Zo maak je de watertanks schoon van de caravan of camper!

In je camper of caravan zitten in de meeste gevallen twee watersystemen. Eentje voor de aanvoer van vers water en eentje voor de afvoer van het vuilwater, ook wel grijs water genoemd. Deze systemen hebben ook onderhoud nodig en in dit artikel leg ik je uit waar je aan moet denken als je onderhoud gaat plegen aan het watersysteem.

Schoonwatersysteem

Om maar meteen met de eerste te beginnen: je schoonwatertank en alle aanvoerleidingen. Deze maak je minimaal twee keer per jaar even helemaal schoon. Daarvoor kun je in de kampeerspeciaalzaak of online allerlei middeltjes kopen om dit voor elkaar te krijgen. Van chemisch tot plantaardig en alles wat je je maar kan bedenken. Maar daar hangt ook wel een behoorlijke prijskaart aan.

Gebitsreinigingstabletten

kampeertips voor beginners - Zo maak je de watertanks schoon van de caravan of camper - Foto handen wassen met zeep

Zelf maak ik graag gebruik van gebitsreinigingstabletten als ik mijn watersysteem schoonmaak. Dat doe ik al jaren op deze manier en dat bevalt eigenlijk hartstikke goed. Tevens werkt het heel erg makkelijk. Allereerst laat je de schoonwatertank vollopen met water.  Vervolgens gooi ik een heel buisje gebitsreinigingstabletten bij het schoonwater en laat ik het ongeveer een 15 tot 20 minuten inwerken.

Laten inwerken

Na de inwerkingstijd zet ik één voor één alle kranen open. Dus van de keuken, van de badkamer en de douche moet je niet vergeten indien deze aanwezig is. Op deze manier kunnen alle waterleidingen goed vollopen met de gebitsreiniger. Zodra alle leidingen vol staan, laat ik alles een nachtje inwerken.

Doorspoelen van het schoonwatersysteem

De dag daarop laat ik al het water uit mijn schoonwatertank lopen door alle kranen open te zetten (en eventueel de douche) en laat het weglopen in de vuilwatertank. Het voordeel is dat het water met de gebitsreiniging alvast kan inwerken in de die tank. Als de schoonwatertank leeg is gelopen, dan spoel ik het schoonwatersysteem nog 2 keer na.

Zodra de het water uit de kranen niet meer sterk naar mint ruikt, dan kan je er wel vanuit gaan dat alle gebitsreiniging uit het systeem is gespoeld.

Tips voor onderweg

Nog een paar tips om tijdens het reizen ook je tank goed schoon te houden. Vul de tank nooit helemaal vol met water. Dat scheelt ten eerste gewicht en ten tweede ververs je op deze manier vaker het water, dus heb je minder kans op algenbloei.  

Op het moment dat al het water uit de schoonwatertank verbruikt is, dan kan het handig zijn om even met een droge doek de binnenkant van tank droog te maken. Zo voorkom je namelijk dat algen de kans niet krijgen om te groeien aan de binnenzijde de watertank. Twee hele makkelijke tips om onderweg te gebruiken.

Altijd schoon water uit een altijd schone watertank – Youtube

Het vuilwater

Het reinigen van de vuilwatertank gaat net even iets anders dan dat van je schoonwatertank. De vuilwatertank (of grijs watertank) laat je altijd helemaal leeglopen. Je moet deze ook regelmatig leeg laten lopen om te voorkomen dat etensresten daadwerkelijk blijven vastplakken aan de binnenzijde of aan de bodem van je vuilwatertank.

Het afstorten van het vuilwater doe je alleen op de daarvoor bestemde plekken en die zijn meestal aangegeven met een bord.

Gebruik van zeep

Gebruik tevens tijdens het handen wassen, het afwassen of het douchen niet te veel zeep, want dat zeep dat gaat schuimen en zorgt ervoor dat etensresten juist tegen de zijwand gaan plakken. Als je op de camping staat dan zal je 9 van de 10 keer gebruik maken van de faciliteiten op de camping. Maar soms sta je niet op de camping en dan zal je alles in de caravan of camper koeten doen.  

kampeertips voor beginners - Zo maak je de watertanks schoon van de caravan of camper - Foto handen wassen met zeep

Niet geschikt

Niet alle middelen geschikt om je vuilwatertank schoon te maken. Je zou kunnen denken dat bijvoorbeeld afwasmiddel zou een hele logische keuze kunnen zijn om dit klusje te klaren. Maar niets is minder waar. Afwasmiddel ruikt lekker en werkt goed bij de vaat, maar het gaat niet de strijd aan met kalkresten. Op deze manier blijf je met een restant in je vuilwatertank zitten en met de juiste middelen gebeurt dat niet.

Hoe dan wel?

Bij het reinigen van de schoonwatertank hadden we natuurlijk al het water met gebitsreininging door laten lopen. Dit heeft al een aanzet gegeven met de reiniging. Daarnaast zijn er in de kampeerwinkel allerlei middeltjes te verkrijgen. Om de vuilwatertank goed schoon te kunnen maken met één van deze middelen, is het wel erg belangrijk dat je de gebruiksaanwijzing goed volgt die op die verpakkingen staat. Niet voor elk middel geldt dezelfde instructies namelijk.

Biotex

Wat ik graag gebruik is biotex. Het is niet duur en is in vrijwel elke supermarkt verkrijgbaar. De biotex los ik op in een emmer gevuld met warm water en gooi dat dan via de spoelbak in de vuilwatertank. Zo is de tank toch aardig gevuld inclusief het water met de gebitsreiniging. Schoonmaakazijn werkt ook prima en is uiterst geschikt om te gebruiken.

Vervolgens kan je met een camper een klein rondje rijden, zodat de opgeloste biotex goed door de tank kan klotsen en zich vermengd met het andere water. Het kan natuurlijk ook met de caravan, maar dat kost je wat meer moeite.

Kampeertips voor beginners - Zo maak je de watertanks schoon van de caravan of camper - Foto loosplaats vuilwater

Inwerken

Zet de camper of caravan op de parkeerplaats of oprit en laat de biotex een nachtje inwerken. De dag erna laat je het vuilwater, in de daarvoor toegestane afvoerputten, weglopen. En als je wilt, kan je de vuilwatertank naspoelen met water.

Belangrijk

Ik wil graag een heel belangrijk punt aanhalen. Voor de mensen die denken dat je de vuilwatertank ook met chloor kan reinigen, dan wil ik je graag waarschuwen. Wees heel voorzichtig met het gebruik van chloor, want chloor bevat een oplosmiddel dat je leidingen en je afdichtingen kan aantasten. Dat willen we voorkomen, dus gebruik bij voorkeur de middelen uit de kampeerwinkel of biotex.

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds