Je hebt een (familie)tent gekocht of in je bezit en je bent nog op zoek naar een goed slaapzak en slaapmat of luchtbed. Ook tijdens de kampeervakantie wil jij kunnen genieten van een goede nachtrust, zodat je volledig uitgerust kan genieten van de omgeving. Maar welke slaapzak en –mat of luchtbed moet je kiezen? Lees in dit artikel waar je op kan letten bij de aanschaf!
Inhoudsopgave
Mijn eerste slaapzak
Dat was een zomerslaapzak en die was perfect voor alle zonvakanties. Totdat ik naar de wat koudere gebieden ging, want toen was hij toch wat te dun. Dat heeft me doen besluiten om te investeren in een dikke slaapzak en deze is heerlijk warm.
Slaapzakmodellen

Graag wil ik je laten zien waar je het beste op kan letten bij de aanschaf van een slaapzak. Er zijn twee soorten modellen slaapzak:
- het mummy model;
- het dekenmodel.
Het mummy model loopt wat nauwer toe en heeft een capuchon. Hierdoor houdt hij je beter warm. Een dekenmodel kun je vaak helemaal open ritsen en heeft meer bewegingsvrijheid.
Een goede slaapzak heeft als doel om je warm te houden, maar ook andere dingen zoals je slaapmat hebben hier invloed op.
Nachttemperatuur
Bekijk voordat je op pad gaat de nachttemperaturen die je onderweg of op je vakantiebestemming tegenkomt en schat deze iets kouder in bij het kiezen van een slaapzak. Het is het belangrijk om rekening te houden met de temperatuur. Op het label van de slaapzak zijn vaak 3 temperaturen aangegeven, namelijk:
- comfort temperatuur;
- limiet temperatuur;
- extreme temperatuur.
Comfort temperatuur
De comfort temperatuur geeft aan dat de slaapzak voor de meeste mensen comfortabel warm is.
Limiet temperatuur
De limiet temperatuur geeft aan wanneer je de slaapzak nog steeds kan gebruiken. Dat is wel handig om naar te kijken als je het zelf snel warm hebt.
Extreme temperatuur
De extreme temperatuur is eigenlijk niet van toepassing in Nederland. Extreme temperatuur geeft namelijk aan wanneer je kans hebt op onderkoelingsverschijnselen bij uitzonderlijke temperaturen.
Slaapzakvulling



Een erg belangrijk onderdeel van je slaapzak is de vulling. Je kan twee soorten vullingen onderscheiden:
- donzen vulling;
- synthetische vulling.
Dons is een mooi materiaal. Het is erg klein te maken, is daarbij licht van gewicht en lekker warm met een brede temperatuurbereik. Een slaapzak van synthetisch materiaal is wat zwaarder en neemt meer ruimte in dan de donzen tegenhanger.
Wel zijn de synthetisch gevoerde slaapzakken meestal vriendelijker geprijsd en kunnen ze beter tegen een natte omstandigheden.
Slaapzakdikte en maten
Hoe dikker de slaapzak, hoe meer warme lucht deze kan vasthouden. Er bestaat helaas geen slaapzak die heel dun is en heel warm. Donzen slaapzakken komen er wel het dichtste bij in de buurt.
Slaapzakken komen in verschillende maten. Controleer wat de afmeting van de slaapzak bij jouw lengte past. Houd je ervan om met je partner in een slaapzak te slapen? Dan kan je ook kiezen voor een slaapzak die je aan die van een ander kan ritsen.
Wassen en opbergen
Transpiratie en zouten trekken in de vulling van de slaapzak waardoor deze af en toe gewassen moet worden. Hang de slaapzak goed uit om te laten drogen.
Het opbergen van de slaapzak kun je thuis het beste doen in een ruime zak. Dit geldt voor zowel dons als synthetische slaapzakken, want zo houdt het materiaal de originele vorm.




Slaapmat of luchtbed
Een slaapmat of luchtbed is een belangrijk onderdeel van je slaapuitrusting. Het beschermt je tegen de optrekkende kou van de grond en het zorgt voor betere ondersteuning en voor slaapcomfort. Er zijn wel een aantal punten waar je op kunt letten. En ik beschrijf welke verschillende keuzes er zijn.
Jouw slaapzak wordt aan de onderkant platgedrukt als je erin ligt en daar verliest het zijn isolatiewaarde. Je slaapmat of luchtkussen is er om dit isolatieverlies te compenseren.
Let daarom dus goed op de isolatiewaarde van de mat, ook wel aangeduid met de R-waarde, en deze vind je op het label.
Warmte-indicatie
Je kunt voor deze warmte-indicatie grofweg het volgende aanhouden:
- ga je kamperen in de zomer met temperaturen rond of boven de 10° Celsius? Kies dan een slaapmat of luchtbed met een R-waarde tussen de 1 – 1.7;
- als je gaat kamperen in de lente of herfst met temperaturen tussen de 0 – 10° Celsius? Kies je voor een slaapmat of luchtbed met een R-waarde tussen de 2 – 3.
- Ben je van plan om echt te gaan winterkamperen? Kies dan een slaapmat of luchtbed met een R-waarde van minimaal 3.
Andere aandachtspunten
Andere punten om op te letten zijn:
- het gewicht;
- het pakvolume;
- de dikte (comfort):
- de verschillende opblaassystemen.
Je hebt de keuze uit de volgende matten en materialen:
Zelfopblaasbare slaapmatten
Zelfopblaasbare matten hebben een klein pakvolume en een goed ligcomfort. In deze matten zit een schuimen kern die uitzet zodra de lucht in komt. Dit is goed voor het comfort en voor de isolatie.
Maar let op: laat nooit een opgeblazen mat met een dicht ventiel in een hete tent liggen. Je slaapmat kan klappen door de hitte.
Technische luchtbedden zijn klein op te bergen en zijn vaak wat lichter dan een gewoon luchtbed. Ideaal dus voor reizen waarbij lichtgewicht materiaal belangrijk is en waarbij je minder warme temperaturen kan verwachten.
Schuimmat
De simpele schuimmatten zijn duurzaam, lichtgewicht en zeker vriendelijk geprijsd. De gesloten zelf schuim(rubber) variant heeft ook als voordeel dat deze goed isoleert, maar ze zijn niet zo comfortabel en ze zijn vrij groot.
Ze kunnen tijdens een trektocht gecombineerd worden met een technisch luchtbed en de opblaasbare mat. Mocht de opblaasbare mat dan lek zijn, dan heb je altijd nog een goede back-up.
Het luchtbed
Het luchtbed kent vrijwel iedereen wel. Ze zijn erg comfortabel en ze liggen lekker, maar ze zijn wel vrij groot, zwaar en ze isoleren nauwelijks. Deze luchtbedden zijn dus ideaal voor een vakantie met de auto naar een lekker warm gebied. Natuurlijk zijn ze ook thuis handig voor de eventuele logees die je over de vloer krijgt.
Tips
Als laatste heb ik nog een paar tips voor jullie:
- als het koud is, dan kan je een aluminium deken onder je slaapmat leggen of een reddingsdeken gebruiken. Leg dan de zilveren zijde op de grond;
- als je je slaapmat niet gebruikt, laat hem dan uitgerold liggen met het ventiel open. Zo blijft je slaapmat het langste in een goede staat
- het is aan te raden als je op een langere vakantie of trektocht gaat een reparatieset mee te nemen. Controleer wel voordat je weggaat of de lijm nog vloeibaar is.
- Slaapmatten en luchtbedden heb je verschillende lengte en breedtematen. Ga goed na of je de juiste maten hebt, want anders kan het zomaar zijn dat je met je voeten niet op de mat ligt.



