Wat moet je verplicht bij je hebben in de camper of met de caravan?

Wanneer je op reis gaat naar het buitenland dan zijn er een aantal zaken die je verplicht bij je moet hebben. Ook gelden er verschillende verkeersregels binnen Europa waar je van op de hoogte dient te zijn (filmpje hierboven). Wat je verplicht bij je moet hebben in de camper of met de caravan lees je in dit volgen de blogartikel.

Het lijkt of ze langzamerhand op dat we in Europa kampioen zijn geworden met het opstellen van regeltjes van elk land dat je wilt gaan bezoeken. Wat je allemaal bij je moet hebben in de auto om veilig onderweg te kunnen en mogen zijn. Als je daar echt naar kijkt dan kan je zo langzamerhand door de bomen het bos niet meer zien. Ik heb voor jullie allemaal op gezocht om het wat eenvoudiger te maken.

Algemeen

Wat je zeker bij je moet hebben is de gevarendriehoek. De gevarendriehoek heb je eigenlijk in heel Europa nodig. Zorg dat je die altijd in de auto of in de camper hebt liggen voor die ene keer dat je onverhoopt met pech langs de weg staat. Als je met pech staat dan plaats je op minimaal 30 meter afstand achter het voertuig, zodat het achteropkomend verkeer tijdig wordt gewaarschuwd en snelheid kan minderen.

Ook heb je een een brandblusser in de auto of camper. Deze heb je nodig om beginnende brandjes te kunnen blussen. Vergeet niet een goede verbandset (een ehbo-trommel of verbandtrommel) bij je te hebben. Kijk altijd voordat je op pad gaat of alles nog voldoende aanwezig is, zoals bijvoorbeeld verband of pleisters, en controleer de houdbaarheidsdatum van de inhoud.

De alom bekende veiligheidshesjes. Neem zoveel hesjes mee als het aantal personen in je voertuig. Ben je met z’n vieren, zorg dan ook voor vier van deze hesjes. Het markeringsbord zodra je fietsen bij je hebt. Want als je achterop het voertuig fietsen heb staan dan moet je bijna in alle landen een markeringsbord hebben.

LET OP: In sommige landen gelden er afwijkende regels voor de markeringsborden. Deze staan op een rijtje in de volgende link: Markeringsborden in Europa  

Verkeersregels in vakantielanden – Autoweek (youtube)

Uitzonderingen

Europa zou Europa niet zijn als er toch nog landen zijn met uitzonderingen. Hieronder heb ik ze voor je op een rijtje gezet.

Frankrijk

In Frankrijk ben je verplicht om twee blaaspijpjes voor een eventuele alcoholcontrole bij je te hebben. Het vreemde is als je ze niet bij hebt dan krijg je er geen bekeuring voor, maar toch wil de Franse wetgever dat je altijd twee blaaspijpjes bij je hebt.  

Kroatië

In Kroatië zeggen ze dat als je door hun land reist of in hun land verblijft dan heb je een setje reservelampen en een sleepkabel nodig. Nu is het sowieso slim om deze twee items in de auto of camper aanwezig te hebben. Scheelt een heleboel stress en frustraties en dat komt niet ten goede van de vakantiesfeer.

Duitsland

Dan hebben we Duitsland. De Duitse wetgever geeft aan als je met een aanhanger zwaarder dan 750 kilogram en in Duitsland rijdt dan moet je altijd een reservewiel bij je hebben. Nu is het zo dat vouwwagens, caravans en (bus)campers die het meestal wel bij hebben, maar ben je op reis met een aanhanger met daarop een motorfiets (dat samen zwaarder is dan 750 kilogram) dan heb je wel een reservewiel nodig. In Nederland hoeft dat niet en staan we er niet bij stil, maar wees gewaarschuwd.

Groot-Brittannië en Ierland

Als laatste Groot-Brittannië en Ierland. Wil je deze landen bezoeken dan moet je ervoor zorgen dat je koplampen zijn afgesteld op links rijdend verkeer. Je kan dat doen door stickers op je lampen plakken,  zodat in die landen het tegemoetkomend verkeer geen last heeft van jouw koplampen. We weten allemaal als bestuurder hoe vervelend verkeerd afgestelde koplampen kunnen zijn.

De groene kaart

Een punt van aandacht is ook de groene kaart. Waarom? Omdat heel veel mensen de groene kaart tegenwoordig digitaal ontvangen van hun verzekeraar en deze wordt dan opgeslagen in de mailbox of in een bestand. En wanneer ze deze nodig hebben in het buitenland dan laten ze het digitaal bestand zien, maar in heel veel Europese landen in dat tegenwoordig niet voldoende. Zij willen echt nog graag de groene kaart op papier zien. Dat doen deze landen om fraude te voorkomen.

Dus krijg je de groene kaart van jouw verzekeraar digitaal. Print hem uit en leg hem in je voertuig. En kun je hem zelf niet uitprinten dan kun altijd even vragen of jouw verzekeraar de papieren versie naar je toe stuurt.

De reservebril

Kampeertips voor beginners - Wat moet je verplicht bij hebben in de camper of met de caravan - Foto van een reservebril

Een item wil ik even specifieker uithalen en is het meenemen van een reservebril. Het is niet zo dat dit nu verplicht is in het buitenland, maar het is toch erg verstandig om een reservebril bij je te hebben. Het feit dat als je in een situatie verzeild kan raken zoals bijvoorbeeld een ongeluk, dan is het wel fijn dat jij er eentje kunt laten zien als er om gevraagd wordt.

Nogmaals, het is niet zo dat je het verplicht bent om er eentje bij je te hebben, maar om discussies in het buitenland te voorkomen is het wel fijn. Wellicht heb je ergens nog een oude bril in de keukenla liggen, neem hem gewoon mee en leg hem in je camper of auto.

Tot slot

Eigenlijk kunnen we nu al zeggen dat wanneer je met je camper of met je caravan onderweg bent in Europa, en ook meerdere landen doorreist of gaat bezoeken, je met deze zaken allemaal bij eigenlijk niks meer kan gebeuren. Je bent veilig onderweg en je voldoet in ieder geval aan de wetgeving dat binnen Europa geldt of in de verschillende landen.

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds