Wil je graag goed en veilig internet tijdens jouw kampeervakantie?

Tegenwoordig maken wij veel gebruik van het internet. Dat is op vakantie niet anders. Even snel het nieuws lezen of het saldo op je bankrekening bekijken. In dit artikel vertel ik je hoe je op 3 makkelijke  manieren online kan blijven en hoe veilig deze dataverbindingen zijn.

Europese Unie

Kampeertips-voor-beginners-Wil-je-graag-goed-en-veilig-internet-tijdens-jouw-kampeervakantie-Foto-van-persoon-met-smartphone-op-social-media

In de zomer van 2017 heeft de Europese Unie besloten dat er geen extra kosten roaming in het buitenland in rekening gebracht mag worden. Dat betekent dat je met je nederlands mobiel databundel in het buitenland kunt internetten zolang je maar binnen de grenzen van je bundel blijft.

Dat is fijn, want je kunt dan op vakantie je facebook blijven gebruiken, je berichtjes op Whatsapp lezen of je banksaldo controleren. Naast het feit dat je geen extra kosten hebt voor de roaming binnen de EU, zijn er toch een paar uitzonderingen waar ik je graag op wil wijzen.

Uitzonderingen op het dataverbruik

De uitzonderingen zijn in het leven geroepen om de providers tegen misbruik te beschermen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een heel lang verblijf in het buitenland, een goedkope prepaidkaart of een (heel) voordelig abonnement.

Mocht je een prepaidkaart of een goedkoop abonnement hebben, dan raad ik je aan om goed de voorwaarden te lezen. Er kunnen namelijk verschillen zijn met de ‘duurdere’ abonnementen. In de voorwaarden staat precies beschreven wat je wel of niet kan doen en je zorgt ervoor dat je later niet alsnog voor verrassingen komt te staan voor wat betreft de kosten.

Landen, zoals bijvoorbeeld zwitserland, vallen buiten de EU. Daar gelden de extra kosten voor roaming dus wèl. Laat je dan ook niet verrassen door een torenhoge rekeningen die kunnen oplopen tot zelfs 10 euro per MB.

3 manieren voor internet

Zoals gezegd zal ik drie manieren bespreken om van het internet gebruik te kunnen maken tijdens de vakantiereis.

  1. Openbare wifi netwerk. Openbare WIFI hotspots vind je vrijwel op elke camping, in het tankstation of bij de McDonalds;
  2. Via een Mifi-router (mobiel internet dongel);
  3.  3g of 4g netwerk van je telefoon of tablet.

Openbaar WIFI netwerk

Het gebruik van een openbaar wifi netwerk is nooit zonder risico. Zeker in het gavel van de pagina’s die je bezoekt of apps op je smartphone waarbij je moet inloggen. Als je bijvoorbeeld je bankzaken wilt regelen, gebruik dan nooit en te nimmer een openbare wifi-netwerk.

Hackers kunnen heel makkelijk met je meekijken. Want ze zijn in staat om zich als openbaar netwerk voor te doen, maar ze kunnen zo bij de datagegevens van jouw telefoon of tablet.  Zelfs als er in de adresbalk van je browser een slotje verschijnt, kan je nooit zeker weten of je veilig online gaat.

Op vrijwel elke camping wordt tegenwoordig WIFI aangeboden tegen betaling. Je kan ook gebruik maken van gratis internet, maar dat is vaak alleen te gebruiken op bepaalde locaties.

Mocht het signaal van het (openbaar) WIFI netwerk niet optimaal zijn bij je vouwwagen, caravan of camper, dan kan je gebruik maken van een WIFI versterker. Het voordeel is dat je met meerdere apparaten gebruik kan maken van één WIFI code.

Hoe kun je wifi versterken op de camping? – Obelink (youtube)

De betaalde versie wil niet altijd zeggen dat deze verbinding ook echt goed beveiligd is.

Er zijn verschillende soorten en maten te vinden om je internet optimaal te laten werken. Laat je goed inlichten door een expert of ga zelf op onderzoek uit. Ik wil je wel graag meegeven dat de goedkoopste optie niet altijd de beste is. Buiten dat om zal je de WIFI-versterker meerdere jaren gaan gebruiken.

Wil jij beschikken over de beste internetverbinding op de camping?

Klik dan op de onderstaande knop!

MIFI-router

Heb je geen zin in een trage WIFI-verbinding van de camping? Of ben je aan het wildkamperen in Scandinavië? Dan kan je je eigen netwerk creëren is optie nummer 2 wellicht voor jou een oplossing. Ik heb het over de MIFI-router. MIFI staat voor mobiele WIFI, dus werkt met het mobiel internet 4G. Eigenlijk is dit gewoon een router zoals je ook thuis hebt waar je op kan inloggen met je telefoon of met je tablet en kunt gaan surfen.

Hij werkt eigenlijk heel simpel. Plaats een simkaart met een data-abonnement of een prepaid kaart van jouw vakantieland. Als je bijvoorbeeld in Frankrijk of Spanje op vakantie bent, dan kan je bij de supermarkt een prepaid simkaart kopen.

De MIFI-router is voorzien van een oplaadbare batterij zoals in je smartphone. Laadt hem op, als dat nodig is, en schakel de router daarna in. Vervolgens zal hij verbinding maken met het 4G-netwerk en kun jij  gewoon veilig internetten.

Het fijne aan de MIFI-router is dat hij compact is en dus makkelijk mee te nemen. Ook is het in het geval de router zo dat je met meerdere apparaten tegelijkertijd kan inloggen. Iedereen kan zo naar hartelust op zijn of haar eigen smartphone of tablet op facebook, youtube of de nederlandse krant lezen.

De smartphone of tablet

Kampeertips-voor-beginners-Wil-je-graag-goed-en-veilig-internet-tijdens-jouw-kampeervakantie-Foto-van-persoon-met-smartphone-en-tablet

Als derde mogelijkheid heb je natuurlijk je eigen telefoon of tablet (mits deze voor werkt met een simkaart) Je maakt dan rechtstreeks met het 4G-netwerk verbinding en zo ben je ook altijd veilig verbonden.

Je bent echter wel gebonden aan je databundel, dus houd er wel rekening mee dat je die niet overschrijdt. Bij de meeste providers kan je voor een bepaalde periode het datalimiet verhogen. Zo voorkom je dat je achteraf een gepeperde rekening in de brievenbus ontvangt.

Ook je smartphone is te gebruiken als hotspot zodat je ook met je tablet of laptop online kan gaan zonder gebruik te moeten maken van een openbaar netwerk. Raadpleeg het instructieboekje hoe je dit doet of vraag iemand die er ervaring mee heeft of die jou kan helpen.

Als je meerdere apparaten gebruik laat maken van jouw hotspot, dan heeft dat echter wel invloed op de surfsnelheid. Je zou dan eens kunnen overwegen of dit wel de juiste optie voor je is. Echter kost deze optie je in principe niks extra’s aan het einde van je vakantie.

Conclusies

De belangrijkste conclusie die we kunnen trekken is dat openbare wifi-netwerken prima zijn zolang je geen gevoelige informatie hoeft in te vullen. Mijn advies zou dan ook zijn om geen gebruik te maken van deze netwerken in verband met de digitale veiligheid.

Wil je zeker van je zaak zijn? En veilig online willen surfen? Dan kunnen we de conclusie trekken dat een MIFI-router of je eigen databundel de beste opties zijn. Zo kan je zonder na te denken gebruik maken van de app om te bankieren of andere zaken. En je hebt altijd je eigen netwerk bij je.

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds