Wat zijn de aandachtspunten bij de aankoop van een camper?

Ben je op zoek bent naar een nieuwe of gebruikte camper? Dan komen er nogal wat zaken op je af. Welke dat allemaal zijn lees je in dit artikel!

Kampeertips voor beginners-Wat-zijn-de-aandachtspunten-bij-de-aankoop-van-een-camper-Foto-campers-op-een-rij-1

Typen campers

De eerste keuze die je zal moeten maken is welk type camper je graag zou willen hebben. De vier meest voorkomende campers zal ik behandelen.

Alkoof  

De alkoof is een camper met een heel kenmerkende bouw. Bij deze camper ist namelijk de slaapcabine boven de zitcabine geplaatst. Dit houdt in dat de fabrikant bij de alkoof iet in de lengte hoeft te bouwen doordat de camper meer in de hoogte is gebouwd. Een alkoof kan dus best een compacte camper zijn. Door de hogere bouw van de alkoof de binnenruimte wat ruimer oogt, omdat het plafond wat hoger is.

De alkoof is verkrijgbaar in eigenlijk alle soorten indelingen, maar de slaapcabine boven de zitcabine is van alkoof wel het meest kenmerkend.

Semi-integraal

De semi-integraal, ook wel half-integraal genoemd, is eigenlijk een chassis cabine met daarachter de opbouw van de camper. Dit is momenteel de meest verkopende camper, omdat de semi-integraal nu eenmaal de meeste keuze heeft in de indelingen.

Integraal

Als derde variant hebben we dan nog de integraal en deze is eigenlijk hetzelfde als semi-integraal. Het verschil is de cabine. Bij de integraal is de cabine vervangen door een vaste cabine. Dus het is één geheel van neus tot komt is camper!

Het kenmerkende van een integraal is eigenlijk dat de cabine net zo ruim is als de leefruimte. Dit geeft al een enorm ruimtelijk gevoel. Ook die enorme grote panoramische voorruit is erg kenmerkend. Door deze voorruit heb je tijdens het rijden een enorm uitzicht over jouw omgeving.

Een detail, dat ik graag mee wil geven, is dat als je bijvoorbeeld dezelfde indeling van semi-integraal en een integraal zou pakken, dan ligt de prijs van de integraal vaak rond de 10 a 15 duizend euro hoger. Dit prijsverschil ligt vooral aan zijn opbouw met dezelfde praktische ruimte als één geheel.

Buscamper

De camper dat zich de laatste de laatste jaren veruit de meest populaire camper mag noemen  is de buscamper. Dat de buscamper erg populair is blijkt wel uit het feit dat er zelfs een hashtag naar vernoemd is . Dit is #vanlife en is enorm populair onder de jongere en de wat avontuurlijke reizigers.

(Lees ook mijn artikel: Waar moet je op letten bij de aankoop van een tweedehands buscamper?)

De buscamper is er in alle soorten en maten. Van de allerkleinste volkswagenbus tot een hele grote Fiat Ducato of Mercedes Sprinter voorzien van alle inrichtingen die bij een camper horen.

Één van de kenmerken van een buscamper, die nogal afwijkend is, is de schuifdeur. Dit is de enige camper dit heeft. Voor veel mensen is de schuifdeur een nadeel en voor andere mensen is dit een heel groot voordeel.

Je hebt natuurlijk gigantisch panoramazicht naar buiten als je binnen zit met een geopende schuifdeur. En het fijne is ook dat als het een beetje begint te miezeren, je de luivel uitschuift en je lekker binnen kan blijven zitten met de schuifdeur open. Maar als je nu in de winter op reis bent, of in de koudere periodes, dan zal de meeste warme lucht verdwijnen als je de schuifdeur opent.

Er zijn tegenwoordig ook steeds meer fabrikanten die gebruik maken van het elektrische te openen en sluiten van de schuifdeur. Dit gaat nagenoeg geruisloos, dus geen geklap meer van de deur. Zeker in de avonduren is dat erg fijn.

Het bed

Je zult in de camper op twee plekken de meeste tijd doorbrengen en dat is achter het stuur en in je bed. Dat zijn twee hele belangrijke plekken om die als eerste te gaan uitproberen. Wat heel belangrijk is, is dat je het bed gaat uitproberen. Daar bedoel ik mee dat je niet  alleen kijkt naar het ligcomfort of naar de matraskeuze, maar vooral ook naar de ergonomie.

Hoe zit het met de instap? Kom makkelijk in bed of niet? Past het allemaal? En als ik eenmaal in bed lig en ik wil ’s nachts een keer naar het toilet, hoe makkelijk gaat dat dan? Moet ik dan over mijn partner heen klimmen om uit bed te kunnen? Belangrijke, maar zeker ook relevante vragen om altijd te checken.  

Hoe kies je de camper die bij je past? – NKC TV (youtube)

Bestuurdersgedeelte

Omdat je zoveel tijd aan het stuur door zal brengen, tenminste daar ga ik wel even vanuit als je een camper koopt, is het erg belangrijk dat je ook goed achter het stuur kunt zitten.

Dat betekent de ergonomie van de stoel, de verstelbaarheid van de stoel. Ook de verstelbaarheid van het stuur, want je wilt niet continu met je bovenbenen tegen het stuur aangedrukt rijden. En je zicht naar buiten. Niet alleen naar links en rechts, maar vooral het zicht voor je.

Tegenwoordig heb je bij veel campers allerlei voorzieningen om verduisteringen te creëren wanneer je stilstaat op de camperplaats of camping. Dat kan wel eens zichtbeperkend zijn door de ombouw van deze voorzieningen. Daar komt nog bij dat een camper vaak voorzien is van draaistoelen en dat draaiplateau zorgt er voor dat de stoel ook weer hoger komt te staan.

Hoe is je zicht als je recht voor je uit naar buiten kijkt? Kijk je tegen de zonneklep aan als deze omlaag geplaatst is? Of kun je er dan nog goed onder doorkijken? Om antwoord te krijgen op deze vragen, zal je dus plaats moeten nemen op de bestuurdersstoel en het ondervinden. En eventueel later gedurende een proefrit.

De douche en toiletruimte

Douchen in een camper het is wel erg prettig. Zeker wanneer je ergens vrij staat en er geen toiletgebouw in de buurt is. Belangrijk is dan wel om te weten of je ook wel in deze douche past. Is de hoogte goed? Kan ik me goed bewegen? Of is de doucheruimte juist heel krap en heb je weinig tot geen bewegingsruimte? Ga gewoon een keertje in de doucheruimte staan.  Sluit de deuren en kijk of het überhaupt aan jouw wensen voldoet.

En wat voor de douche geldt, geldt natuurlijk ook voor het toilet. Neem eens plaats op het toilet en sluit de deur. Heb je nu nog een fijne zithouding? Kun je je benen nog kwijt? Of te wel heb je genoeg ruimte.

De keuken

Bekijk de keuken kritisch. Stel je zelf de volgende vragen. Heb je voldoende ruimte om je maaltijd te kunnen bereiden? Kan je alle spullen en producten kwijt waarmee je je maaltijd bereidt? Je hebt de tafel wel naast de keuken, maar het is toch fijner om alles bij de hand te hebben. Bekijk ook het gasstel goed.

Vaak zijn het 3-pits gasstellen en dat is op zich fijn. Maar heb je met die drie pitten ook wel de ruimte om 3 pannen tegelijkertijd te kunnen gebruiken? Vaak is het zo dat de pitten dusdanig dicht op elkaar zitten, dat het alleen maar mogelijk is om met twee pannen tegelijkertijd te koken.

Opbergruimte

Controleer of je voldoende kastruimte hebt. Tegenwoordig zijn de campers erg luxe uitgevoerd en heb je zelfs een ingebouwde oven of magnetron. Dat betekent ook meteen dat je minder bergruimte hebt in je keuken. Houdt daar wel rekening mee.

Ook een belangrijke tip is om de zware spullen onderin te plaatsen  en de lichtere spullen bovenin de kastjes. Zo voorkom je dat er tijdens het rijden ineens pannen uit de kast kunnen vallen.

De bagageruimte

Kampeertips voor beginners - Wat zijn de aandachtspunten bij de aankoop van een camper - Foto van de garage van een camper

Controleer ook de aanwezige bagageruimte. Misschien wil je je dure fietsen meenemen in je camper of achter op je camper. Als je de fietsen in de camper mee wilt nemen moet je wel weten of het allemaal past. Op welke manier ga je ze dan vastzetten? Of met betrekking tot het reservewiel, die ook vaak in de zogeheten garage is geplaatst, hoe krijg je die uit de ‘garage’ als de fietsen erin staan? Allemaal zaken waar je nu al antwoorden kunt vinden op jouw vragen.

Staat van de banden

Controleer altijd de staat van de banden. Hoe zien ze eruit? Wat is de leeftijd? Is het profiel nog diep genoeg? Kortom: zou jij met een veilig gevoel gaan rijden met die banden? Zo niet, dan kan je daarover onderhandelen met de verkoper. Nieuwe banden of korting op de prijs en zelf nieuwe banden laten plaatsen.

Welk type camper?

Hoe ga je reizen? Met welk gezelschap reis je? Deze vragen zijn bepalend voor de keuze van het type camper. Het maakt niet uit of je nieuwe of een gebruikte camper wilt kopen. Als je voor de koop maar weet welke camper past bij jou manier van reizen.

Als laatste wil je graag zeggen dat als je op zoek gaat naar de ideale camper, dan zal je die  vinden. De ideale camper moet namelijk nog worden uitgevonden. Die bestaat gewoonweg nog niet.

Vraag het maar eens aan mensen die ooit een huis gebouwd hebben. Mochten ze nog het huis helemaal opnieuw bouwen dan zal het altijd een ander huis worden dan het huis wat ze al nu gebouwd hebben. Dat heeft gewoon te maken met verandering in je leefsituatie. Het heeft te maken met verandering in je gezinssamenstelling, maar ook in je leeftijd.

Tip: de ideale camper moet je niet gaan zoeken. Zoek naar de camper die op dit moment, met het oog op de komende jaren, het beste bij jou en jouw gezinssamenstelling past. Ik wens je dan ook heel veel succes met het vinden van een goede camper.

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds