Waar mag je wildkamperen?

Als je mensen vraagt wat nu het meest de vrijheid aangeeft van het reizen met een camper, dan is vaak het antwoord het wildkamperen. Maar ja, het is ook erg lastig om te weten en te zien waar het nu wel en niet mag. En in welke landen het nu wel of niet mag. Welke regels komen erbij kijken? Want ook als je wilt gaan wildkamperen moet je je toch aan een aantal regels houden. De antwoorden op deze vragen lezen jullie in mijn artikel.

Wildkamperen

Kampeertips voor beginners-Waar-mag-je-wildkamperen-Foto-Campers-die-vrij-staan

Het wildkamperen, of eigenlijk beter gezegd het vrij staan met een camper, heeft de afgelopen jaren nogal wat beperking opgelopen en de redenen daarvoor zijn eigenlijk heel erg simpel. De camper is heel erg populair geworden en de plekken waar je met een camper kon gaan staan zijn minder hard meegegroeid dan er campers bij zijn gekomen.

Dus er gingen steeds meer mensen op plekken staan waar ze dat eigenlijk niet mochten. En toch zijn er nog plekken in Europa waar je wel mag staan, maar je moet je wel aan de regeltjes houden.

Dat is echt heel erg belangrijk, want lokale overheden of zelfs landelijke overheden zijn sterk geneigd om de plekken te sluiten als de regels niet worden nageleefd. Of om nieuwe regels in te voeren waardoor je niet zomaar ergens mag gaan staan.

Regels per land

Nu zijn er in Europa verschillende regels per land en dat is niet altijd even makkelijk. Waar je, onder bepaalde voorwaarden, vrij mag staan dan denk je algauw aan Scandinavië. In de landen Zweden, Noorwegen en Finland geldt het Allemansrecht recht en dat betekent dat je in principe mag gaan staan waar je wilt. Maar je moet je wel aan een aantal regels houden en die  zijn als volgt:

 • Zet je kampeermiddel alleen op plekken waar dat is toegestaan
 • Vermijd zoveel mogelijk particuliere woningen en particulier grondgebied
 • Neem je afval altijd mee en laat niks achter
 • Geen vuur maken op plaatsen waar dit vuur snel kan uitbreiden. Tevens ook geen vuur maken op of in de nabijheid van rotsen
 • Sluit alle hekken achter je daar waar het Allemansrecht van toepassing is
 • Geen schade aanrichten aan de omgeving en natuur
 • Geen zeldzame bloemen plukken. Bessen e.d. mag je wel plukken
 • Respecteer de geldende regels in bijvoorbeeld de natuurparken
 • Laat je hond niet zomaar loslopen. Zeker niet gedurende de maanden maart t/m augustus. Ruim ook de behoeften van je hond op
 • Houd rekening met anderen en dat geldt ook voor de dieren
 • Alleen zwemmen daar waar het mag. Dus kijk goed uit of je op een publieke plaats bent
 • Rijdt alleen daar waar je dat mag. Blijf dus op de bestaande wegen  en ga zelf geen weg creëren

Mocht je toch (redelijk) dichtbij een huis staan, vraag dan na bij het huis of je toestemming hebt om er te staan. Zo voorkom je een hoop problemen.

Schotland

Naast Scandinavië hebben we ook nog Schotland. Schotland is het pareltje om vrij te staan met je camper. En het zal veel mensen verbazen, maar het zogenaamde ‘schotse buiten toegangscode’ is niet van toepassing op wildkamperen met motorvoertuigen. Maar er is er echter ook geen verbod op.

De schotse regering raadt daarom aan om voorzichtig te handelen, de verkeersregels te respecteren, opritten niet het te blokkeren en vooral het milieu te beschermen. Lees jezelf goed in en klik op deze link voor meer informatie!

Kampeertips voor beginners-Waar-mag-je-wildkamperen-Foto-tent-in-de-vrije-natuur

Duitsland

Andere populaire landen waar veel mensen graag met de camper naartoe gaan, zijn bijvoorbeeld Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.  In deze landen mag je in principe niet vrij staan. In Duitsland zegt men bijvoorbeeld dat je niet vrij mag staan, maar alleen op campings of camperplaatsen.

Het voordeel van Duitsland is wel dat bijna iedere dorp zijn eigen camperplaats heeft. Dus zijn er in Duitsland zoveel camperplaatsen, dat je niet echt op zoek hoeft naar een camping. Er is altijd een aangewezen camperplaats in de buurt.

Oostenrijk en Zwitserland

In Oostenrijk en Zwitserland hebben ze het net iets anders geregeld. In Oostenrijk en in Zwitserland zeggen de wetten, dat als je wilt overnachten met je camper, je dan naar de camping moet gaan. Wil je toch vrij staan dan moet je boven de boomgrens, oftewel boven de 2.000 meter, een mooi plekje vinden en daar mag je vrij staan met je camper.

Je kunt je voorstellen dat het daar nu niet altijd de meest mooie plekken zijn om te staan, maar je staat dan wel vrij. Je moet je houden aan de geldende regels aldaar en dat betekent eigenlijk dat je alles schoon achter moet laten en netjes op moet ruimen.

Portugal en Frankrijk

Twee andere veel bezochte landen met de camper zijn Portugal en Frankrijk. Dit zijn twee landen waar het wildkamperen onder strikte voorwaarden wél mag. Je mag dus wel vrij kamperen in Frankrijk en in Portugal, maar je dient je wel te houden aan de volgende regels!

Kampeertips voor beginners-Waar-mag-je-wildkamperen-Foto-Campers-aan-zee-in-portugal

Regels Portugal

 • Je mag niet binnen vijfhonderd meter van een klif staan in verband met veiligheid
 • je mag op bijna iedere parkeerplaats overnachten en als het niet mag dan staat het er ook netjes aangegeven
 • Je mag ook niet overnachten in aangewezen natuurgebieden

Dan blijven er nog veel mooie plekken in Portugal over om vrij te gaan staan. Houd je dan wel aan de drie regels die hierboven beschreven staan.

Regels Frankrijk

In Frankrijk mag je ook vrij staan, maar daar zijn ze eigenlijk heel simpel in. De Fransen zeggen gewoon als je vrij wilt staan dan heb je toestemming nodig van de gemeente of van de landeigenaar.

Dit kan bijvoorbeeld als je in een leuk dorpje komt met een heel mooi dorpsplein en je denkt erover om hier een nachtje door te mogen brengen. Als je om toestemming wilt vragen van de gemeente dan ga je even naar het lokale VVV kantoor of naar het gemeentehuis en je vraagt of je daar mag staan. Zij vertellen je dan of het mag en op welke plaats.

Aantal tips

Als laatste heb ik nog een aantal tips, maar wel een paar hele belangrijke. De belangrijkste tip is wel dat je altijd respect hebt voor je omgeving. Dat geldt voor de mensen die er wonen,  maar ook voor de natuur.

Een andere tip is als je graag een vuurtje wilt stoken, doe dat dan echt alleen als het toegestaan is. Want we weten allemaal hoe droogt de natuur de afgelopen jaren is en als je dan zomaar een vuurtje gaat stoken….. Dan kan het wel eens heel fout aflopen.

Informeer jezelf  goed of je überhaupt ander vuurtje opstoken.  Doof het vuur ook altijd voor je gaat slapen en laat het nooit smeulend achter.

Wildkamperen met de camper | Onze tips (youtube)

De laatste tip: ga op gepaste wijze om met de natuur en de dieren in de omgeving. Je mag de dieren nooit benaderen en je mag ze ook nooit voeren. Voor wat betreft de bloemen planten, pluk deze niet zomaar. Laat het gewoon staan, want het kan in sommige landen zelfs een flinke boete opleveren.  

Neem ook altijd je afval mee en gooi het weg op een daarvoor bestemde plaats, zodat iedereen kan blijven genieten van al het moois dat de natuur ons te bieden heeft.

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds