Hoe zit het met de gewichten als je met de caravan gaat rijden?

Als je besluit om op vakantie te gaan met een caravan, dan komen er opeens een aantal zaken die je stof tot nadenken geven. Zoals bijvoorbeeld de gewichten, zowel van het trekkend voertuig als van de caravan. Waar je allemaal aan moet denken en hoe je ermee moet omgaan lees je in dit artikel.

Het kentekenbewijs 

Het belangrijkste wat je moet weten is of het trekkend voertuig, jouw auto, de caravan überhaupt mag trekken. Deze gewichten vind je altijd op je kentekencard of -bewijs. Hier vind je welk gewicht jouw auto geremd of ongeremd mag trekken.

Geremd betekent dat een aanhanger over een eigen remsysteem beschikt zoals de caravans dat hebben. En ongeremd betekent is gewoon een aanhangwagen die géén losbreekkabel heeft, maar door middel van een kabel aan de auto zal blijven hangen als deze losraakt. Je zult dan zien dat je geremd meer mag trekken achter de auto dan ongeremd.

De ANWB adviseert een hele belangrijke stelregel en dat is: de 75% regel! Deze 75% regel wilt zeggen dat de (beladen) caravan maximaal 75% mag wegen van de (beladen) auto.

Dat bereken je eigenlijk heel makkelijk. Stel dat je auto, het trekkend voertuig, 2000kg inclusief alle personen weegt en alle bagage in die auto. Dan mag 75 procent van die 2000 kilogram door de auto voortgetrokken worden.

Lees ook: Hoe koppel je op de goede manier de caravan aan!

Kogeldruk

De kogeldruk is de druk die de gekoppelde caravan uitoefent op de trekhaak van de auto dus de verticale druk. Maar hoe kom je er nu achter hoe hoog de kogeldruk is? Een ‘ouderwetse’  manier is om gewoon een weegschaal op de grond te zetten. Gewoon de weegschaal die je thuis gebruikt om jezelf te kunnen wegen. Je pakt een stukje hout wat je er tussen zet en je laat daar de koppeling op rusten je kunt dan op de weegschaal aflezen wat het exacte gewicht is van de kogeldruk.

Er zijn ook van speciale disselwegers te koop en die wegers kun je gewoon onder je koppeling zetten en het gewicht af te lezen. De wegers zijn er in verschillende soorten en prijsklassen. Zo heb je een keuze van ongeveer 5 euro tot 150 euro en het is maar net wat jij er aan uit wilt geven. Het fijne aan de disselwegers is dat je ze makkelijk mee kan nemen in de caravan in verband met de maten. Een weegschaal is wat dat aangaat niet ideaal.

Wat je ook aan kunt houden is ongeveer een 5-7% procent van het totale gewicht van de caravan wat je kogeldruk mag zijn. Maar wat ik altijd zeg: Meten is Weten!!

Er wordt gesproken over een minimum en maximum kogeldruk. Het minimum gewicht van de  kogeldruk is 50 kilogram. Lager dan 50 kg moet je echt niet gaan, want dan gaat de caravan te zeer zenuwachtig zich achter de auto bewegen. Zo kan je een gevaar gaan opleveren voor jezelf en andere weggebruikers. De maximum kogeldruk zit vaak tussen de 75 en 85 kilogram. Die gewichten vind je allemaal op het typeplaatje van de trekhaak van het trekkend voertuig.

Het beladen van de caravan

Houd er rekening mee dat je niet alle zware spullen in die caravan legt, want:

  • je wilt je caravan niet overbeladen
  • je hebt toch ruimte in je auto! Dus zaken zoals een voortent of windscherm kan je ook in de auto leggen.

Ik zou je dan ook aanraden om zware spullen zoveel mogelijk uit de caravan halen en in de auto te vervoeren, zodat de kogeldruk en het gewicht van de caravan niet overschreden wordt. Denk hierbij aan de voortent en/of tentstokken. Soms nemen mensen zoveel spullen mee, waarvan een deel (waarschijnlijk) niet eens nodig is op vakantie. Ik betrapte mijzelf er ook op toen ik begon met kamperen, want het kon misschien wel handig zijn. Achteraf had ik veel dingen meegenomen en niet gebruikt.

Het beladen van je caravan – Instructiefilmpje van de ANWB (youtube)

Het rijbewijs

Waar je ook aan zal moeten denken, is over het rijbewijs. Want mag je überhaupt wel zo’n auto met zo’n caravan rijden? Op internet lees je veel topics op verschillende forums met vragen omtrent het rijden met een caravan en welk rijbewijs daarvoor benodigd is. De regels voor de camper kun je hier lezen!

Ik wil het zo eenvoudig mogelijk aan je uitleggen. Heb je alleen een autorijbewijs (B-rijbewijs) en is de caravan niet zwaarder dan 750 kilogram (het maximaal toegelaten massa), dan mag je altijd met een B-rijbewijs met die caravan gaan rijden.

Weegt jouw caravan zwaarder dan 750 kilogram (maximaal toegelaten massa)? Maar blijft het maximaal toegelaten massa van de auto en de caravan gezamenlijk (als combinatie) onder die 3500 kilogram? Ook dan is een B-rijbewijs nog steeds voldoende.

Komt de voorgenoemde combinatie van de auto en caravan echter boven de 3500 kilogram uit, dan zal je in bezit moeten zijn van een BE-rijbewijs. Dat is het E-rijbewijs voor aanhanger achter de auto.

Kenteken

Caravans met een maximaal toelaatbare massa van minder dan 750 kilogram kan je altijd herkennen aan een witte kentekenplaat. De witte kentekenplaat voert dan het altijd het hetzelfde kenteken als het trekkend voertuig. Als je een caravan hebt die zwaarder is dan 750 kilogram, dan voert jouw caravan een eigen kenteken. Dit kenteken is geel van kleur en voert een eigen nummer.

Kampeertips-voor-beginners-Hoe-zit-het-met-de-gewichten-als-je-met-de-caravan-gaat-rijden-Foto-van-een-witte-kentekenplaat

Mijn advies

Mijn advies is om alle benodigde informatie bij elkaar te zoeken om een compleet beeld te krijgen waar je aan toe bent. Het zou zonde zijn dat je een caravan koopt en er dan een andere auto bij moet kopen om het te mogen trekken. Hetzelfde geldt voor het rijbewijs. Het kan veel zorgen en geld schelen als je in de voorbereiding al weet wat je te wachten staat. Ik wens je veel veilige kilometers toe.

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds