Condensvorming is een volstrekt normaal verschijnsel bij tenten die gemaakt zijn van synthetisch tentdoek. Denk hierbij aan PVC, nylon en polyester. Ik geef je tips om dit te verminderen.
Inhoudsopgave
Wat is condensvorming?
Zoals gezegd is condensvorming is normaal en hoeft gelukkig niet verward te worden met lekkage. Synthetische tenten zijn voorzien van een super goede waterdichte coating.
Wanneer het regent, komt er geen water in je tent. Doordat het tentdoek niet waterdoorlatend is gemaakt, zal het vocht dat in de tent zit ook niet naar buiten kunnen. Zo ontstaat condensvorming.
Temperatuursverschillen

Het heeft niet geregend en alle ventilatieopeningen zijn gesloten gebleven. De bekende condensdruppeltjes ontstaan door plotselinge temperatuursveranderingen. ’s avonds wanneer het afkoelt of wanneer het regent, koelt het buiten de tent snel af. Het tentdoek koelt logischerwijs ook af.
De warme vochtige lucht in de tent condenseert dan tegen het tentdak. Regendruppels en wind zorgen voor trilling op het tentdoek. Door deze trilling vallen de condensdruppeltjes naar beneden. En hierdoor lijkt het soms net of een tent niet waterdicht is.
Condensdruppels lopen altijd via het tentdoek naar beneden. Daar zoeken ze het laagste punt op waar zich dan vervolgens een plasje ontwikkelt. Dit zie je meestal bij afspanpunten van een grondzeil.
Weet je hoeveel vocht 3 personen gemiddeld per nacht aan vocht verliezen? Ongeveer 1,5 liter. Genoeg vocht om condens in de tent te hebben
Beperken van condensvorming
Graag wil ik je tips geven om condensvorming te beperken:
- goede ventilatie;
- geen natte kleding of spullen in de tent leggen;
- kook niet in de tent, maar buiten;
- gebruik geen gaskachel;
- maak gebruik van grondzeil.
Ventilatie
Goede ventilatie is het allerbelangrijkste. Zorg er daarom voor dat je de tent te allen tijde goed ventileert. Vooral bij regen is goede ventilatie erg belangrijk. Een grote ventilatiedeur laat je natuurlijk niet open wanneer het regent, maar gelukkig zijn de meeste tenten gelukkig wel voorzien van een afgedekte ventilatieopening. Hierdoor kun je de tent ook blijven ventileren wanneer het regent.
Grondzeil
Staat je tent op een grasveld? En heb je hier geen grondzeil in liggen? Leg er dan een grondzeil op. Gras zorgt namelijk ook voor condensvorming. Het vocht komt vanuit de grond omhoog als de temperatuur in de tent hoger is dan de buitentemperatuur.
Polyestertent waterdicht maken



Tenten van polyester hebben een transparante plaklaag aan de binnenkant zitten. Deze plaklaag wordt nadentape genoemd. En zorgt ervoor dat er geen regenwater van buiten naar binnen kan doorkomen.
Toch kan het onverhoopt gebeuren dat zo’n plaklaag loslaat. Dat is natuurlijk erg vervelend als je aan het kamperen bent. Gelukkig is het makkelijk en snel te repareren.
Benodigdheden
Je hebt twee dingen nodig: een naaddichter en een alcoholdoekje. Er zijn verschillende soorten naaddichters:
- een flacon met kwast aan de mond gemonteerd;
- een tube waarvan de lijm nog moet uitsmeren met een aparte kleine kwast;
- een verdeelroller die door middel van een bal de lijm uitsmeert.
Het beste is om naaddichter aan de binnenkant van je tent te smeren. Hierdoor blijft de aangebrachte laag langer zitten.
Stap 1
Als je begint, moet je ervoor zorgen dat je goed bij de naden kunt. Dit kun je doen door de tent op te zetten, maar het is eigenlijk makkelijker als je een plek zoekt waar je het gehele doek kunt spreiden. Zoek vervolgens de plek op waar de nadentape is losgelaten.
Is het een klein stukje? Dan kun je dit laten zitten. Is het een loshangend stuk? Dan is het advies om dit te verwijderen.
Stap 2
Reinig de te plakken plekken met een alcoholdoekje voor een betere hechting. En wacht met het aanbrengen van de naaddichter totdat de alcohol is verdampt en de plek droog is.
Stap 3
Breng de naaddichter niet te zuinig aan. En maak de strook iets breder zodat je zeker weet dat alles goed dekt. Tip: Knijp niet in het flesje tijdens het smeren. Hierdoor kan er teveel lijm uitkomen en kan de lijm in het slechtste geval op het tentdoek terechtkomen.
Zorg ervoor dat je de overgang van het bestaande nadentape extra goed insmeert. Laat het gedeelte ongeveer 20 – 30 minuten goed drogen. Na deze behandeling is je tent weer waterdicht en heb je geen last meer van lekkage.


