Hoeveel belasting betaal je voor de camper per jaar?

Als je eigenaar van een camper bent dan moet je wegenbelasting gaan betalen. Voor een camper is dat het kwarttarief. Hoeveel belasting je moet gaan betalen dat is van een aantal factoren afhankelijk. Welke factoren dat zijn? Dat leg ik je uit in dit artikel.

Kwarttarief

Het kwarttarief wil zeggen dat je een kwartaal per jaar gaat betalen aan belastingen. Zo ook aan wegenbelastingen en je mag dan het hele jaar door met je camper rijden. De camper moet dan wel voldoen aan de fiscale inrichtingseisen en die vindt u op de website van de belastingdienst.

Is uw camper al een keer eerder in Nederland tenaamgesteld geweest? En heeft hij al een keer een eerder Nederlandse eigenaren Gehad? Dan wordt die automatisch ook bij jou weer opnieuw als camper geregistreerd en komt hij dus een aanmerking voor het kwartaal tarief.

Controleer dit altijd heel erg goed op de eerste aanslag die je krijgt, want op die aanslag staat of het je kwarttarief betaald of niet. Als dat nu niet het geval, maar het betreft wel een camper dan moet je even contact opnemen met de belasting. Het telefoonnummer van de juiste afdeling staat altijd op de aanslag vermeld. Zij vertellen je dan waar je aan moet voldoen om toch voor het kwarttarief in aanmerking te kunnen komen.

Hoogte wegenbelasting

Kampeertips voor beginners - Hoeveel belasting betaal je voor de camper per jaar - Foto van een verkeersbord met maximale gewicht

Klopt alles voor wat betreft het kwarttarief, dan wordt de hoogte van de wegenbelasting bepaald door het ledig gewicht van de camper. Hoe zwaarder camper, hoe meer wegenbelasting. Dat is werkt net zoals bij de personenauto.

Heb je dus een kleinere camper, een lichtere camper, een klein busje die wel toegelaten is als kampeerauto dan zal de wegenbelasting beduidend minder zijn dan wanneer je een hele grote camper hebt. Dat is erg logisch!

Nu is het ledig gewicht van een reguliere camper gemiddeld rond de 2.900 á 3.000 kilogram en zal de wegenbelasting op jaarbasis vallend in het kwarttarief ongeveer 950 euro per jaar zijn. Er kan namelijk per provincie een klein verschil in zitten.

Bekijk wat de wegenbelasting bedraagt in jouw provincie>>

De belasting is overal gelijk, alleen de provinciale opcenten die kunnen bij de ene provincie wat hoger of wat lager zijn dan bij de andere. Heeft u alles nu geregeld? Is de belasting betaald? Dan kan je met de camper gaan rijden.

Particuliere verhuur

Let wel even op: want wil je jouw camper particulier verhuren? Dan zal de wegenbelasting niet wijzigen. Deze zal gelijk blijven. Het kwarttarief blijft van toepassing.

Pas als je je hebt ingeschreven bij de kamer van koophandel en je bent officieel een verhuurbedrijf of een bedrijf dat onder andere ook campers verhuurt, dan vervalt het kwarttarief en wordt het een half tarief. Je betaalt nog steeds minder alleen het is de helft in plaats van het kwart van het normale wegenbelasting tarief.

Dus als je gewoon je camper af en toe een keer verhuurt aan derden, dan verandert er niets. Maar het kan een leuk centje opleveren, waarmee je de kosten van de camper voor jezelf kan betalen en op die manier nog goedkoper kan rijden met de camper.

Je camper verhuren? Wat komt erbij kijken – Youtube

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds