje lekker uit! Je kunt beter relaxed in twee dagen aankomen dan gehaast in 1 dag voor jezelf en anderen. En je bent tenslotte op vakantie!

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds