Wat zijn de controlepunten bij de aanschaf van een tweedehands vouwwagen?

De keuze voor jouw kampeermiddel is gemaakt: een vouwwagen. Hiermee is de eerste stap gezet, maar er komen nu allemaal nieuwe vragen op je af. Welk merk? Nieuw of tweedehands? Waar moet je de tweedehands vouwwagen allemaal op controleren? In dit artikel wil ik je zo goed mogelijk op weg helpen om de antwoorden op jouw vragen te vinden.

Budget

Kamperen voor beginners-Wat zijn de controlepunten bij de aanschaf van een tweedehands vouwwagen-Foto van eurobiljetten

Stel een budget vast. Zo voorkom je dat je door emoties, of door een goede verkoper, meer geld wilt uitgeven. Ook kan je online al gaan onderzoeken wat er aangeboden wordt voor dat budget. Zo krijg je al een goed idee en een lijst van vouwwagens die afvallen. Maar misschien kan je met jouw budget wel een splinternieuwe vouwwagen kopen? Wie weet.

Het opzetsysteem

Mijn eerste advies is om eens naar een vouwwagenspecialist te gaan en je ogen eens goed de kost geven in de showroom. Je zult erachter komen dat verschillende soorten opzetsystemen hebt. Ga voor jezelf eens na welk opzetsysteem bij jouw wensen past en misschien is het ook mogelijk om verschillenden systemen ter plaatse uit te proberen.

Dat je een vouwwagen moet opzetten, dat spreekt voor zich. Maar je wilt zo snel mogelijk kunnen genieten van je vakantie, is het makkelijk om te weten te komen hoelang je (daadwerkelijk) bezig bent met het opzetten. Tevens is het fijn als er een instructie aanwezig is bij de vouwwagen met betrekking tot het opzetten.

Als de vouwwagen eenmaal opengeklapt staat, controleer dan gelijk het frame en alle draaibare en bewegende delen zoals scharnieren. Zeker bij vouwwagen die al op leeftijd zijn is dit erg aan te raden. Vraag ook na of er nog onderdelen te verkrijgen zijn van de desbetreffende vouwwagen.

De indeling

De indeling van vouwwagens verschillen van elkaar. Kijk naar de laadruimte of deze voldoende ruimte biedt. Hoeveel slaapplekken heeft de vouwwagen. Zo kan het zijn dat je de deksel openklapt en dat je dan twee slaapplaatsen hebt.

Zelf heb ik een vouwwagen gehad waarbij ik twee gedeelten uit moest klappen en ik 4 slaapplaatsen ter beschikking had. Probeer ook het bed daadwerkelijk uit. Ga er gewoon eens op liggen, want je vakantie valt in het water als je niet goed slaapt.

Bekijk ook de eventueel aanwezige keuken. Is het een losse keuken of zit hij gemonteerd op de wagen. Heb je genoeg ruimte om je spullen op te bergen? Kan je uit de voeten om een lekkere maaltijd te koken? Dat zijn de antwoorden waar je naar op zoek kan gaan in een showroom.

Tip: Wat mij helpt is om vooraf een korte wensenlijst te maken en op deze manier kan je een scheiding maken. Je zal niet alles van je wensenlijst kunnen krijgen, maar wel de meest passende indeling kunnen vinden.

Vouwwagens steeds populairder – RTL Nieuws (youtube)

Het tentdoek

Ook tijdens een kampeervakantie in de zomer kan je zomaar te maken krijgen met een (korte) bui. Dan is het erg prettig als het tentdoek niet lekt. Nu kan je over het algemeen het tentdoek pas checken als er regen zou vallen. Vraag sowieso altijd aan de verkoper of er gebreken zijn.

Naast lekkage zal je ook het doek moeten controleren op vlekken. Deze vlekken kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld vetten of vogelpoep. Dit lijken misschien op het eerste oog niet erg schadelijk zijn, maar het kan wel degelijk lekkages veroorzaken.

Sporen van schimmel(vorming) zijn te herkennen aan zwarte plekjes. Het kan zijn dat het tentdoek nat opgeborgen is, maar het tast het doek zeker wel aan. Mijn advies is om deze vouwwagen voorbij te lopen en naar een andere op zoek te gaan.

Tip: Het kan altijd voorkomen dat je een keer de vouwwagen nat moet opvouwen, maar draag er dan wel zorg voor dat je thuis de vouwwagen openklapt en goed laat drogen. Zo verleng je de levensduur van je tentdoek en voorkom je schimmel.

De aanhangwagen

De vouwwagenbak kan gebruikssporen vertonen, net zoals bij een tweedehands caravan. Zodra je op grote beschadigingen stuit, controleer dan de wagen aandachtig op scheuren, lasnaden, en of de bak nog goed bevestigd is aan het onderstel.

De vouwwagen kan voorzien zijn van een afdekzeil of een harde deksel. Controleer altijd de staat hiervan en kijk ook of de vouwwagen juist en goed kan worden afgesloten. De elastieken van het zeil willen nogal eens kapot zijn en bij een harde deksel kunnen de scharnieren minder goed werken.

De oudere vouwwagen kunnen meer stootjes hebben dan de nieuwe. De nieuwere zijn meer voorzien van kunststof, wat de vouwwagen een stuk lichter maakt, maar ook de kans op bijvoorbeeld scheuren vergroot.

Het onderzijde

Wat is de staat van de onderzijde? Zie je veel roestvorming? Werken alle draaibare en bewegende delen naar behoren? Draai ook het neuswiel uit, de steunpoten en trek de handrem eens aan. Laat ook de oplooprem goed controleren op de werking. Wellicht heb je de mogelijkheid om de vouwwagen aan te koppelen en een stukje te rijden. Zo voorkom je bij eventueel hard remmen dat de vouwwagen niet langszij komt, maar ook netjes wordt afgeremd. Veiligheid boven alles.

De banden

Kamperen voor beginners-Wat zijn de controlepunten bij de aanschaf van een tweedehands vouwwagen-Foto van een klapband op de weg

De banden van de vouwwagen wijken vaak af van de reguliere bandenmaten. Banden zijn echt van levensbelang. Een klapband kan enorme gevolgen hebben. Controleer ze goed op zichtbare droogtescheurtjes en controleer zeker even of de druk in de banden nog goed is.

Het advies is om de banden te vervangen om de 6 jaar. Kijk ook altijd of er een reservewiel aanwezig is en het juiste gereedschap om eventueel het wiel te verwisselen.

De elektra

Ga na of alle verlichting werkt zoals het hoort. Kijk ook welke stekker gemonteerd is. Je kan een 7- of 13-polige stekker hebben. Mocht de auto voorzien van een andere aansluiting, dan kan je dat heel makkelijk oplossen. Er zijn namelijk verloopstekkers op de markt en die zijn aan te schaffen tussen de 10 – 15 euro. 

Laatste tip

Het allerbelangrijkste is dat je een goed gevoel hebt bij de aankoop. Verbeeld jezelf eens in of je jezelf op vakantie ziet met deze vouwwagen of zijn er toch nog punten om voor een ander systeem te kijken. Ga altijd van jezelf uit, want jij gaat ermee op vakantie.

Neem ook eens een kijkje op het vouwwagenforum. Hier vind heel veel informatie over alles dat met vouwwagens te maken heeft.

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds