Vocht voorkomen en meten in de camper of caravan!

Een mens kan niet zonder water. Het is tenslotte de eerste levensbehoefte, maar waar je water niet wilt hebben, althans niet als vocht, dan is het wel in je camper of caravan. Hoe je dat kunt controleren en hoe je dit kunt voorkomen, vertel ik je in dit artikel.

Waar komt het vocht vandaan?

Kampeertips voor beginners - Vocht voorkomen en meten in de camper of caravan - Foto van regen op een luifel

Vocht kan op het twee manieren in je camper of caravan komen en dat is van binnen en/of van buiten. Van binnen is eigenlijk heel logisch, want als je leeft in je camper of caravan. Je scheidt als  persoon ook vocht af door uit de ademen en door te transpireren (zeker in je slaap), maar bijvoorbeeld ook bij het koken.

Vocht van binnenuit en buitenaf

Als je binnen eten bereidt of gaat douchen, dan zijn dat allemaal manieren waardoor je van binnenuit vocht in je camper of caravan krijgt. Dit kan je redelijk eenvoudig voorkomen door goed te ventileren.  

Vocht van buitenaf is de grootste boosdoener. Want daar kom je pas achter wanneer het vocht al redelijk ingedrongen is en het dus eigenlijk al te laat is. Dus controleren op vocht voordat het je problemen gaat opleveren is wel heel belangrijk.

Ventilatie

Het is heel belangrijk om je camper of caravan goed te ventileren. Dit kan je doen door er voor te zorgen dat je de boel nooit helemaal hermetisch afsluit. Ventilatie is belangrijk om het vocht dat binnen is naar buiten moet en dat vocht kan alleen maar de buiten door een goede natuurlijke ventilatie.

Zet altijd de ramen of luiken tegenover elkaar open op de ventilatiestand, zodat er een natuurlijke luchtcirculatie  wordt veroorzaakt. Verse lucht van buiten wordt aangevoerd en het vocht wordt door de lucht van binnen naar buiten afgevoerd.

Er zijn manieren genoeg om er voor te zorgen dat vocht van binnenuit geen kans krijgt om te hechten.

Vochtcontrole

Vocht dat van buitenaf je camper of je caravan binnenkomt, is moeilijker weg te krijgen dan het vocht van binnenuit. Het vocht van binnenuit kan je door ventileren uit de camper of caravan krijgen, maar het vocht van buiten heb je vaak pas in gaten als je echt plekken gaat zien of toevallig een zacht stuk tegenkomt in de wand.

Vochtcontrole bij een camper – Youtube

Als je een nieuwe of jonge camper (of caravan) koopt dan is er vaak een verplichte jaarlijkse vochtcontrole bijgevoegd om aan de garanties te kunnen voldoen. Ook fabrikanten kunnen niet vooraf zeggen of iedere camper of caravan echt vochtdicht is als deze de fabriek verlaat. Er kan altijd iets gebeuren, dus zeggen de fabrikanten:

“Kom maar even langs voor een vochtmeting. Dan controleren wij alle afdichtingen. Mocht er één afdichting niet goed zijn, dan zijn we er in ieder geval op tijd bij om die te herstellen.”

Zelf vocht meten

Maar ja, als je camper of caravan al wat ouder is of je garantieperiode is verlopen, dan houdt dat ook op. Dit kan je heel simpel oplossen door zelf een vochtmeter aan te schaffen. Ik heb een paar jaar geleden ook zo’n vochtmeter aangeschaft en ik kan wel zeggen dat dat erg fijn is en rustgevend.

Je kan hem gebruiken als je op zoek gaat naar een gebruikte camper of caravan, maar ik gebruik hem voor mijzelf om af en toe te controleren of er geen vocht in de wanden of het dak zit.

Prijs

Een vochtmeter heb je in verschillende prijsklassen. Je hebt al vanaf een paar tientjes. Let er wel op dat je een materiaalvochtmeter aanschaft en géén luchtvochtmeter, want wilt het nog weleens de mist in gaan.

Zorg er ook voor dat je een vochtmeter aanschaft die goed functioneert en dan kan je eigenlijk ook al wel vertellen dat de hele goedkope op alle internetsites niet vaak de beste zijn. Kijk vooral goed rond op internet te staan veel reacties op van vochtmeters en  zoek naar de vochtmeter uit die het beste bij jou past.

De prijzen liggen gemiddeld voor een goede vochtmeter rond de €100,- en dat is een behoorlijke prijs. Mààr het is echt een goede investering! Bij in gebruikname van de vochtmeter raad ik je aan om goed de gebruiksaanwijzing te lezen om een juiste meting uit te voeren. Daarnaast werkt elk merk anders.

Verschillende types

Er zijn twee verschillende types vochtmeters. Eentje waarmee je via de vlakke kant van de vochtmeter je camper doormeet en je hebt er eentje met twee metalen prikkers. Met de prikkers prik in de wand of in het dak en via de geleiding kan je zien hoeveel vocht er zit.

Persoonlijk houdt ik niet van gaatjes prikken in camper of caravan, dus ik heb er zelf eentje met een vlakke achterkant die tegen de wand aangehouden kan worden en zo controleert of er wel of geen vocht aanwezig in de wand of het dak zit.

Tip: Je hoeft niet een vochtmeting te doen als je camper of caravan zes maanden in een winterstalling heeft gestaan, want dan is waarschijnlijk alles al droog. Meet voordat je hem in de stalling zet en vooral ook tijdens het gebruik, want dan kan je zien of er iets van vocht in  aanwezig is.

Percentage

Nu vragen velen zich de volgende vragen af. Hoeveel procent vocht mag er dan in de camper of caravan zitten? Boven welk percentage is het slecht? Heb ik een lekkage? Onder welk percentage is het allemaal nog goed? Allereerst is er geen keiharde grens gesteld, maar wat mij betreft is  30% vocht toch wel het maximum.

Kampeertips voor beginners - Vocht voorkomen en meten in de camper of caravan - Foto van 30 procent

Als je waardes afleest die boven de 30% zitten, laat dan een vakman even kijken of er inderdaad een lekkage aanwezig is of niet. En als je twijfelt laat dan ook altijd even iemand kijken. Maar zitten de gemeten percentages onder de 30% dan mag je er van uitgaan dat het goed zit en dat je nog geen vochtproblemen hebt.

Advies

Ik wil je nogmaals aangeven dat je de gebruiksaanwijzing van je vochtmeter goed moet lezen voor gebruik, zodat je weet wat de schaalverdeling is en hoe je hem in kunt stellen op verschillende materialen. Stel de vochtmeter bij voorkeur in op hout en kunststof, want dat zijn de waardes die je in je camper of caravan kunt meten.

Mocht je na het meten toch nog twijfelen over de aanwezigheid van de hoeveelheid vocht, bel die vakman op en laat hem dan meten. Op deze manier voorkom je een hoop problemen.

2 gedachten over “Vocht voorkomen en meten in de camper of caravan!”

 1. Hallo

  Wij hebben jouw artikel gelezen over vochtmeters. Wij hebben in onze camper lekkage na een regenbui ontdekt. Boven op dak gekeken en zagen dat er een kitnaad los zat. Met welke type / naam merk van de vochtmeter meet jij de vochtigheid in de camper. Nog tips over het herstel van de “losse kitnaad” ?

  Beantwoorden
  • Hallo Silvia,

   als je zelf een vochtmeter zou willen aanschaffen, dan is bijvoorbeeld een Basetech FM 10 een hele goede optie. Voor wat betreft de losse kitnaad zou ik je aanraden om daarmee naar een expert te gaan. Zeker omdat dit in combinatie is met een lekkage. Zo weet je zeker dat de kitnaad goed wordt vervangen en heb je na de reparatie garantie.

   Tip: Wellicht is de reparatie via de verzekering te repareren

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds