Welke gasfles kies jij voor op de camping?

Kom je er maar niet uit welke gasfles geschikt is voor jou? In artikel ga ik je vertellen welke gasfles geschikt is voor op de camping. Wellicht dat je heel makkelijk de keuze kan maken voor jezelf.

Op de camping kun je eigenlijk elke gasfles gebruiken. Maar waar moet je op letten? De meest gebruikte gasflessen op de camping zijn de groene, metalen gasflessen of de blauwe gasflessen. De gasflessen kunnen gevuld zijn propaangas of butaangas.

De groene gasfles

Kampeertips voor beginners - Welke gasfles kies jij voor op de camping - Foto van de groene propaangasfles

Het grootste voordeel van de groene gasfles is het formaat. Hij heeft een inhoud van 5 kilo waarmee je tot wel 5 weken kunt koken op de camping. Deze gasfles wordt alleen gevuld in Nederland, op verschillende plekken in Duitsland, en in Frankrijk. Tevens is de aanschafprijs van deze gasfles zeer voordelig ten opzichte van andere gasflessen.

De gasfles is bij te vullen bij de kampeerspeciaalzaak. Tevens zijn de gasflessen gekeurd voor 10 jaar. Je vindt de keuringsdatum op een sticker op de hals van de fles. Zolang de keuring geldig is, kan je de gasfles opnieuw laten vullen.

Zodra de keuring afloopt, dan kan je kiezen om keuringsjaren bij te kopen of een andere fles aan te schaffen met een geldige keuring van 10 jaar.

De blauwe gasfles

Kampeertips voor beginners - Welke gasfles kies jij voor op de camping - Foto van de groene propaangasfles

Zoals gezegd hebben we de ook de blauwe gasflessen, bijvoorbeeld van Campingaz of Primagaz. Wat het grootste voordeel van de blauwe gasflessen is, is dat ze in 120 landen om te ruilen zijn. Zo hoef je dus nooit bang te zijn dat je zonder een gas komt te zitten tijdens je vakantie.

De blauwe gasflessen zijn in verschillende formaten verkrijgbaar. Het kleinste model begint op 0,75 kilo en het grootste model heeft een inhoud van 2,75 kilo.

Lichtgewicht gasfles

Naast deze twee soorten gasflessen, hebben we ook nog de lichtgewicht gasflessen zoals die van Benegas Light. Lichtgewicht gasflessen zijn verkrijgbaar met een inhoud van 5, 7.5 of 10 kilo. Het grote voordeel van deze gasflessen is dat ze gemaakt zijn van kunststof en niet van staal. Dat maakt deze gasflessen tot wel 50% lichter.

Bij de lichtgewicht gasflessen wordt er gebruik gemaakt van een statiegeldsysteem. Hierdoor wordt je geen eigenaar van de gasfles, maar je hebt hem in bruikleen. Het statiegeld bedraagt eenmalig €55,- en je krijgt dit geld retour bij beëindiging van de bruikleen.

Door dit systeem vallen er voor jou een aantal kosten weg, zoals de keuring en eventuele vervanging. Is jouw gasfles leeg? Je ruilt de gasfles om voor een volle en je rekent alleen de vulling af. Zelf heb ik ook een lichtgewicht gasfles en ik ben zeer tevreden over het systeem.

Wegwerpblikjes

Tot slot hebben we nog de wegwerpblikjes. Deze wegwerpblikjes zijn natuurlijk uitermate geschikt voor op de camping. Welke je nodig hebt is natuurlijk wel afhankelijk van welk apparaat je hierop wilt aansluiten. Let hier dus goed op voordat je zo’n gasflesje aanschaft.

Zoals je dus wel begrijpt is iedere gasfles geschikt voor op de camping. Je mag alleen nooit zelf een gasfles vullen.

Het aansluiten van de gasfles

Als je een nieuwe gasfles wilt gaan gebruiken, controleer dan altijd of de verzegeling onbeschadigd is. Is hij beschadigd? Ruil ‘m dan om in de winkel. Je weet immers nooit wat er gebeurt is met de gasfles. Veiligheid voor alles! Is de zegel in orde? Dan kun je de zegel verwijderen.  

De drukregelaar

Gebruik altijd de juiste drukregelaar, zodat jouw kooktoestel wordt voorzien van de juiste gasdruk. De werkdruk kun je vinden op het typeplaatje van je kooktoestel of op de verpakking. Je kan het ook altijd navragen. Je kooktoestel kan een schroef- of een slangpilaar aansluiting hebben, dus de drukregelaar moet voorzien zijn van de juiste aansluiting.

Kampeertips voor beginners - Welke gasfles kies jij voor op de camping - Foto van de gasdrukregelaar

Het aansluiten

Nu je de juiste gasdrukregelaar hebt, kun je de gasfles aansluiten. Draai de drukregelaar vast aan de gasfles. Let op: dit is altijd een linkse schroefdraad!

Heb je moeite om de drukregelaar stevig vast te draaien? Gebruik dan een gasflessleutel of bijvoorbeeld een bahco. Nu je de drukregelaar hebt aangesloten op de gasfles, is het alleen nog een kwestie om de gasslang aan te sluiten op het kooktoestel en aan de gasdrukregelaar. Nu is het alleen nog een kwestie om de gaskraan helemaal open te draaien zodat je je kooktoestel kunt gebruiken.

Tip: Zet de gasfles niet dichtbij het kooktoestel, want hij mag niet warm worden.

Hoe sluit ik een gasfles aan? – ANWB (Youtube)

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds