Is jouw (bus)camper of caravan goed beveiligd?

In dit artikel ga ik het hebben over beveiliging van jouw caravan of camper. Wat is zinvol? Wat kun je eigenlijk voorkomen? En ik beloof je dat je geld kunt besparen als je dit artikel helemaal hebt gelezen!

Bewustwording

Door het schrijven over de beveiliging van je caravan of camper, wil ik jullie alleen meer bewust laten worden van de mogelijkheden die er zijn om dat voor elkaar te krijgen. Tevens is het volgens mij ook een rustgevend gevoel.

Kampeertips-voor-beginners-Is-jouw-buscamper-of-caravan-goed-beveiligd-Foto-van-een-sleutel-in-een-slot

Het is dus niet de bedoeling dat je hierdoor angstig wordt. Kamperen is veel te leuk en ik wil je gewoon bewust maken van de risico’s en oplossingen waardoor je beter voorbereid op pad kunt gaan. Ook zal ik je straks op een paar tips geven die veel bijdragen aan de beveiliging van jouw kampeermiddel zonder dat ze veel geld kosten.

Korte uitleg vooraf

Voordat ik midden in het onderwerp duik en met de tips en oplossingen begin moeten we een paar dingen uitleggen. In de beveiligingswereld zijn er een aantal methodieken en hulpmiddelen die generiek zijn. Deze gelden dus voor iedere beveiligingsoplossing.

We kennen bijvoorbeeld de O-B-E maatregelen. OBE staat voor O = Organisatorisch,  B = Bouwkundig en E = Elektronisch.

Waarom de volgorde van de O-B-E?

Er is trouwens een reden waarom deze volgorde aangehouden wordt. Het is namelijk ook de volgorde waarin we ze toepassen en het is de volgorde van effectiviteit van maatregelen. Want bij Organisatorisch hoort bijvoorbeeld het afsluiten van ramen en deuren, het opbergen van waardevolle spullen en het regelen van opvolging in het geval van een inbraak.

Bij Bouwkundig horen oplossingen zoals de juiste deuren, goed hang en sluitwerk en in het geval van een gebouw, hekken, muren en degelijke. Ten slotte komen we bij elektronisch, dit zijn verreweg de minst effectieve maatregelen en over het algemeen zijn het de duurste.

Je kunt zeggen dat de Organisatorische oplossing de goedkoopste is en het meeste opbrengt, Bouwkundig is relatief kostbaar, maar brengt ook een behoorlijke mate van beveiliging als dit goed toegepast wordt. Als je dit dan zo leest dan krijg je ook al een idee waar ik de meeste waarde aan hecht.

Jouw caravan of (bus)camper

Goed laten we nu even serieus naar een caravan of camper kijken. Een caravan en de opbouw van een (bus)camper is niet te vergelijken met een huis. We hebben geen dikke muren en al helemaal niet van steen. De weerstand van de wanden van en caravan of (bus)camper tegen inbraak zijn echt minimaal.

De kozijnen zijn, als ze al aanwezig zijn, van kunststof of ultralicht aluminium en in plaats van dubbel glas hebben we een plastic raam dat met kuststof hendeltjes is afgesloten. En tot slot hebben we dakluiken van een hardere kuststof die prachtig licht binnen laten en door hun formaat ook een grote vent toegang kunnen verlenen.

Het is dan ook een utopie als je denkt dat je kunt voorkomen dat er wordt ingebroken. Een inbreker die het op jouw caravan of camper heeft voorzien komt binnen, dat is een feit.

Beveiligingsbeelden van inbraak in een camper – Youtube

Maar wat kunnen we daar nou tegen doen? Zoals ik net al geschreven heb zijn de organisatorische maatregelen het meest effectief en kosten het minst.

Organisatorische maatregelen op vakantie

Jij kan ervoor zorgen dat je gewoon geen kostbare spullen meeneemt op vakantie. En de kostbare spullen die je wel meeneemt, bij je draagt als je de caravan of (bus)camper verlaat of dat je die spullen opbergt zodat ze niet in het directe zicht liggen.

Cash geld laat je beter helemaal achterwege. Je kunt echt bijna overal in Europa gewoon met een betaalkaart of met de telefoon betalen. Voor wat  betreft het contactloos betalen, zou ik je aanraden om met de telefoon contactloos te betalen. Dan moet je altijd eerst je telefoon ontgrendelen voor je überhaupt kunt betalen en dat is veiliger dan een pasje.

Waarom geef ik dat aan? Als jij contactloos betalen hebt aangezet dan kan iemand met jou betaalpas maximaal €25,- afrekenen en hij of zij kan dat maximaal twee keer achter elkaar doen zonder te hoeven pinnen. Het betekent dus dat je maximaal €50,- kwijt bent als je pas gestolen wordt.

Terug naar het beveiligen. Sluit bij vertrek alle ramen en deuren af. Dat klinkt erg logisch.  Maar doe dat ook met je dakluiken? Het kan dan best warm worden in de caravan of (bus)camper, maar als je het laat open staan dan maak je het erg makkelijk voor een ander persoon om binnen te komen en de deur te openen zonder schade.

Bouwkundige maatregelen

Met dit onderwerp wordt het allemaal een stuk lastiger. Onze kampeerverblijven zijn nu eenmaal van dun aluminium of gfk met een beetje piepschuim isolatie en een laagje triplex gebouwd. Je komt bij wijze van spreken al met een blikopener binnen.

Sloten

Je ziet wel eens mensen die van die sloten op de buitenkant hebben laten zetten. Die sloten zijn van gegoten aluminium en voorzien van een slotje die niet eens goedgekeurd zou worden als fietsslot. Ze bieden geen echte oplossing voor het echte probleem.

Ik zie het maar zo: als je niets bij je hebt dat het stelen waard is dan doe je die sloten niet. Als je die sloten wel hebt, dan heb je waarschijnlijk iets bij je dat de moeite van het inbreken waard is. En dan werken die sloten niet. De functie van die sloten is niets meer dan het vertragen van een inbraak door de deur. Dus gaat de slimme inbreker door het raam of het dak.

Ramen

Ook als je je ramen op de knip hebt gezet. Een paar vingers achter het raam en een krachtige ruk en het raam is los. Of ze steken met een schroevendraaier de grendels omhoog. Daar is gelukkig tegenwoordig wel een vergrendeling op maar het kunststof lipje of het randje dat met twee korte schroefjes in de sponning is geschroefd zijn nu niet echt inbraakwerende of vertragende maatregelen.

Nu word je bewuster van het feit wat er kan gebeuren, want je kunt je inbeelden hoe zo’n inbraak in z’n werk gaat. Maar zijn bouwkundige maatregelen dan echt niet mogelijk? Als je je dat nu afvraagt dan ben je je bewust van wat er kan gebeuren. Maar er is een maatregel die nog wel zin heeft.

Kluis of spullen verdelen

Laat een goede kluis inbouwen in de caravan of (bus)camper en breng die aan op de voorgeschreven wijze. Daarin kun je de belangrijkste zaken relatief veilig opbergen. Een goede kluis vertraagd voldoende.

Kampeertips-voor-beginners-Is-jouw-buscamper-of-caravan-goed-beveiligd-Foto-van-een-kleine-kluis-en-een-telefoon-en-paspoorten

Maar je kunt nog meer doen om je spullen te beschermen. Leg de waardevolle spullen niet bij elkaar, maar verdeel ze over het hele interieur. Leg eventueel een beetje geld of een klein portemonneetje met wat geld in een la voor het grijpen. Als je geluk hebt is de dief daarna snel weg.

Maar leg je paspoorten tussen verschillende stapeltjes kleren of maak bijvoorbeeld en dubbele bodem in een lade of kast waaronder je je spullen opbergt.

Of in een plastic mapje dat je tegen de onderkant van een lade plakt kun je best veel kleine spullen kwijt. Denk aan paspoorten, geld of bankkaarten. Er zijn zoveel manieren die wel allemaal wel kunnen bedenken om belangrijke spullen veilig op te bergen.

Elektronische maatregelen

Op naar de elektronische maatregelen. In het algemeen hebben die alleen zin als er ook opvolging is geregeld. Want als niemand op een sirene reageert dan heeft die sirene ook geen zin. Vals alarm is daarbij ook nog een fikse spelbreker. Dat inbrekers liever geen herrie maken is een feit, maar als er toch geen reactie volgt…

Een elektronisch alarm heeft dan ook weinig zin voor het voorkomen van een inbraak. Je zal er verbaast van staan wat een inbreker binnen een minuut kan aanrichten. Maar als je toch een elektronische oplossing wilt, koop dan geen alarm van twee tientjes, want dat lost helemaal niets op. Dat alarm geeft een gil en word van de wand getrokken en vernield voordat het echt opvalt.

Kampeertips-voor-beginners-Is-jouw-buscamper-of-caravan-goed-beveiligd-Foto-van-een-tekst-alarm-en-een-megafoon-in-neon

Mijn gedachte hierover: als je het namelijk makkelijk kun installeren dan kan het ook makkelijk weer kapot gemaakt worden. En werkt het op batterijen dan stopt het als de batterijen eruit zijn of als de stroom wordt onderbroken. Waardeloos dus.

Een goed elektronisch alarm dat voorkomt dat je (bus)camper gestart wordt of alarm geeft als hij wordt weggetakeld wordt. Er zijn meerdere elektronische beveiligingen op de markt, maar zoek goed uit of het het geld waard is of niet.

Mijn tips

Tot slot heb ik nog een paar tips voor je die je kunnen helpen jouw caravan of camper beter te beveiligen:

  • Tip 1 Ligt voor de hand, neem minder of geen waardevolle spullen mee en probeer baar geld te voorkomen
  • Tip 2 Verdeel de kostbare spullen over het interieur van de caravan of camper of draag ze bij je en laat geen kostbare spullen in het zicht liggen
  • Tip 3 Laat voor de spullen die je echt niet kunt missen een kluis inbouwen
  • Tip 4 Parkeer je camper niet op een plek waar geen sociale controle is
  • Tip 5 Sluit altijd de ramen en luiken van je caravan of camper af als je vertrekt
  • Tip 6 Is het allerbelangrijkste: vergeet niet te genieten!

Het zijn uiteindelijk maar spullen. Zolang je elkaar hebt en je gezondheid dan komt het allemaal wel weer goed.

Wil jij ook veilig op vakantie met de camper of caravan?

Vind hier een aantal oplossingen voor jou!

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds