Hoe gebruik je het toilet in de camper of caravan?

Een toilet in camper of caravan is voor heel veel mensen al niet meer weg te denken. Het is een luxe die men ook echt niet meer willen missen. Maar hoe werkt dat nou eigenlijk met zo’n toilet een camper? Op die vraag ga ik geef ik antwoord in dit artikel.

Soorten toiletten

In een camper of caravan tref je eigenlijk twee soorten van toiletten aan:

Kampeertips voor beginners - Hoe gebruik je het toilet in de camper of caravan - Foto van een chemisch toilet
  • een (ingebouwde) cassettetoilet;
  • een maaltoilet.

In de meeste gevallen zal je een (ingebouwde) cassettetoilet, ook wel de porta potti genoemd, vinden. Een maaltoilet kan je ook tegenkomen en gaan de behoeften door een elektrisch aangedreven hakselmolen die ervoor zorgt dat alles zo klein mogelijk in een tank beland.

Beide toiletsoorten zijn voorzien van een ingebouwde tank die je kunt loskoppelen en dan kunt afstorten. Maar de meest voorkomende is toch echt het cassettetoilet en dan ook nog het vast ingebouwde cassettetoilet.

Het gebruik van het toilet

Het gebruik van zo’n toilet is heel makkelijk. Het is bijna hetzelfde als thuis. Met de nadruk op ‘bijna’, want je hebt een paar afwijkingen die gelden voor een cassettetoilet. Als eerste is dat alle behoeften worden opgevangen in een cassette. Deze zal je dan apart moet afstorten in de daarvoor bestemde afvoerputten.

Spoelwater

Het spoelwater dat is ook afwijkend, want we spoelwater kan op twee manieren in een cassettetoilet gebruikt worden. Of het spoelwater komt uit een vaste tank, zoals bijvoorbeeld de schoonwatertank die ook gebruikt wordt voor alle andere kranen in je camper of caravan. Of je hebt een cassettetoilet waar het spoelwater bij het toilet in een aparte tank die je apart moet vullen.

Het spoelen van de toilet

De werking bij beide toiletten is hetzelfde. Je spoelt het toilet en je hebt eigenlijk hetzelfde effect als thuis. De druk van het spoelwater is natuurlijk wel een stuk minder, want je hebt geen afstortbak die opeens heel veel liters water door de toilet laat lopen. Het wordt allemaal via dezelfde kleine, elektrische pomp door je toilet gepompt.

Dat houdt in dat je vaker iets langer moet spoelen of meerdere keren moet spoelen.

Een kleine of grote boodschap

Heel veel mensen zeggen: “Ik doe alleen de kleine boodschap op het toilet”. Het scheelt een hoop werk. Zeker als je met de camper of caravan op een camping staat, dan is het  makkelijk om gebruik te maken van het toilet aldaar.

Maar het kan voorkomen dat je op een camperplaats staat waar je al die voorzieningen niet hebt, dan heb je niet zoveel keus. Of met kinderen (nog) niet goed kunnen ophouden. Dan zul je toch ook een grote boodschap op het toilet moeten doen.

Kampeertips voor beginners - Hoe gebruik je het toilet in de camper of caravan - Foto van schoonmaakmiddelen

Een tip hierbij is om je toilet eerst met toiletpapier op de zijkant van de pot legt voordat je die grote boodschap gaat doen. Zo laat je wat minder sporen achter en hoef je ook achteraf minder schoon te maken.

Het gebruik van een wc-borstel in een cassettetoilet is mogelijk. Maar wil je de hele reis met die borstel blijven rondrijden? Er blijven allemaal bacteriën aan die borstel hangen, dus mijn voorkeur heeft het niet.

Openen van de cassette

Een cassettetoilet is ook altijd voorzien van een schuifje. Dat schuifje zit onderin de pot en dat schuifje is wel belangrijk. Voordat je gebruik maakt van het toilet zul je eerst het schuifje open moeten zetten. Doe je het niet, dan hoopt dat zich allemaal op in je pot en dat lijkt me niet prettig. Als het schuifje openstaat dan valt alles gelijk in de opvangtank en is het het ‘opgeruimd’.

Chemicaliën

Dan moeten er nog chemicaliën in de cassette worden gedaan. Die chemicaliën zijn er in alle kleuren, soorten en maten. Milieuvriendelijk, iets minder milieuvriendelijk. Alles naar je eigen voorkeuren. Maar zorg er wel voor dat je die chemicaliën toevoegt aan je toilet.

Er zijn mensen die het niet doen, want die hebben bijvoorbeeld een automatische afzuiginstallatie hebben, de zogenaamde sog-installatie met actieve koolstof filters. Dan hoef je in principe ook geen chemicaliën te gebruiken en kun je dit toilet ook gewoon afstorten in een doodgewone toiletpot.

Gebruik je chemicaliën in je cassette dan is het wel belangrijk om te weten dat je je cassette alleen maar daar af mag storten de aangegeven afstortplaats voor chemische toiletten. Deze plaatsen vind je op de meeste camperplaatsen en campings in een afgescheiden gedeelte bij de toiletgebouwen.

Een porta potti of toiletvloeistoffen nodig?

Hier vind je alles dat je nodig hebt!

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds