Hoe zet je jouw camper waterpas?

Je bent gearriveerd op de camping of camperplaats en gaat nu de camper waterpas zetten. Dat is niet geheel onbelangrijk. Waarom het belangrijk is dat je camper waterpas staat? En hoe je dat doet? Dat beschrijf ik in dit artikel.

Waarom is het zo belangrijk?

In een ander artikel heb ik beschreven hoe je de caravan waterpas kan zetten en hetzelfde geldt voor de camper. Het is belangrijk dat je camper waterpas staat. Het is zo belangrijk, omdat je veel beter slaapt als je bed waterpas staat. Dus moet de camper waterpas staan.

Kampeertips voor beginners - Hoe zet je jouw camper waterpas - Foto van een koelkast in een camper

In veel gevallen zal je koelkast ook beter werken en je evenwichtsorgaan raakt helemaal in de war als die over een schuine vloer loopt.

Waterpas of app

Helemaal waterpas zal niet in alle gevallen lukken, maar daar heel wel bijna helemaal waterpas. Je hebt er voor nodig een waterpas of een app op je smartphone (of tablet) en die laatste twee hebben eigenlijk wel mijn voorkeur. (Android of Iphone)

Als ik nu de telefoon met de app heb geopend en op de vloer of op tafel wegleg, dan kan ik perfect zien of de camper wel of niet waterpas staat. Het is de bedoeling dat de camper zowel in de lengte als in de breedte waterpas staat.

Wat is de lengte en breedte?

Als ik naar de waterpas kijk en ik zie dat achterzijde van de camper een beetje omhoog moet om de vloer waterpas te krijgen, dan praten we over de lengte. Als ik dan in de breedte ga kijken en de rechterzijde moet bijvoorbeeld iets omhoog om hem waterpas te krijgen, dan spreek je over de breedte.

Waterpas zetten in de breedte

Om de camper ‘hoger’ te kunnen zetten, gebruik je twee wielkeggen. Dat zijn zogezegd schuine oprijplaten. We hebben zojuist in het voorbeeld gezien dat de camper aan de rechterkant een beetje omhoog moet en aan de achterkant. Eerst zorg je ervoor dat de camper in de breedte horizontaal staat.

Als de camper rechts en achter omhoog moet dan betekent dat dat ik eerst een keg achter het rechter achterwiel leg. Leg de wielkeg goed in het midden van de band aan zodat de band niet half op de wielkeg kan komen te staan.

Ligt de wielkeg goed, kan je de camper een klein stukje achteruit rijden tot die in de breedte waterpas staat. Controleer of de camper in de breedte waterpas pas staat en doe dit nauwkeurig.

Pas als de camper in de breedte waterpas staat, dan ga je kijken hoe je de achterkant in zijn geheel omhoog kan krijgen.

Wil jij ook makkelijk je caravan waterpas zetten?

Dan zijn de oprijblokken dé oplossing voor jou!

Waterpas zetten in de lengte

De camper staat mooi waterpas in de breedte. Nu draai je de waterpas, of zoals in mijn geval mijn smartphone, een kwartslag om de camper in de lengte waterpas te kunnen zetten. Daarvoor heb je de tweede wielkeg nodig. Deze wielkeg leggen we achter het linker achterwiel en we rijden achteruit totdat je in de lengte ook waterpas staat.

Hydraulisch

Naast de hierboven beschreven methode, zijn er ook hydraulische systemen op de markt. Met één druk op de knop wordt de camper geheel geautomatiseerd waterpas gezet. Erg luxe en makkelijk, maar daar zit natuurlijk wel een flinke prijskaart aan vast.

E & P hydraulisch levelsysteem – Youtube

Genieten

De camper staat nu waterpas, zowel in de breedte als in de lengte. En dan is er eigenlijk nog maar één ding dat je moet doen en dat is gaan genieten van je vakantie. Lekker buiten zitten lezen met een bakje koffie, een stukje fietsen of wandelen en natuurlijk genieten van een goede nachtrust. Fijne vakantie.

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds