Welk rook- en/of CO-melder is de beste voor jou?

Je zal ongetwijfeld ooit een keer de termen rook-, hitte-, CO- of gasmelder hebben gehoord in het verleden. Maar wist je ook dat je het dan telkens over een ander soort melder hebt? Elke melder heeft  specifieke functies, dus het is belangrijk om ze goed te onderscheiden.

De rookmelder

Rookmelders maken gebruik van een optische sensor. Als de optische sensor die wordt geblokkeerd door rook dan zal het alarm afgaan. Een rookmelder is ingesteld om te reageren op rookdeeltjes met een bepaalde diameter, dus zal dan ook geen alarm geven bij andere gassen dan rook.

De hittemelder

Hittemelders reageren alleen op temperatuur. Dit alarm slaat aan als de ingebouwde thermometer een bepaalde temperatuur bereikt heeft en dat is rond de 60 graden Celsius. Ze zijn erg geschikt om te gebruiken daar waar er teveel risico is op vals alarm van een rookmelder zoals bijvoorbeeld in badkamers en keukens. Voor de rest detecteert een hittemelder niets.

De CO-melder

Kampeertips voor beginners - Welk rook- enof CO-melder is de beste voor jou - Foto van CO-melders

CO-melders detecteren het gevaarlijke koolmonoxidegas. Dit gas is geurloos en is een snelle detectie dus essentieel. Ze meten via een chemisch proces het aantal CO-deeltjes in de lucht en zodra een bepaalde grens wordt overschreden geeft deze een alarm.

Ze detecteren alleen maar koolmonoxide dat het resultaat is van een onvolledige verbranding en dus geen andere gassen.

De gasmelder

Een gasmelder is speciaal ontwikkeld om bepaalde soorten gassen te meten. Doorgaans is dat aardgas, butaan, propaan of lpg, of een combinatie van deze gassen. Ze zijn dus ideaal om gaslekken of opengedraaide en vergeten gaskranen te detecteren.

Maar en vergis je niet! Gasmelders detecteren geen CO, dus zal je een CO-melder moeten gebruiken.

Onderscheiding

De verschillende melders van elkaar onderscheiden is essentieel. Onthoud dus dat:

  • rookmelders alleen rook detecteren;
  • hittemelders alleen de temperatuur detecteren;
  • CO-melders alleen koolmonoxide detecteren;
  • gasmelders alleen andere gassen detecteert.

Alles-in-één gasdetectiesysteem

Wil je een extra veiligheid creëren in je caravan of camper? Dan is het 3gas+ alarm de veiligste oplossing. Het 3gas+ alarm kan 3 verschillende soorten gas detecteren, namelijk: flessengas zoals propaan/butaan, koolmonoxide (dat ontstaat door onvolledige verbranding) en de zogenoemde verdovende gassen ook wel narcosegas genoemd.

Overvallen

Helaas komt ook het steeds vaker voor dat er overvallen worden gepleegd op kampeerders met de caravan en camperaars. Hierbij wordt er vaak een narcosegas gebruikt. Narcosegas kan de overvaller in je caravan naar binnen spuiten, bijvoorbeeld bij de deur, waardoor je buiten bewustzijn raakt.  

Een slachtoffer aan het woord – Campertv (Youtube)

3gas+ alarm

Het voordeel van het 3gas+ alarm is dat het al reageert bij de kleinste gasconcentraties. Hierdoor hebben gassen geen tijd om nadelige invloed te hebben op mens en dier. Wanneer het 3gas+ alarm in een ruimte een gasconcentratie meet, gaat gedurende 40 seconden een vooralarm af.

Mocht de concentratie in die 40 seconden hetzelfde blijven of hoger worden, dan gaat er een 80 db alarm af. Als de concentratie minder wordt dan zal het alarm terugschieten in de stand-by modus.

Aansluiting van het alarm

Het alarm dient te worden aangesloten op 12 volt. De meeste caravan en campers zijn voorzien van een 12 volt- circuit, waarop u het alarm makkelijk kunt aansluiten. De montagehoogte van dit alarm is 30 cm boven de vloer. Deze hoogte is bepaald, omdat sommige gassen stijgen en andere gassen dalen.

Ook is het mogelijk om bij dit alarm een optionele sensor te plaatsen die op een andere hoogte gemonteerd kan worden.

Werking van het alarm

Kampeertips voor beginners - Welk rook- enof CO-melder is de beste voor jou - Foto van 3gas+ alarm

Als je het 3gas+ alarm hebt aangesloten op 12 volt en het hebt ingeschakeld, zal het alarm een zelftest uitvoeren om de correcte werking te testen. De zelftest zal ongeveer 2 tot 4 minuten duren. Het is ook verstandig om zo af en toe het gasalarm uit- en in te schakelen, zodat die een nieuwe zelftest kan doen. Zo ben je er altijd zeker van dat je gasalarm goed functioneert.

Slot

Ik hoop dat je een stuk wijzer bent geworden na het lezen van dit artikel. Wat je ook kiest, kies in ieder geval voor veiligheid. Een gaslek of kortsluiting kan zomaar voor komen en dan is het toch fijn dat je weet dat je gewaarschuwd wordt voor eventueel gevaar.

Ook veilig op reis met een rookmelder of 3gas+ alarm?

Wacht niet langer en ga vo een veilige vakantie!

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds