Hoe zet je makkelijk en snel je caravan waterpas?

Na een lange reis ben je blij dat je gearriveerd bent op de camping. Zodra de caravan op zijn plek staat dan wil je hem graag in een keer waterpas kunnen zetten.

Op elke camping zie je weleens iemand hier moeite mee hebben. Het is toch erg belangrijk dat de caravan goed waterpas staat. Waarom dat is? En hoe je dat goed doet? Lees het in mijn artikel!

Redenen om je vouwwagen/caravan waterpas te zetten

Waarom al die moeite om je caravan (geldt ook voor de vouwwagen) waterpas te zetten?  Er zijn een paar redenen voor te noemen, zoals bijvoorbeeld:

Kampeertips-voor-beginners-Hoe-zet-je-makkelijk-en-snel-je-caravan-waterpas-Foto-van-een-wielkeg
  • misselijkheid;
  • water loopt niet goed weg;
  • koken wordt lastiger.

Misselijkheid

Als je gaat slapen in een caravan (of vouwwagen) die niet waterpas staat of je loopt steeds schuin omhoog of omlaag dan kan dat het begin zijn van misselijkheid. Dit komt, omdat je evenwichtsorgaan in de war raakt en de hele tijd bezig is om te corrigeren. Zo’n misselijkheid is sowieso al niet fijn, maar zeker niet als je op vakantie bent.

Waterafvoer

Als tweede het afvoeren van het water. Als je het water weg wilt laten lopen uit de spoelbak van je keuken, of van je eventuele badkamer, dan wil je dat het water zo snel mogelijk weg loopt. Staat je caravan niet recht dan kan het zijn dat het water helemaal niet meer wegloopt met eventuele gevolgen.

Koken

Voor het koken neem ik een heel simpel voorbeeld. Stel je wordt ’s ochtends wakker en wilt het ontbijt maken. Je lust een lekker gebakken eitje bij het ontbijt, maar het ei schuift naar een kant van de pan. Geen spiegeleitje bij het ontbijt voor jou. Stel je voor als je het avondeten kookt met kokend water en meerdere pannen.

Stabilisatiesteunen

Mijn advies is ook: gebruik nooit je stabilisatiesteunen, ook wel uitdraaisteunen of steunpoten genoemd, om je caravan waterpas te zetten.

“Waarom niet?”: vraag je jezelf misschien af. Het antwoord is makkelijk, want de steunen zijn helemaal niet voor bedoeld om de caravan waterpas te zetten. De krachten en het gewicht komen op een hele andere manier op de steunen te staan waardoor deze het kunnen begeven.

De volgorde moet dan ook zijn dat je eerst je caravan waterpas zet en daarna pas de stabilisatiesteunen. Zo komt alleen de neerwaartse druk op de steunen waarvoor ze bedoeld zijn en houden ze je caravan mooi stabiel.

Verschillende manieren

Er zijn een aantal manieren om je caravan waterpas te zetten. Belangrijk is daarbij om te weten dat je de caravan altijd eerst in de breedte waterpas zet. Dat houdt in dat je een wiel moet gaan opliften. Dat kan je op een aantal manieren doen, zoals met het volgende:

  • Flat-jack;
  • Oprijdblok;
  • Ronde wielkeg;
  • Krik.

De Flat-jack

De flat-jack is iets wat de laatste jaren enorm populair is geworden. Door het gebruik van een opblaaskussen onder het wiel, kan je heel makkelijk met een fiets- of voetpomp dit wiel van de grond krijgen.

Kampeertips-voor-beginners-Hoe-zet-je-makkelijk-en-snel-je-caravan-waterpas-Foto-van-een-flat-jack

Het oprijblok

De oprijblok is erg bekend en zie je vrijwel bij elke caravan gebruikt worden. Je kan je caravan met behulp van je auto of mover op het blok rijden totdat deze pas staat. Er kan een een kleine blok bijgevoegd zijn en die gebruik je dan om het wiel te blokkeren.

Bij de caravan zijn twee kleine wielkeggen (vaak wit van kleur) aanwezig en daarmee kan je het andere wiel, dat op de grond staat, blokkeren. Op deze manier blijft de caravan op zijn plaats staan.

Wil jij ook makkelijk je caravan waterpas zetten?

Dan zijn de oprijblokken dé oplossing voor jou!

De ronde wielkeg

De ronde wielkeg werkt ideaal voor het waterpas zetten van je caravan. De wielkeg is door zijn ronde vorm makkelijk achter het wiel te plaatsen. De ronde vorm wordt steeds ‘dikker’ waardoor het wiel wordt gelift. Zo kan je heel makkelijk de caravan in de breedte waterpas krijgen.

Kampeertips-voor-beginners-Hoe-zet-je-makkelijk-en-snel-je-caravan-waterpas-Foto-van-een-ronde-wielkeg

De krik

De derde mogelijkheid is eventueel nog een krik die is voorzien van een beugel die je om het wiel schuift. Daarna draai je het wiel langzaam omhoog. Maar naar mijn idee zitten er een aantal nadelen aan die beugel.

Allereerst is de krik best wel zwaar, dus je houdt minder laadvermogen over. Het best veel en krachtig werk om hem omhoog te krikken en het is een heel groot onding om mee te nemen. Persoonlijk heb ik er geen en heeft de krik niet mijn voorkeur, maar ik wil je wel laten weten dat het op de markt is.

Kampeertips-voor-beginners-Hoe-zet-je-makkelijk-en-snel-je-caravan-waterpas-Foto-van-een-krik-met-beugel

Vroeger

Vroeger maakten mensen een kuiltje op de campingplaats en lieten daar dan het wiel van de caravan in rollen. Maar dat is echt niet meer van deze tijd. Er is geen enkele campinghouder blij als je gaat graven op de je kampeerplaats.

Ook waren er mensen die kleine plankjes hadden gezaagd en legden deze voor het wiel. Met de auto, of meerdere personen, werd de caravan dan op de plankjes geduwd en gekeken of hij waterpas stond of niet. Zo niet, dan kwam er een plankje bij totdat de stapel plankjes de caravan hoog genoeg was.

Waterpas

Wat je natuurlijk nodig hebt is ook een waterpas, want je moet wel kunnen controleren of je caravan (of vouwwagen) daadwerkelijk waterpas staat. Er zijn verschillende waterpassen. De gewone waterpas die je in de bouwmarkt koopt.

Of een waterpas die je op je dissel kan plakken. Zij hebben vaak een driehoekige vorm. Maar tegenwoordig kan je ook je smartphone gebruiken met daarop een waterpas-app (Android of Iphone). Drie goede mogelijkheden om je caravan waterpas te zetten.

Gebruik van de flat-jack

Als je ervoor hebt gekozen om een flat-jack te gaan gebruiken dan is het van belang dat je het wiel zover op de flat-jack rolt tot op het midden. Dit is aangeven door markeringen in de vorm van bijvoorbeeld een punt.

Zorg er ook voor dat je het wiel goed in het midden van de flat-jack plaatst. Zo blijft de caravan mooi stabiel. Als je dat hebt gedaan dan is het alleen maar een kwestie van oppompen totdat de hoogte goed is en de caravan waterpas staat.

Korte film over het gebruik van de flat-jack – Youtube

Tip:

Heb je campingplaats waar veel grind of steentjes liggen, dan zou de flat-jack kapot kunnen gaan als je niks onder de flat-jack legt. Het gewicht en de steentjes zijn geen goede combinatie. Je kan dit oplossen door eerst een mat onder de flat-jack te leggen. Denk hierbij aan een rubberen automat. De rest van de handelingen blijven hetzelfde als hierboven beschreven.

Waterpas zetten in de lengte

Nu staat de caravan in de breedte waterpas en gaan we door in de lengte de caravan. Het waterpas zetten in de lengte is eigenlijk het makkelijker dan in de breedte, want dat doe je namelijk met het neuswiel.

Door het neuswiel in te draaien of uit te draaien bepaal je de hoogte. Controleer de waterpas en zo zet je je caravan heel makkelijk en goed waterpas.

Tip: Als je de caravan loskoppelt van de auto probeer dan de caravan het neuswiel halverwege te draaien mits dit mogelijk is. Zo zorg je ervoor dat je speelruimte blijft houden. Soms kan het voorkomen dat de koppeling bijna op de grond ligt doordat de oppervlakte daar oploopt.  

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds