Welke stekkers en kabels heb je nodig op de camping of camperplaats?

Welke stekker je nodig hebt is eigenlijk afhankelijk van het land waar je op vakantie gaat. De meeste campings in Noord-Europa hebben een CEE aansluiting. Wat er verder allemaal bij komt kijken vertel ik je in dit artikel.

De CEE-stekker

De meeste CEE stekkers zijn voorzien van een standaard verlengkabel met een CEE contrastekker. Deze kabel is ideaal als je gaat kamperen met je caravan of camper. De afkorting CEE staat voor: ‘Commission for conformity testing of Electrical Equipment’

Ben je met de vouwwagen op vakantie? Of ben je een tent-kampeerder? Dan heb je ook CEE verlengkabels met een stekkerdoos eraan. Perfect voor in de tent of vouwwagen.

Ga je naar Zuid-Europa op vakantie, bijvoorbeeld Spanje, Italië of Frankrijk? Dan kan het zijn dat je een Zuid-Europees verloop nodig hebt. Deze standaard stekker gaat daar in de campingpaal en heb je een verloop nodig naar de Nederlandse CEE contrastekker aansluiting.

Erg vervelend!

Wat is er vervelender dan dat je op de camping aankomt, je wilt je caravan of camper aansluiten aan het stroom en de verlengkabel blijkt te kort te zijn? Niks. Zonder stroom kan je immers niet veel doen.

Als je gaat zoeken, bijvoorbeeld online, dan tref je een heel ruim assortiment aan verlengkabels. Beginnend op een lengte van 10 meter tot maximaal 40 meter. 40 meter is natuurlijk niet de maximale lengte, want je kunt ze natuurlijk heel eenvoudig verlengen.

Hoeveel kabel heb jij nodig?

Welke kabellengte geschikt is voor jou, heeft te maken met waar je op vakantie gaat. De meeste campings in Noord-Europa hebben een stroompaal bij hun campingplek staan. Maar in Zuid-Europa en op diverse plekken in Noord-Europa heb je een stroompaal in het midden van een campingveld staan, waardoor je het niet redt met 10 of 20 meter kabel.

Wanneer je niet weet waar je stroompaal op de camping staat, zou ik je altijd adviseren om verlangkabel met een minimale lengte van 20 meter bij je te hebben. Want als de stroompaal gewoon bij jouw campingplek staat, dan red je het makkelijk met 10 of 20 meter kabel.

Met de vouwwagen of tent?

Ga je lekker kamperen met de vouwwagen of tent en wil je weten wat je allemaal nodig hebt om stroom te krijgen? Allereerst is het belangrijk om een stekkerdoos aan te schaffen waar een CEE stekker op zit.

Kampeertips voor beginners - Welke stekkers en kabels heb je nodig op de camping of camperplaats - Foto van CEE verloopsnoer

De meeste campings in Europa zijn voorzien van een stroompaal waar je deze stekker op aansluit. Maar het kan ook zo zijn dat je een Zuid-Europees verloopsnoer nodig hebt of een Engelse om hier je CEE stekkerdoos op aan te sluiten.

Stekkerdoos

Een standaard stekkerdoos is voorzien van 3 uitgangen van 230 volt. Dit is prima voor het opladen van je telefoon of voor de verlichting bijvoorbeeld. De lengte van de kabel is verkrijgbaar tot wel 20 meter. Daarnaast hebben we ook stekkerdozen die zijn voorzien van een handige schakelaar of met 3 x een 230 volt uitgang.

Ga je met de hele familie op vakantie? En wil je meerdere mobiele telefoons tegelijkertijd opladen? Dan is het wellicht handig om een stekkerdoos aan te schaffen voorzien is van 3 uitgangen (230 volt) en een uitgang met 2 usb poorten.

Aardlekschakelaar

Wil je niet dat de hele camping zonder stroom komt te zitten omdat jij teveel aansluit op de camping? Dan hebben we nog een CEE stekkerdoos met een aardlekschakelaar. Met zo’n stekkerdoos hoef je dus nooit meer zonder stroom te komen zitten in je (voor)tent of vouwwagen.

Heb jij de juiste kabels en aansluitingen bij je?

Hier vind je alle soorten en maten die jij nodig hebt!

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds