Wanneer heb je een B-rijbewijs nodig of BE?

Dit keer een onderwerp waar veel vragen en onduidelijkheden over zijn: het rijbewijs! Want hoe zit het nu met de rijbewijzen ten aanzien van vouwwagens, caravans en alle andere soorten aanhangwagens. Daar zijn heel veel vragen over en is er vaak heel veel over discussie over. Want mag je nu wel of niet gaan rijden met een vouwwagen of caravan? Met dit artikel wil ik gaan proberen om daar duidelijkheid in te scheppen.

De rijbewijzen

Over welke rijbewijs categorieën ga ik schrijven. Dat zijn de volgende:

Kampeertips voor beginners - Wanneer heb je een B-rijbewijs nodig of BE - Foto van de achterkant van het nederlands rijbewijs
  • het rijbewijs categorie B
  • het rijbewijs categorie B+
  • het rijbewijs categorie BE

Het rijbewijs B is van toepassing op de gewone personenauto. Het rijbewijs B+ zal de meeste mensen niks zeggen, maar dit rijbewijs is voortgekomen uit Europese wetgeving. Andere Europese landen hebben een rijbewijs B+ en dat wil zeggen dat zij met een samenstel mogen gaan rijden die zwaarder is. In Nederland kennen wij al jaren het BE-rijbewijs.  

De verschillen

Wat zijn nu de verschillen tussen de verschillende categorieën? Met het B-rijbewijs mag je altijd met een aanhanger rijden tot 750kg voorzien van een witte kentekenplaat. Daar hoef je niet over na te denken, want je zo gewoon gaan rijden. Maar wil je met een aanhangwagen gaan rijden die zwaarder is dan 750kg dan mag je in sommige gevallen wel met het B-rijbewijs gaan rijden en andere weer niet.

Toegestane maximum massa

Je mag rijden met een aanhangwagen als het toegestane maximum massa (TMM) van het trekkend voertuig (de auto) en van de aangekoppelde aanhangwagen achter de auto onder de 3500 kilo blijft.

De toegestane maximum massa is het gewicht wat je auto maximaal mag wegen, dus het gewicht van de auto inclusief lading. Datzelfde geldt voor de aanhangwagen aangekoppeld is, want die heeft ook een toegestane maximum massa.

Het ledig gewicht van de aanhangwagen + het gewicht van de lading heeft een maximum. Als die twee samen opgeteld (auto + aanhangwagen) onder de 3500 kilo blijven, dan mag je met je B-rijbewijs er gewoon mee gaan rijden.

Het rijbewijs B+ en BE

Dit rijbewijs zegt heel veel rijbewijshouders niks. Dit rijbewijs is toegevoegd sinds 2013 en dat houdt in dat het totaalgewicht niet meer mag bedragen dan 4250 kilo. In Nederland kennen we dit rijbewijs niet. In Nederland moet je een examen afleggen voor het BE-rijbewijs om te mogen rijden met een samenstel boven de 3500kg.

Als jij in bezit bent van het BE-rijbewijs dan zijn er eigenlijk geen belemmeringen meer en mag je elke vouwwagen, caravan of een andere aanhangwagen achter je auto koppelen.  Wel met één kanttekening en dat is dat je binnen de toegestane gewichten blijft die de auto mag hebben.  

Gewicht bepalen

Hierboven heb ik zojuist aangegeven dat het van belang is om te weten wat de gewichten zijn voor wat betreft welk rijbewijs je nodig hebt. We praten hier weer over de toegestane maximum massa (TMM) van de auto en van de aangekoppelde aanhangwagen. Er zijn verschillende manieren om deze gewichten te vinden. Zo heb je in de auto een typeplaatje waar de toegestane gewichten op staan en hetzelfde geldt voor de aanhangwagen.  

Kampeertips voor beginners - Wanneer heb je een B-rijbewijs nodig of BE - Foto van een ouderwetse weegschaal

Ook kan je gebruik maken van de websites kentekencheck.nl of kentekenopzoeken.nl om informatie op te vragen aan de hand van het kenteken. De aanhangwagens met een TMM boven de 750kg voeren ook een eigen kenteken en deze kan je dan ook invoeren.

Naast de vorige twee opties kan je ook het kentekenbewijs cq kentekenkaart raadplegen. Op het kentekenbewijs staan het ledig gewicht, het gewicht dat de as mag hebben en ook de toegestane maximaal massa.

Voorbeeld

Stel dat het TMM van je auto 1900kg is en je koppelt er een caravan achter van 1300kg.

                        1900kg + 1300kg = 3200kg

Dus zou je dit samenstel mogen rijden met je B-rijbewijs. Maar als het TMM van de auto 1900kg is en van de aangekoppelde caravan 1750kg, dan wordt het een andere verhaal.

                        1900kg + 1750kg = 3650kg

In dit geval zal in bezit moeten zijn van een B1-rijbewijs zoals in sommige Europese landen, maar in Nederland is dit eigenlijk altijd een BE-rijbewijs.

Duidelijke grens

Er wordt dus een duidelijke grens getrokken bij 3500kg. Aanhangwagens tot een gewicht van  750kg mag altijd achter je auto koppelen, maar zodra een aanhangwagen een eigen kenteken voert, dan gaan de gewichten tellen. Bij een samenstel onder de 3500kg volstaat het B-rijbewijs en boven de 3500kg moet je BE hebben.

Welk gewicht mag jouw auto trekken?

Voor wat betreft de de rijbewijzen en de gewichten die van invloed zijn op welk rijbewijs je hebben, is nu uitgebreid uitgelegd. Wat naast het juiste rijbewijs van belang is, is de vraag wat je voertuig mag trekken.  

Als je gaat kijken dan staat er op het kentekenbewijs/-kaart hoeveel jouw auto zowel een ongeremde als geremde aanhangwagen mag trekken en dat verschilt per auto. Als jouw auto geremd maximaal 1500kg mag trekken, maar is het TMM van de aanhangwagen 2000kg dan vraag je je af of je mag gaan rijden. Het antwoord is: JA!

De toegestane maximum massa mag dan wel 2000kg zijn, dat is wat de aanhangwagen maximaal mag wegen, hij hoeft dit niet te wegen. Je mag deze aanhangwagen trekken met je auto tot een gewogen gewicht van 1500kg.

Er wordt hier gekeken naar het ledig gewicht en wat de eventuele aanwezige lading daadwerkelijk weegt. Als deze gewichten samen niet meer bedragen dan het maximaal trekgewicht van de auto, is er niks aan de hand. 

Hoe kies je de juiste trekauto voor je caravan? – ANWB (Youtube)

Tot slot

Hopelijk ben je enigszins wijzer geworden. Er zijn veel regels die met elkaar te maken hebben en op een gegeven moment zie je door de bomen het bos niet meer. Wat ik je nog wel mee wil geven, is dat het ook van belang is dat de vouwwagen of caravan op de juiste manier wordt aangekoppeld. Je kan dit hier lezen. Dit zorgt ervoor dat je veilig op vakantie kan gaan.

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds