Wil je gaan kamperen met de hond?

Op reis met je hond. Hoe fijn is het dat je gewoon je hond mee kan nemen op je avontuurlijke reizen? Heel veel mensen doen dat. Bijna de helft van alle camperaars en een heleboel kampeerders nemen hun hond mee terwijl ze op reis gaan.

EU-paspoort

Er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten voordat je met de hond op pad gaat. Volgens de europese richtlijnen moet hij een EU-paspoort hebben, moet gechipped zijn en minimaal 21 dagen voor aanvang van de reis moet de hond geënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid).

Is dit niet het geval,  dan kan je niet met je huisdier op vakantie in Europa. Dus zorg ervoor dat je die drie zaken goed op orde hebt.

Pauzes onderweg

Als je op reis gaat met de hond, houdt dan de (rij)tijd goed in de gaten zodat je niet langer dan 2 uur rijdt. Stop daarna. Ga minimaal een kwartiertje even lekker lopen samen met je hond. Het is heerlijk om zelf ook even uit te rusten en buiten rond te lopen.

De hond heeft de pauze nodig voor zijn evenwichtsorganen. De hond heeft namelijk evenwichtsorganen die gevuld zijn met een vloeistof. Wanneer hij in een auto of in een camper zit dan kan hij gedesoriënteerd raken doordat de vloeistof zich gaat verplaatsen.

Dit wordt veroorzaakt doordat de hond niet precies kan zien waar hij naartoe gaat en wat er allemaal om hem heen gebeurd. Het is dus van belang dat de hond tijdig rust krijgt om zijn systeem weer te kunnen herstellen en daarna weer verder op pad te kunnen gaan.

Benodigdheden

Los van alles wat ik hiervoor heb geschreven, moet je ook zorgen voor een aantal benodigdheden die je meeneemt op vakantie. Je hond moet je namelijk altijd veilig en goed vervoeren. Dat moet niet alleen in Nederland, dat moet echter in alle Europese landen.

En vaak zijn ze in de andere Europese landen strenger dan ze in Nederland zijn bij controles. Doe het niet alleen omdat het moet, maar ook omdat je zelf  natuurlijk wilt dat je hond heelhuids aankomt op de plaats van bestemming.

Tuigje of reisbench

Er zijn een aantal attributen die jou daarbij kunnen helpen. Als eerste een tuigje. En het tuigje dat doe je om het lichaam van de hond. Er zit een sluiting bij om te bevestigen in de gordelvanger en je hond zit veilig en goed in de gordel vast. Wanneer jouw hond een tuigje heeft dan kun je ook volstaan met alleen een gordelvanger waarmee je je hond vastklikt.

Je kan er ook voor kiezen om een reisbench te gebruiken. Handig als je je hond niet op de zitting wilt laten zitten, maar toch veilig wilt vervoeren. Tevens heeft je hond een eigen plekje op de camping of camperplaats.

Zwemvest

Ben je ook van plan om te gaan zwemmen of met een bootje te gaan varen? Dan kan het zijn dat in sommige landen de regels voorschrijven dat je hond een zwemvestje aan moet. Zeker wanneer je met een boot gaat varen. Dus een zwemvest is geen overbodige luxe en het is nooit fijn om een boete te krijgen. Dat geld kan je beter in de vakantie steken.

Drinken & eten

Je hond moet voldoende kunnen drinken tijdens de reis, maar ook tijdens zijn verblijf. Neem overigens ook altijd je eigen voer mee. Het is vaak een gok of ze in het buitenland ook het voer te koop hebben waar je hond zo aan gewend is. Zeker als je elke vakantie een andere bestemming bezoekt.

Er zijn voldoende mogelijkheden om de hond te kunnen laten drinken. Als je gaat wandelen dan kan een drinkvoorraad meenemen. Je hebt waterbakken gecombineerd met een waterfles en deze kan je makkelijk aan de hondenriem hangen met een haakje. Je vult de fles met water en door er in te knijpen loopt de drinkbak vol met water. Ideaal voor onderweg.

Tekentang

De tekentang moeten we zeker niet vergeten, want de teken is een natuurlijke vijand voor mens en dier. Heeft je hond last van een teek, dan wil je hem zo snel mogelijk verwijderen. Hiervoor kan je de tekentang gebruiken. Lees goed de instructie voor gebruik, zodat je de teek helemaal verwijdert.

Koeldeken

Als je hond het warm heeft of het is te warm, ga dan geen ellenlange wandelingen maken met hem. Een hond kan alleen zijn warmte kwijt via zijn tong en via de kussentjes onder zijn poten. Door deze ‘beperking’ kan je hond heel snel oververhit raken.

Kampeertips voor beginners - Wil je op vakantie met je hond - Foto van hond voor ventilator

Op de plaats van overnachting en / of bestemming kan je kiezen voor een koeldeken speciaal voor de hond. In deze deken zit een gel en als de deken op de grond legt dan zorgt de gel voor verkoeling. Heerlijk voor de hond om op te liggen en koel te blijven.

Is het niet te warm en je wilt gaan wandelen, dan kan je kiezen voor een koelhalsband. Voor aanvang van de wandeling leg de halsband 20 minuten in het water zodat de gel goed de temperatuur van het water heeft kunnen opnemen. Het fijne van de halsband is dat hij urenlang de nek van de hond koelt.

Als de hals van de hond echt koel wordt gehouden dan is een bloedsomloop ook beter en koelt het lichaam beter af. Zo wordt de kans dat je hond oververhit raakt een heel stuk kleiner.

Wil jij ook kamperen met flinke korting(en)?

Bestel dan snel JOUW ASCI CampingCard 2023!

Poepzakjes

Vergeet ook niet de poepzakjes mee te nemen. Allereerst is het niet fris om de behoefte van jouw hond te laten liggen, maar je kan er ook voor beboet worden. Zoals ik al eerder heb aangegeven wordt hierop strenger gecontroleerd in het buitenland en schrijven ze gelijk een boete uit. Buiten dat om is het fijn om in een schone omgeving vakantie te vieren.

Andere handige benodigdheden

Het bovenstaande zijn zomaar een aantal attributen die ik in ieder geval altijd bij me heb als we met onze hond gaan reizen. Het veilig vervoeren en de welzijn van de hond zijn enorm belangrijk.

Als je onderweg of op de plaats van bestemming bent, zul je ook andere mensen zien met hun hond. Iedereen heeft weer andere handige dingen bij en zo kom je steeds weer iets nieuws tegen. Op deze manier zal jij jouw eigen ‘checklist’ maken voor jouw huisdier.

De regels in verschillenden landen

Wil je precies weten wat de regels zijn met betrekking tot huisdieren in het land wat jullie gaan bezoeken dan raad ik je aan om eens een kijkje te nemen op de volgende website: Ligc.nl

Op de website vind je heel veel informatie per land waar je aan moet voldoen om het land met je hond (of ander huisdier) te kunnen bezoeken.

Ook hebben zij een hele mooie, duidelijke checklist die je kunt uitprinten. Je kan daarop afvinken of je alles goed voorbereid hebt. Na één of twee keer weet je wel wat je moet doen, maar het is een goede checklist om even na te lopen.

Slot

Hopelijk heb ik je op weg kunnen helpen met dit artikel. Het is erg leuk om op vakantie te gaan met je hond (of ander huisdier). Infomeer jezelf goed voor wat betreft de geldende regels. Dan wens ik jullie alvast een fijne vakantie toe.

Uitleg checklist door een dierenarts – Youtube

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds