Kamperen met de tent. Als jij ook gek van kamperen bent dan wil je niet dat je tent na twee jaar al lek is waardoor je kampeervakantie in het water kan vallen. Kwalitatieve en duurzame materialen kunnen dit voorkomen. De keuze voor goede materialen is een keuze voor zorgeloosheid, voor zowel de fabrikant als de klant.
Inhoudsopgave
Populair

Steeds meer Nederlanders zijn echt gek van kamperen. Dat is al sinds de periode na de oorlog. Het is tijdje terug minder geweest vanwege de all-inclusive vakanties in zonnige oorden, maar dat is nu zeker de laatste 5 jaar weer terug. Van glamping tot vouwwagens. De reden waarom ze willen weer genieten van de natuur, van elkaar, qualitytime met je partner en eventueel met de kinderen.
Er zijn ieder jaar 60 miljoen kampeerovernachtingen. Daarvan vindt 80% plaats met de caravan. 48% vindt plaats met de tent en is daarmee een hele goede tweede. Het aantal overnachtingen met de tent is nog steeds 2 keer meer als in de stacaravan en 3 keer meer als met de oprukkende campers. Dus de tenten zijn nog steeds erg in trek.
Waarborging van de kwaliteit
De fabrikant van de kampeertenten kan de kwaliteit als volgend waarborgen. Je hebt de 3 M’s, namelijk materialen, methoden en de machines. Het begint natuurlijk met de materialen die moeten 25 jaar en meer mee kunnen gaan. Dan heb je de methoden hoe de tenten gemaakt worden en de machines moeten up-to-date zijn.
Uiteraard heb je natuurlijk ook de mensen, de vaklui die alles gewoon goed in elkaar zetten. Als je die vier ingrediënten goed op de rit hebt dan heb je je een kwaliteitstent versus een tent uit het verre oosten die bijvoorbeeld maar twee jaar meegaat.
Verschillende soorten tenten
Er zijn vele mogelijkheden op het gebied van kampeertenten. Je kunt heel eenvoudig zoals bushcraft camping of met de vouwwagen. Maar je kunt ook aan een boom gaan hangen of je kunt tussen twee bomen. Je kunt zelfs de tent op een stationwagen zetten of aan of onder een achterklap van een terreinwagen. Maar een goede duurzame tent moet langer dan 25 jaar meegaan meegaan en niet na twee jaar lek zijn.









Ook moet het tentdoek stormbestendig zijn. Dus hij moet voorzien zijn van een oersterke rits en grondzeil waar je niet gelijk doorheen prikt. Een goede afwerking is en sterke afspanpunten zijn van groot belang. Als je kijkt naar duurzaam in termen van milieu zijn er ook tenten die zijn gemaakt uit spijkerbroeken dat is natuurlijk heel goed voor het milieu.



Het vastzetten van de tent
Heb je jezelf tijdens het kamperen wel eens afgevraagd of je wel de juiste haringen gebruikt? Er zijn veel verschillende soorten haringen verkrijgbaar.
Grasgrond
Zo heb je de standaard haring, deze wordt bij de meeste tenten standaard meegeleverd en is uitermate geschikt voor grasgrond. Mocht je je tent nog steviger willen neerzetten dan zijn er genoeg alternatieve haringen beschikbaar, zoals bijvoorbeeld de stalen traditionele halfronde haring en de kunststof haring.



Het voordeel van de kunststof haring is dat deze lichtgewicht is, niet kan roesten en je slaat hem niet krom. Beide haringen zijn uitermate geschikt voor grasgrond, zoals op campings in Duitsland, Frankrijk en Nederland.
Losse ondergrond
Ga je kamperen langs de kust of in de duinen, dan gebruik je de houten haring. Deze is dankzij zijn afmeting en vorm uitermate geschikt om een stevig anker in de meest losse ondergrond te zetten.
Harde wind
Verwacht je veel wind of storm dan gebruik je een T-haring oftewel een stormanker. Deze houdt je tent vast onder de meest zware omstandigheden.
Harde ondergrond
Als je gaat kamperen in Zuid-Europa, Kroatië of in de bergen, dan is de ondergrond vaak wat harder. Dan gebruikt je een rotspen oftewel een spijkerharing. De haring kun je moeiteloos in de meest harde ondergronden slaan.
Lichtgewicht haring
Tenslotte heb je de lichtgewicht, aluminium haring. Deze haring is vooral geschikt voor de rondtrekkende kampeerder waarbij elk grammetje telt.



Het plaatsen van de haring
Een goede haring is het halve werk. Maar de manier waarop je de haring in de grond zet is minstens zo belangrijk. Zorg er altijd voor dat je de haring schuin in de grond zet onder een hoek van 40 graden en dat de punt van de haring richting het hart van de tent wijst.
Mocht je de haring zo vast in de grond hebben geslagen dat je deze er niet meer uitkrijgt? Treur niet, want daarvoor is er de haringtrekker. Om geen tentharingen kwijt te raken, is het slim om ze na gebruik in een haringtas te doen.