Zo maak je je caravan winterklaar!

Als je nu je caravan voor langere tijd niet gaat gebruiken, bijvoorbeeld wanneer die naar de winterstalling gaat, zijn er een aantal zaken die je even in acht moet nemen. In dit artikel wil je vertellen waaraan je moet denken.

De grote schoonmaak

Kampeertips voor beginners - Zo maak je je caravan winterklaar - Uitgelichte foto

Een van de grootste klussen die je gaat doen is natuurlijk het schoonmaken van je camper of caravan, zowel van binnen als van buiten. Voor de buitenkant zijn er dingen die ik je graag mee wil geven. Gebruik lauwwarm water met een milde autowas shampoo, want vaak laten die ook nog een fijn beschermend laagje achter. Gebruik daar nooit grove of sterke wasmiddelen voor.

Wat ikzelf graag gebruik zijn de schoonmaakartikelen van ‘123’. Dat werkt uitstekend en is zeker niet schadelijk voor je caravan (of camper), maar er zijn natuurlijk meerdere producten op de markt.

Vliegen verwijderen

Als je vliegen op de caravan hebt zitten, zeker op de voorkant van je caravan, dan moet je die   nooit met een keukenspons (met zo’n groene achterkant) schoonmaken. Met zo’n keukenspons maak je heel veel krassen op je caravan en dat is erg zonde.

Gebruik daarvoor een poetsspons of een spons met een netje van nylon, want die laat geen krassen achter. Wel verwijderden ze alle vliegen en vuil van de voorkant in combinatie met de juiste shampoo.

Andere accessoires

Daarnaast gebruik je natuurlijk de grote, zachte poetsspons of een washandschoen om de rest van de caravan schadevrij te wassen. Zorg er wel voor dat je een schone spons of washandschoen gebruikt, want zandkorreltjes beschadigen net zo goed de lak van de caravan.

Verder gebruik je, voor het wassen op minder goed te bereiken plaatsen, een fijne grote wasborstel. Deze wasborstel gebruik je bijvoorbeeld als je je velgen wilt schoonmaken of plekken waar je met je spons niet goed in de hoekjes en naadjes kan komen.

Wat ook erg makkelijk is een lange (telescopische) wasborstel. Dat is een borstel op een steel waarbij je ook nog de tuinslang op aan kunt sluiten. Deze is heel makkelijk om met veel water bijvoorbeeld het dak van je caravan schoon kunt maken of de zijkanten van de caravan.

Kampeertips voor beginners - Zo maak je je caravan winterklaar - Foto van een telescopische borstel op het dak van een caravan

Een aantal tips:

  1. als je je caravan met water gaat bespuiten voor het schoonmaken vergeet dat niet de stekker van de caravan los te koppelen. Met regen is dat niet erg, maar met een spuit veroorzaak je wellicht kortsluiting;
  2. voordat je het dak van je caravan schoon gaat maken, Zorg er dan voor dat je caravan dan altijd een beetje schuin staat zodat het vuile water goed van het dak af kan lopen;
  3. Ga nooit over het dak van je caravan of camper lopen, die zijn daar niet voor geschikt. Zeker niet kort bij de dakramen, want dan gaat hij geheid lekken.

Schoonmaakartikelen nodig voor de caravan?

Hier vind je de juiste artikelen!

Koelkastroosters

De roosters van je koelkast aan de zijkant van de caravan zijn in principe afgesloten van de binnenruimte, dus zou er geen water naar binnen moeten kunnen lekken.

Maar spuit niet met de tuinslang direct op de roosters, maar gebruik altijd een borstel om deze schoon te maken. Het kan zomaar zijn dat de kracht van de waterstraal WEL voor een lekkage zorgt.

De ramen

Met de ramen moet je voorzichtig zijn. Pak hiervoor een zachte spons of een microvezeldoekje. De spons of het doekje in combinatie met veel water, voorkomen krassen op het ‘glas’. De ramen zijn van kunststof en uiterst gevoelig voor krassen.

Mocht je toch ondiepe krassen op de ramen hebben, dan kan je ze nog aanpakken met een krassen reparatieset.

Ook heb je speciale shampoos voor de ramen. Deze zijn geproduceerd zonder oplosmiddelen en tasten daardoor ook niet het kunststof aan. Op deze manier blijven de ramen van jouw caravan in een goede conditie.

Afspoelen

Zodra je de caravan helemaal gewassen hebt, spoel hem dan na met veel schoon water. Doe dat ook altijd van boven naar beneden, zodat je de vuil- en zeepresten van de caravan spoelt.

Het hangt er een beetje vanaf waar je in Nederland woont en hoeveel kalk er in je leidingwater zit, maar dat er kalk in het water zit is een feit. Het is daarom ook echt van belang dat je met een droge doek goed helemaal naloopt. Zo krijg geen strepen op de lak.

ANWB (youtube)

De gasfles

Waar je ook even aan moet denken, is het verwijderen van je gasfles uit je disselbak. Het kan zijn dat de stalling het sowieso niet toelaat, maar uit alle veiligheidsoverwegingen is het van belang dat je de gasfles niet in je caravan laat zitten. De gasflessen haal je eruit en zet ze bij voorkeur in een goed geventileerde ruimte.

De banden

Pomp de banden iets harder op dan dat ze eigenlijk zouden moeten zijn. Gedurende de tijd in de stalling verliezen de banden wat spanning. Dat is meestal ongeveer een ½ bar. Als je de spanning van je banden niet weet, kijk dan even in instructieboekje.

Vaak zit er ook een stickertje bij de wielkast geplakt waar de maximale bandenspanning op staat. Tel daar die ½ bar bij op en breng de caravan dan naar de stalling. Dit voorkomt namelijk dat de banden ‘vierkant’ worden aan de onderzijde en je caravan gaat ‘huppelen’ (stuiteren) als je hem weer uit de stalling hebt gehaald.

In principe zou dat na een aantal kilometer ook voorbij moeten zijn omdat de band zich dan weer opnieuw gaat vormen. Maar om te voorkomen dat de caravan gaat ‘huppelen’ en blijvende schade aan je band, zou ik je aanraden om de banden iets harder op te pompen.

Accu

Kampeertips voor beginners - Zo maak je je caravan winterklaar - Foto van een telescopische borstel op het dak van een caravan

Heb je een accu in je caravan voor bijvoorbeeld de mover? Dan is het ook belangrijk om die er even uit te halen en thuis in een goed geventileerde ruimte neer te zetten. Laat hem daar aan een druppellader staan gedurende de winter. Op die manier blijft de accu in een goede conditie en kun je met voorjaar weer zo gebruiken.

Laatste tips

Natuurlijk laat je ook al het water uit je caravan lopen. Je leest in een ander artikel wat je kan doen om om gelijk de watersystemen te reinigen.

Belangrijk is ook dat je een raam of een dakluik in de ventilatiestand laat staan. Daarmee kan de de lucht circuleren in je caravan en  krijg je niet zo’n muffe lucht wanneer je in het voorjaar je caravan weer op komt halen.

Laat de combi-rolgordijnen altijd omhoog, want zet je deze namelijk vast (dus naar beneden) dan zal in de loop van de winter de spanning van de veer verdwijnen en dat betekent dat je verduistering of de hor niet meer omhoog willen.  

Hetzelfde geldt voor de koelkastdeur. Laat deze open staan om te ventileren. Zo krijgen schimmels en alle andere narigheid geen kans om zich te nestelen in jouw koelkast. Het kan zijn dat je de deur op een kier kan vastzetten met een haakje en anders moet je hem gewoon openzetten.

Tip: Zet de koelkastdeur trouwens pas open bij de stalling als je niet meer hoeft te rijden.

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds