Is de sneeuwketting verplicht in sneeuwgebieden, of niet?

Als je op reis gaat naar sneeuwrijke gebieden, dan heb je naast sneeuwbanden ook sneeuwkettingen nodig. Hoe dit nieuwe allemaal werkt en waar je allemaal op moet letten, leg ik je uit in dit artikel.

Winterkamperen

Kampeertips voor beginners - Is de sneeuwketting verplicht of niet in sneeuwgebieden - Foto van kamperen in de sneeuw

Er gaan steeds meer mensen met hun camper naar de sneeuw. Lekker skiën, snowboarden, apres-ski of om gewoon lekker te gaan wandelen. Maar betekent wel dat, als je naar een wintersportgebied toe gaat, je naast winterbanden ook sneeuwkettingen moet hebben. En de sneeuwkettingen voor een camper zijn vaak net iets anders als de sneeuwkettingen voor je personenauto. Niet zozeer qua model, maar wel qua gewichten.  

Sterke sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen voor een camper moeten vaak de versterkte sneeuwkettingen zijn. Dat zijn bijvoorbeeld sneeuwkettingen voor een SUV of een 4×4 voertuig. Deze sneeuwkettingen zijn sterker dan de normale sneeuwkettingen die je voor je auto gebruikt en kunnen dat gewicht  ook makkelijker aan.

Is de sneeuwketting verplicht of niet?

De voorbereiding op je vakantie in de sneeuw is wel heel belangrijk. Is de sneeuwketting nu wel of niet verplicht? Heel veel landen stellen het meenemen van sneeuwkettingen niet verplicht, maar het gebruik wel. Dus met andere woorden: je moet gewoon altijd sneeuwkettingen bij je hebben.

Voor het geval dat je de kettingen moet gebruiken, moeten deze wel passen. Test dit ook thuis, zodat je weet dat je de juiste sneeuwkettingen hebt voor de maat van banden van jouw camper. In de meeste gevallen zul je sneeuwkettingen moeten opleggen om de aangedreven wielen en dat zijn vaak de voorwielen.

Maar heb je een 4×4 voertuig, een camper met vierwielaandrijving, dan zullen de sneeuwkettingen om de achterwielen gelegd moeten worden vanwege de voortduwende beweging en het bestuurbaar houden van je camper.

Kijk voor de zekerheid altijd in het instructieboekje!

Belangrijke tips voor het gebruik van sneeuwkettingen

Kampeertips voor beginners - Is de sneeuwketting verplicht of niet in sneeuwgebieden - Foto van verkeersbord met sneeuwketting
Verkeersbord dat aangeeft dat je sneeuwkettingen moet omleggen
  1. bij het gebruik van sneeuwkettingen mag je nooit sneller rijden dan 50 km per uur;
  2. als je naar sneeuwrijke gebieden rijdt, zorg ervoor dat je altijd sneeuwkettingen bij je hebt. Ook al is er niet verplicht om ze bij te hebben, want je kunt zomaar voor onverwachte situaties komen te staan waar je ze opeens wel nodig blijkt te hebben;
  3. neem altijd een paar goede werkhandschoenen en een mat mee om op te knielen voor het geval je in de sneeuw je sneeuwkettingen om moet leggen;
  4. als je de sneeuwkettingen van de banden afhaalt, zorg ervoor dat je ze zo snel mogelijk afspoelt met lauw warm water. Dat is om corrosie en de inwerking van de pekel tegen te gaan.  Op deze manier blijven de kettingen mooi schoon en onderhouden;
  5. oefen thuis altijd goed met het omleggen van de sneeuwkettingen. Probeer ze een (aantal) keer om te leggen zodat je zeker weet dat ze passen en jezelf zo kort mogelijk bezig bent als je in de kou en sneeuw moet werken;
  6. als je het verkeersbord zoals op de foto ziet, ben je altijd verplicht om  sneeuwkettingen om te leggen. Dit verkeersbord is in alle sneeuwgebieden, in alle landen hetzelfde.  

De stalen sneeuwketting kiezen of het alternatief?

Naast de gebruikelijke stalen sneeuwkettingen is er ook een andere variant bijgekomen. Dat is een autosock. Dit is een ‘sok’ die je over de band heen trekt en de functie van de stalen sneeuwketting overneemt. Een leuk en praktisch alternatief ,want hij gaat natuurlijk veel makkelijker om je band heen en hij beschermt ook je lichtmetalen velgen.

Maar let op!! De autosock is nog niet in alle landen toegestaan!!

De autosock is in veel landen toegestaan als vervanging van de sneeuwketting, maar niet in landen zoals Oostenrijk en Zwitserland. En dat zijn toch wel twee veel bezochte wintersportlanden. In moldavië en Bosnië-Herzegovina hebben ze ook liever dat je nog de gewone sneeuwkettingen gebruikt.

Hoe leg je sneeuwkettingen om? – ANWB (youtube)

De conclusie

De belangrijkste conclusie die we kunnen trekken is dat als je naar een wintersportgebied of naar een sneeuwrijk gebied toegaat, dat je in er ieder geval voor moet zorgen dat je altijd sneeuwkettingen bij je hebt.

Ook al is het niet verplicht om ze bij te hebben, maar het gebruik ervan is dan raar genoeg wel altijd verplicht. Buiten dat om is er niks zo vervelend om in situaties te belanden waarin je wel sneeuwkettingen nodig hebt en je ze dan opeens niet bij blijkt te hebben. Ik wens je veel veilige kilometers.

Ga je naar sneeuwgebieden met de camper?

Jouw sneeuwketting vind je hier!

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds