Welke koelbox past het beste bij jou?

In dit artikel wil ik jullie het een en ander gaan vertellen over de aanschaf van een koelbox en waarbij jullie hier op moeten letten. Het is belangrijk jezelf een paar dingen af te vragen bij de aanschaf van een koelbox. Waarvoor ga ik hem gebruiken? Wil ik hem onderweg gebruiken? Hoeveel wil ik koelen? En is het belangrijk dat hij stil is?

Er worden veel verschillende soorten koelboxen aangeboden van verschillende merken. Merken zoals Coleman, Campingaz, Webasto, Isotherm, Waeco en Mobicool. Deze koelboxen zijn onder te verdelen in 4 verschillende soorten:

 • de passieve koelbox of de koeltas;
 • de Peltier koelbox oftewel de thermo-elektrische koelbox;
 • de absorptiekoelbox; 
 • de compressorkoelbox.

De passieve koelbox

Kampeertips voor beginners - Welke koelbox past bij jou - Foto van twee passieve koelboxen

De naam zegt het eigenlijk al ze koelen zelf niet. De inhoud van deze koelboxen wordt koud gehouden door losse koelelementen. Daardoor zijn deze koelboxen populair bij strandgangers, bouwvakkers en chauffeurs. Hoe beter geïsoleerd en luchtdicht de koelbox is hoe beter de inhoud koel blijft. Het helpt om de inhoud al voorgekoeld of zelfs bevroren in de passieve koelbox te doen.

De voordelen:

 • lichtgewicht;
 • is gunstig geprijsd;
 • heeft geen stroom nodig;
 • is geruisloos.

De nadelen:

 • alleen geschikt voor kleine hoeveelheden;
 • kan de producten zelf niet koud maken;
 • de duur van de koeling erg afhankelijk van externe factoren;
 • bij gebruik van losse elementen wordt de inhoud verkleind.

De Peltier (de thermo-elektrische koelbox)

Thermo-elektrische koelboxen werken op 12 en 24 volt. Ze zijn met een omvormer ook te gebruiken op 230 volt. De koelboxen worden vaak gebruikt bij dagjes uit, een picknick of op de camping. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de ventilatie kan deze koelbox maximaal 20°C lager koelen ten opzichte van de omgevingstemperatuur.

Kampeertips voor beginners - Welke koelbox past bij jou - Foto van een Peltier (thermo-elektrische) koelbox

Ook bij de thermo-elektrische koelboxen helpt het als de inhoud er al voorgekoeld of zelfs bevroren in gaat.  Een nadeel voor kampeerders is dat hij continue stroom verbruikt en door de ventilator niet geruisloos is.

Voordelen:

 • licht van gewicht;
 • gunstig geprijst;
 • aan te sluiten in de auto of (bus)camper.

Nadelen:

 • de ventilator is niet geruisloos;
 • hij gebruikt continue stroom;
 • het koelvermogen is sterk afhankelijk van de buitentemperatuur;
 • kan niet zelf producten koel maken.

De absorptiekoelbox

De meest verkochte koelbox van oudsher onder de kampeerders is de absorptiekoelbox. Dit omdat hij absoluut geruisloos is en aan te sluiten is op meerdere energiebronnen. Bijna alle absorptiekoelboxen zijn te gebruiken op 12 volt, 230 volt en gas. Hierdoor is hij te gebruiken onderweg, op de camping of zelfs in de vrije natuur.

Kampeertips voor beginners - Welke koelbox past bij jou - Foto van absorptiekoelboxen

Een absorptiekoelbox heeft ook wat nadelen waar we rekening mee moeten houden. Zo kan hij bijvoorbeeld maar 25°C lager koelen ten opzichte van de omgevingstemperatuur. En daardoor is het in warme gebieden soms niet genoeg om de producten koel te houden. Zet de koelbox daarom nooit in direct zonlicht of bij een warmtebron en zorg dat hij aan de achterkant zijn warmte goed kwijt kan.

Het stroomverbruik van deze koelboxen is ook erg hoog. Daarom zul je niet de eerste of de laatste zijn met een lege accu, omdat je bij een tussenstop bent vergeten de stekker eruit te trekken. Het is ook belangrijk dat deze koelbox horizontaal en vlak staat. Zo niet dan kan dit het koelvermogen negatief beïnvloeden. Daarvoor zijn verschillende standaarden voor de koelbox op de markt te verkrijgen, zoals bijvoorbeeld deze standaard. Een bijkomend voordeel is dat hij dan ook op een makkelijke hoogte staat.

Nog een handige tip voor bij absorptiekoelboxen. Na een lange tijd van stilstand of vervoer, zet hem een nachtje op zijn kop zonder stekker in het stopcontact. s Ochtends zet je de koelbox weer rechtop en laat je hem 10 minuutjes staan. Dit voorkomt luchtbelletjes in de leidingen. Want wanneer er luchtbelletjes in de leidingen zitten wordt de koelbox wel aan de achterkant warm maar koelt hij niet.

De voordelen:

 • werkt op 12 volt, 230 volt en gas;
 • absoluut geruisloos;
 • heeft voldoende inhoud.

De nadelen:

 • koelvermogen van deze koelbox is afhankelijk van de omgevingstemperatuur;
 • heeft een hoger stroomverbruik;
 • moet vlak en horizontaal staan.

De compressorkoelbox

Compressorkoelboxen zijn erg populair bij mensen die medicatie of bederfelijke artikelen met zich mee moeten nemen. Ook bij chauffeurs zijn deze compressorkoelboxen erg populair. Ze hebben dan ook meerdere voordelen ten opzichte van een absorptiekoelbox.

Kampeertips voor beginners - Welke koelbox past bij jou - Foto van een compressorkoelbox

Het grootste pluspunt van de compressorkoelbox is dat de koelprestatie niet wordt beïnvloed door de buitemperatuur. Hoe heet het buiten ook wordt, alles blijft perfect koel of bevroren. Bevroren? Ja, want compressorkoelboxen kunnen vriezen. Sommige wel tot min 22°C. Daarnaast werken ze traploos met thermostaat, hoeven ze niet vlak te staan en werken ze ook bij scheefstand.

Nog een groot voordeel van de compressorkoelboxen is het lage stroomverbruik en de slimme elektronica die er in zit. Hierdoor kan hij makkelijk gebruikt worden op een accu of zelfs op zonne-energie. Er zijn zelfs modellen met een eigen, ingebouwde accu. Zo heb je een lange tijd geen stroom nodig.

Ook hebben de meeste modellen een ingebouwde accubewaking. Dat wil zeggen dat hij zichzelf uitschakelt wanneer de accuspanning te laag wordt en ook weer inschakelt wanneer er weer genoeg accuspanning is. De 12 of 24 volt compressorkoelboxen kunnen middels een omvormer ook gemakkelijk werken op 110 tot 240 volt. Sommige compressorkoelboxen hebben deze omvormer al ingebouwd.

Maar let op: andersom kan dit niet 230 volt modellen zijn uitsluitend gemaakt voor gebruik op 230 volt. Je kunt deze niet middels een inverter aansluiten op 12 of 24 volt. Het prijsverschil is niet voor niets aanwezig.

Het meest gehoorde nadeel van de compressorkoelbox is het geluid. Je kunt dit vergelijken met een koelkast van thuis. Hij slaat af en toe aan, rommelt even en daarna slaat hij weer af.

De voordelen:

 • kunnen koelen en vriezen, zelfs bij een hoge buitentemperatuur;
 • regelbaar middels een thermostaat;
 • hebben een ingebouwde accubewaking;
 • zijn makkelijk in het gebruik onderweg;
 • hebben een laag stroomverbruik.

De nadelen:

 • zijn niet geruisloos;
 • zwaarder in gewicht;
 • duurder in aanschafprijs.

Ben jij op zoek naar een koelbox die bij je past?

Vind hier jouw ideale koelbox!

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds