Welk rijbewijs heb je nodig om met een camper te mogen rijden?

In dit artikel schenk ik aandacht aan een vraag die vele camperaars bezighoudt. Welk rijbewijs heb je eigenlijk nodig om in de camper te mogen rijden? Ik ga uitgebreid op deze vraag in.

Verschillende categorieën

Rijbewijzen zijn in verschillende categorieën te verdelen. Voor de camper kun je zijn er drie categorieën die van toepassing kunnen zijn, namelijk:

  • B-rijbewijs (auto)
  • C1-rijbewijs (lichte vrachtwagen)
  • C-rijbewijs (vrachtwagen)

B-rijbewijs

Het autorijbewijs is geldig voor voertuigen met de maximaal toelaatbare massa van 3500 kilogram. En het voertuig mag niet meer dan acht personen exclusief de bestuurder vervoeren.

Kampeertips-voor-beginners-Welk-rijbewijs-heb-je-nodig-om-met-een-camper-te-mogen-rijden-Foto-van-camper-C1

C1-rijbewijs

Is je camper zwaarder dan 3500 kilogram, maar lichter dan 7500 kilogram en ook toelaatbaar voor maximaal 8 personen exclusief de bestuurder, dan heb je een C1-rijbewijs nodig. Een C1-rijbewijs is pas in 19 januari 2019 als aparte categorie toegevoegd en kan je er een examen voor afleggen.

C-rijbewijs

Is je camper zwaarder dan 7500 kilogram dan heb je het C-rijbewijs nodig. Dit is het zogenoemde ‘groot’ rijbewijs. Met dit rijbewijs mag je een vrachtwagen besturen! Dus dit zijn de ‘grote’ jongens onder de campers.

Code 95

Aan het C1 en C-rijbewijs wordt vaak de code 95 gekoppeld. De code 95 is wat men vroeger noemde: het chauffeursdiploma. Die code 95 heb je als camperbestuurder niet nodig.

Die heb je alleen nodig wanneer je beroepsmatig met een voertuig onderweg bent en dan heb ik het over voertuigen die ingericht zijn voor het vervoeren van meer dan 3500 kilogram en beroepsmatig gebruikt worden. Denk hierbij aan de vrachtwagens op de weg.

Medische keuring

Als laatste heb je nog de medische keuring. Want heb je een camper die zwaarder is dan 3500 kilogram of toegelaten is met een toegestaan maximum massa zwaarder dan 3500 kilogram, dan moet je iedere 5 jaar een medische keuring ondergaan. Dit is wettelijk vastgelegd.

Met deze medische keuring wordt er gekeken of de houder van een C-rijbewijs capabel is om een zo’n groot, zwaar voertuig te besturen zonder beperkingen.

Verandering medische situatie

Een reden voor een medische keuring zou kunnen zijn dat er een verandering is geweest in je medische situatie, zoals bijvoorbeeld het gebruik van medicijnen door omstandigheden.

Je bent zelf altijd verplicht om aan te geven bij het CBR wanneer er een belangrijke medische wijziging plaats heeft gevonden. Geef deze eventuele veranderingen ook echt aan om vervelende situaties te voorkomen.

Leeftijd

Als je de respectabele leeftijd van 75 jaar hebt bereikt of ouder bent dan moet je ook bij vernieuwing van je rijbewijs en medische keuring ondergaan. Als je rijgeschikt bevonden wordt, dan wordt het rijbewijs voor maximaal 5 jaar verlengd.

Bezoek aan arts voor het verlengen van het rijbewijs – CBR (youtube)

Korte samenvatting

Wil je een camper met C1 of C-rijbewijs gaan besturen dan moet je ook iedere vijf jaar, ongeacht van je leeftijd of je medische situatie, een medische keuring ondergaan. Er zijn dus eigenlijk drie redenen voor een medische keuring:

  1. Er heeft een verandering in je medische situatie opgetreden;
  2. Je hebt de leeftijd bereikt van 75 jaar oud;  
  3. Je wilt gebruik (blijven) maken van het groot rijbewijs, want dan moet je ieder vijf jaar ook opnieuw medisch gekeurd worden.

Voor meer informatie kun je ook terecht op de website van de rijksoverheid. Hopelijk zijn er een aantal onduidelijkheden uit de wereld en weet je nu met welke camper je op vakantie kan gaan met jouw rijbewijs.

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds