Is jouw camper overbeladen of toch niet?

De gewichten van een camper zijn heel erg belangrijk. Vele campers zijn overbeladen zonder dat de mensen dit weten. Dit heeft effect op de goede wegligging van de camper en dus de veiligheid. Als je wordt gecontroleerd, dan kan dat ook een flinke boete opleveren.

Kentekencard

Voor je op pad gaat met de camper, is het wel van belang om te weten wat deze eigenlijk weegt. Want je hebt namelijk te maken met een maximum gewicht waar je je aan moet houden.

Dat maximum gewicht staat op je kentekencard en is makkelijk na te kijken. Hierop wordt het aangegeven bij Maximale Toelaatbare Massa (MTM) en daar mag je dus niet met het gewicht overheen.

Meestal is de MTM 3.500 kilogram. Mijn advies is dan ook om je camper te (laten) wegen voor je op reis gaat.

Wegen

Het wegen doe je met een beladen camper. Dat betekent:

  • met je fietsen;
  • alle bagage in je bagageruimtes;
  • alle personen die meereizen;
  • je brandstoftank minimaal voor de helft gevuld;
  • evenals je watertank;
  • de koelkast gevuld;
  • al het servies, tafel en stoelen.

Weegbrug

Zo ga je op reis, dus dat is dan ook het daadwerkelijke gewicht van je camper. Daarbij wil je gelijk een tip geven. Als je op de weegbrug staat, rijdt dan even met je voorwielen van die weegbrug af. Zo wordt het gewicht op de achteras geregistreert! Haal je dat gewicht nu van je totaalgewicht af dan blijft het gewicht op je vooras over en heb je gelijk de mogelijkheid om de aslast te controleren.

Aslast

Kampeertips voor beginners - Is jouw camper overbeladen of toch niet - Foto van een verkeersbord met maximale aslast

Je kunt namelijk niet alleen als geheel te zwaar zijn, maar ook je aslasten (gewicht op de as) kunnen overschreden worden. Om te weten hoeveel last de assen mogen dragen, kijk je in het instructieboekje van de camper of op een sticker, die vaak op de zijkant zit van de camper of in de motorruimte.

Als alle gewichten netjes binnen de normen blijven dan ga je veilig op pad.

Zelf wegen

Je kan ook zelf thuis de camper (of caravan) wegen met bijvoorbeeld de Reich caravanweger. Deze is geschikt voor de zwaardere caravans en kampeerauto’s en campers. Met deze weger kun je eenvoudig de volgende metingen verrichten:

  1. het totaalgewicht bepalen;
  2. de gewichtsverdeling voor- en achteras;
  3. de gewichtsverdeling links en rechts.

Type voertuig

Voordat we de weger in gebruik gaan nemen, is het belangrijk om het type voertuig in te stellen. Je kan namelijk met deze weger verschillende type voertuigen wegen zoals de aanhangwagen, de camper, een caravan met een enkele as en een caravan met een dubbele as. In dit geval gebruiken we dus de camper.

Bij het wegen van de camper beginnen we altijd met het wiel linksvoor. De caravanweger geeft precies aan welk wiel aan de beurt is. Het wegen op zichzelf is zeer eenvoudig. Je moet ervoor zorgen dat de caravanweger op een vlakke ondergrond ligt. Vervolgens rijd je er langzaam overheen en je leest het gewicht af.

Als je alle 4 wielen gewogen hebben, dan kan je het totaalgewicht bepalen. Dit doe je door middel van de totaalknop in te drukken en de weger telt alle gemeten gewichten bij elkaar op. Zo makkelijk kan het zijn. Veilige reis toegewenst.

Zelf je camper wegen voordat je op reis gaat?

Doe het makkelijk thuis met de Reich caravanweger!

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds