Hoe kun je het beste de fietsen meenemen met de caravan?

Nederland is een fietsland, dus als we op vakantie gaan nemen we onze fietsen ook graag mee. Maar wat is nu de beste manier om je fiets er mee te nemen met de caravan? Lees het in dit artikel!

Géén beste optie!

Kampeertips voor beginners - Hoe kun je het beste de fietsen meenemen met de caravan - Plaatje van fiets op het dak van auto

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de beste manier om fietsen mee te nemen met de caravan is er gewoon niet. Goede manieren om je fietsen mee te nemen op vakantie is gewoon door een imperiaal op het dak van de auto te zetten of dragers op je achterop de kofferbak te monteren.

Maar dat kan niet altijd. Stel je hebt een dakkoffer op je dak, dan kun je je fietsen al niet meenemen op een imperiaal. Of bestaat er geen drager voor jouw kofferbak. Dan zul je ze dus op de caravan mee moeten nemen.

3 andere opties

Er zijn dan nog maar drie manieren over:

  1. de fietsen achterop de caravan plaatsen op een fietsendrager;
  2. de fietsen in de caravan zetten;
  3. de fietsen voorop de dissel op een fietsenrek.

Achterop de caravan

Om met het eerste punt te beginnen. De fietsen achterop de caravan plaatsen is naar mijn mening het minst goede idee van deze drie manieren. De balans van de caravan wordt door deze gewichtsverdeling dusdanig verstoord, omdat je nog fietsen hebt geplaatst ver achter de achteras.

Het is makkelijk om zo de fietsen mee te nemen, maar qua gewichtsverdeling en rijcomfort de minst favoriete plek.

In de caravan

Om de fietsen in de caravan mee te nemen zijn er speciale rekken te krijgen, zodat de fietsen op hun plaats blijven tijdens de rit. De nieuwere caravans zijn vaak voorzien van een ‘garage’ (grote bagageruimte onder de bedden achter) en daar kan je beugels bevestigen om je fietsen vast te zetten.

Er kleven hier wel een aantal nadelen aan. Als je een keer stopt voor een pauze, dan kan je niet in je caravan gaan zitten. Het beschadigen van de caravan bij het in- en uitrijden van je fiets. Dat is eeuwig zonde.

De dissel

Kampeertips voor beginners - Hoe kun je het beste de fietsen meenemen met de caravan - Plaatje van fietsen op de dissel

De laatste van de drie opties is de dissel van je caravan. Deze optie heeft voor mij de voorkeur om de fietsen mee te nemen. Persoonlijk vind ik dit een makkelijk plaats qua hoogte en ik heb zicht op de fietsen tijdens het rijden.

Als je de fietsen op de dissel plaatst, houd dan met een aantal zaken rekening. De allerbelangrijkste is het gewicht, want het gewicht van de fietsen dat de balans enorm verstoren. Doordat er meer druk voorop de dissel komt te staan houdt ook in dat er meer druk op je kogel komt te staan. Zorg ervoor dat de kogeldruk niet overschreden wordt.

Fietsenrek

Als je ervoor kiest om je fietsen op de dissel te plaatsen, kijk dan welk rek hiervoor bestemd is. Deze fietsenrekken zijn speciaal ontworpen om op de dissel bevestigd te worden en kunnen meer gewicht dragen.  

Soms zie je dat er een fietsenhoes om de fietsen heen is gedaan. Dat is erg fijn om je fietsen schoon en droog te houden, maar door de aerodynamica van je auto komt de hoes vol in de wind en zorgt voor een enorme kracht op het fietsenrek. Het gevolg kan zijn dat je fietsen of je fietsenrek kan afbreken met alle gevolgen van dien. Ik raad je aan om geen fietshoes te gebruiken om te voorkomen dat de veiligheid in gevaar komt.

Wil je je fietsen meenemen met de caravan?

Vind hier jouw fietsendrager + accessoires!

Tips

  • Zet de disselbak open bij het aanschaffen van een fietsenrek op de dissel. Bij de oudere caravans gaat de disselbak naar voren open en krijg je je disselbak niet open als de fietsen op het rek staan. Bij de nieuwere gaat deze klep naar boven open en heb je dit ‘probleem’ niet.

Mocht je bijvoorbeeld op een tussencamping staan en je hebt iets uit de disselbak nodig, dan hoef je in ieder geval niet de fietsen eerst van het fietsenrek af te halen.

  • Heb je toch een fietsendrager achterop je caravan zitten met de fietsen erop? Houdt er dan rekening mee dat je ten alle tijden in markeringsbord monteert. Bijvoorbeeld in Spanje en Italië zijn deze wettelijk verplicht. Een markeringsbord is makkelijk te verkrijgen online of in de winkel en je kunt zonder zorgen volop genieten van je fiets op vakantie.
Hoe neem ik een fiets mee op de caravan? – ANWB (youtube)

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds