Welke milieuzones kan je tegenkomen tijdens jouw campervakantie?

Ook met de camper (of auto) ontkom je er niet aan: de milieuzones. Ieder land heeft zijn eigen regeltjes, zijn eigen wetten. Ik probeer ze voor jullie op door middel van dit artikel uiteen te zetten.

Duitsland was het eerste land wat grof inzette op die milieuzones. Je moest dan een sticker kopen, op je voorruit plakken en dan mocht je op bepaalde plekken wel komen. Nu zijn er inmiddels ook andere landen die de milieuzones ontdekt hebben zoals Frankrijk, België en de Scandinavische landen.

Kampeertips voor beginners - Welke milieuzones kan ik tegenkomen op mijn campervakantie - Foto kaart Nederland

Nederland

Maar laten we beginnen in ons eigen land, want ook Nederland heeft een aantal milieuzones en dan zijn het vooral stedelijke milieuzones. Bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Arnhem. Allemaal steden die een beperking hebben op vervoer binnen deze steden.

Amsterdam beperkt zich vooralsnog alleen tot beroepsmatig vervoer. Daar zullen wij als camperaars niet zo veel last van hebben. Rotterdam en Utrecht, maar ook Arnhem sinds kort hebben wel milieuzones waar wij als camper aan mee te maken krijgen.

Loop daarom altijd goed na op de websites van deze gemeentes of je wel of niet met jouw camper deze steden binnen mag rijden. Voor mensen die in deze steden wonen gelden in de meeste gevallen uitzonderingsregels, maar voor ons als toeristen gelden die niet.

Maar stel jezelf ook altijd de volgende vragen: Is het en vind je het überhaupt van belang dat je met je camper die steden binnen kan rijden? Of vind je het veel makkelijker om buiten de steden een parkeerplek te zoeken of een camperplaats en dan met de fiets, te voet of met het openbaar vervoer naar het centrum van de stad te gaan? Dat scheelt een hoop problemen, ook parkeerproblemen en je komt geen enkele beperking tegen.

Duitsland

Kampeertips voor beginners - Welke milieuzones kan ik tegenkomen op mijn campervakantie - Foto kaart Duitsland

Duitsland was een van de eerste landen die milieuzones invoerden daarvoor moest je dan ook een sticker kopen, op je voorruit plakken en afhankelijk van de kleur sticker kon je bepaalde gebieden wel of niet bereizen met je camper.

Inmiddels zijn we zo ver dat alleen de groene sticker nog is overgebleven in Duitsland en dat geldt eigenlijk globaal voor alle euro 4 voertuigen. Oftewel campers vanaf 2006 die zijn toegelaten voor een groene sticker.

Een groene milieuzonesticker is eigenlijk heel eenvoudig geregeld. Zo kan je hem online bestellen, maar ook in één van de ANWB-winkels kan je een sticker verkrijgen. Neem dan wel je kentekenbewijs mee, want ze willen wel kunnen zien of je in aanmerking komt voor een groene sticker of niet natuurlijk.

Het Ruhrgebied

Duitsland beschikt over verschillende milieuzones. De dichtbevolkte gebieden zullen eerdere milieuzone hebben dan de dunbevolkte gebieden. Voor het berijden van het Ruhrgebied heb je altijd een groene sticker nodig. Zelfs sinds kort voor op de snelweg in het Ruhrgebied.

Overige snelwegen zijn vrijgesteld van de groene sticker. Je zult wel merken dat er steeds meer afritten komen waar borden staan dat je een groene sticker moet hebben om van de snelweg af te mogen. Of dat nu steden zijn of natuurgebieden, is echt afhankelijk van waar je in Duitsland bent.

Heb je nu geen groene sticker op je voorruit? Of komt je camper niet in aanmerking voor een groene sticker? Geen paniek. Er zijn nog steeds in Duitsland veel gebieden waar je wel mag komen met je camper als je geen groene sticker hebt. Duitsland kunnen we blijven bezoeken als toerist. Het is een prachtig land met of zonder groene sticker.

Heb je een Duitse milieusticker nodig?

Bestel hem hier!

België

Ook België kent een tweetal milieuzones te weten: Antwerpen en Brussel. Ga je naar Antwerpen dan kun je gebruik maken van de uitzonderingsregel mits je camper echt is toegelaten als kampeerauto. Dan mag je in Antwerpen gewoon rondrijden.

Kampeertips voor beginners - Welke milieuzones kan ik tegenkomen op mijn campervakantie - Foto kaart Belgie

Ga je naar Brussel? Dan moet je even een voor aanmelding doen. Doe je dat niet dan kun je als je thuiskomt een flinke boete verwachten. In Brussel gelden andere regels dan in Vlaanderen en dat komt omdat Brussel een gewest is met eigen gewestelijke bevoegdheden. Vergeet dus niet dat je je camper altijd even voor-aanmelden om in Brussel te mogen rijden.

België is bezig met een uitbreiding van de milieuzones. Neem nu bijvoorbeeld Hasselt. Sinds 2020 wordt ook Hasselt aangeduid als milieuzone. Controleer voor jezelf goed welke milieuzones waar gelden voordat je naar België gaat.

Frankrijk

Frankrijk heeft ook een aantal milieuzones ingesteld. Denk aan Parijs. Het hele gebied binnen de Périphérique is inmiddels ook een milieuzone. Maar denk bijvoorbeeld ook aan Grenoble of Lyon.

Kampeertips voor beginners - Welke milieuzones kan ik tegenkomen op mijn campervakantie - Foto kaart Frankrijk

In Frankrijk kent men eigenlijk twee soorten milieuzones. Namelijk de vast ingestelde milieuzones, maar ook de variabele milieuzones. Dat wil zeggen wanneer er meer vervuiling is in de lucht dan gelden bepaalde gebieden opeens ook als een milieuzone. Ook daar moet je dus stickers gaan kopen om op je vooruit te kunnen plakken.

Om een duidelijk onderscheid te maken tussen de jonge en oudere voertuigen zijn er een aantal verschillende stickers die je nodig hebt. Elke kleur sticker heeft betrekking op de leeftijd van je voertuig. Hoe ouder je voertuig, hoe minder plekken dat voertuig mag komen.

De kleuren van de stickers die kunnen wijzigen ivm met hoger wordende leeftijd van je voertuig. Alleen elektrische voertuigen die krijgen een aparte sticker en die mogen alle gebieden vrij bezoeken.

Een Franse milieusticker nodig?

Bestel hem hier!

Steeds meer milieuzones in Europa

Naast alle voorgenoemde landen zijn er ook nog landen zoals Groot-Brittannië, Italië, in Scandinavië, plekken waar milieuzones zijn. Ze verschijnen steeds meer in Europa. Als je precies wilt weten waar wel of geen milieuzones zijn, kijk dan wederom op de website van de ANWB. Hier kan je per land bekijken of er milieuzones op je pad komen.

Uitleg milieustisckers en tolvignetten – ANWB (Youtube)

Tot slot

Als afsluiting wil ik iedereen meegeven dat milieuzones geen beperking hoeven te zijn voor je reis of vakantie. Er zijn nog steeds meer plekken waar je wel mag komen dan waar je niet mag komen.

Milieuzones zijn er nu eenmaal en het zullen er in de toekomst alleen maar meer worden. Ze zijn in het leven geroepen om ons leefklimaat te verbeteren, maar met je camper zal je nog ongetwijfeld hele mooie plekken kunt gaan bezoeken en blijf dat ook vooral doen.

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds