Zo voorkom je het slingeren van je caravan!

Als er één ding is wat we niet willen is als we met de caravan op reis gaan, dan is het wel dat die gaat slingeren achter de auto. Dat is niet fijn en zeker niet veilig dus willen we dat voorkomen. Zelfs de meer ervaren rijder kan te maken krijgen met een slingerende caravan achter de auto.

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden, maar vooral dingen die je kunt doen voordat je met de caravan gaat rijden. Welke dat nu allemaal zijn lees je in dit artikel!

De angst voor het slingeren van de caravan achter je auto is tegenwoordig langzamerhand wel achterhaald. Er zijn genoeg hulpmiddelen, maar zeker ook aandachtspunten, waar je even op moet letten wanneer je met een caravan gaat rijden. Dit doe je om het slingeren te voorkomen.

Het beladen

Het meest belangrijke is wel het beladen van je caravan. Voor een veilige en stabiele combinatie van auto en caravan is de gewichtsverdeling wel heel erg belangrijk. Heb je namelijk een hele zware caravan dan heb je een relatief lichte auto. Als de caravan dan zou gaan slingeren raak je ook de controle kwijt over die lichtere auto. Dus je moet echt wel de zware spullen op de juiste manier inpakken en bij voorkeur in je auto leggen!

Het is niet voor niets dat de ANWB aangeeft dat de 75% regel op het gebied van beladen heel belangrijk is. Die 75% regel zegt dat de caravan mag niet meer wegen in zijn beladen toestand dan 75 procent van het totaal gewicht van de trekkend voertuig. Op die manier kun je heel makkelijk berekenen of je caravan op de juiste manier beladen is om deze met jouw auto te trekken. De verhouding in gewichten is echt heel erg belangrijk!

Hoe belaad je jouw caravan?

Verdeel ook de bagage goed in je caravan, want in de caravan vind je heel veel kastjes boven en onder, dus je kan best wel veel spullen kwijt in je caravan.  Tevens hoeven de kastjes echt niet helemaal volgestopt te worden. Neem daarom alleen de spullen mee die je nodig hebt.  Denk daarbij ook aan het verdelen van het gewicht in die kastjes. Plaats in de bovenkastjes alleen lichte spullen zoals bijvoorbeeld wat kleding en handdoeken. Maar plaats daarentegen het servies en andere zwaardere spullen zo laag mogelijk zoals bijvoorbeeld jouw voortent.

Spullen die niet in je auto of dakkoffer kunnen zul je in de caravan moeten meenemen. Leg dan de zware spullen zo dicht mogelijk op de as van de caravan. Dat geldt voor alle zware spullen! Verdeel alles over het linker- en rechterwiel zodat al dat gewicht zoveel mogelijk in het midden van de caravan ligt. Op die manier kan je dan in ieder geval slingeren voorkomen.

Lees ook mijn artikel: Hoe zit het met de gewichten als je met de caravan gaat rijden?

De kogeldruk

Ook de kogeldruk is van enorm belang. Heb je een kogeldruk die niet overeenkomt met de waarde die op je kentekenkaart staan of in de papieren van je caravan staan dan kan je te maken krijgen met een slingerende caravan.

Waarschuwing!

Let dus heel erg goed op de kogeldruk! Een te hoge kogeldruk is net zo gevaarlijk als een te lage kogeldruk. Als je daarmee te maken krijgt dan moet je dus je gewicht anders gaan verdelen in je caravan!

Een paar tips:

  • Laat je watertank leeg;
  • Leg (eventueel) het  reservewiel van de caravan in de auto;
  • Leg je voortent in je auto.

Op deze manieren kun je de juiste kogeldruk bereiken voor jouw auto zoals voorgeschreven wordt door de fabrikant van jouw auto of de trekhaak.

De bandenspanning

Controleer voorafgaande de reis of de bandenspanning van zowel de auto als de caravan juist is. Als de band te zacht is zorgt dat voor een onveilig weggedrag en een te hoge spanning die zorgt ervoor dat de caravan juist wat makkelijker kan gaan slingeren. Controleer daarom net voordat je gaat rijden de beladen auto en caravan erg goed op de bandenspanning.

De rijdsnelheid

Ook de snelheid die je rijdt is erg belangrijk. De ANWB geeft niet voor niets aan dat je maximaal 90 kilometer per uur mag rijden, want dat mag je in Nederland rijden met een caravan. In het buitenland de mag je zelfs en sommige landen sneller dan die 90 kilometer per uur zoals bijvoorbeeld in Frankrijk. Daar mag je namelijk 130 km/u met je caravan rijden. Of in Duitsland als je een tempo 100 keuring hebt gehad (Tüv keuring) en dan mag je daar 100 kilometer per uur rijden.

Echter blijft het advies van de ANWB om 90 km/u te blijven rijden met een caravan.

Fietsen meenemen met de caravan

Als je fietsen meeneemt, plaats die dan bij voorkeur niet achter op je caravan, want dat zorgt voor een onstabiele gedrag van je caravan . Er zijn betere manieren om je fietsen mee te nemen zoals bijvoorbeeld op een rek die op de dissel geplaatst is.

Lees ook mijn artikel: Hoe kun je het beste de fietsen meenemen met de caravan?

De stabilisatorkoppeling

Een stabilisatorkoppeling kan ook uitkomst bieden. Veel nieuwe caravans worden standaard al geleverd met een stabilisatorkoppeling. Of je kan deze tegen een mee prijs laten monteren bij een caravan waar deze koppeling nog niet onder zit. De stabilisatorkoppeling is echt een groot pluspunt qua veiligheid, want de stabilisatorkoppeling helpt bij het voorkomen van het slingeren.

Waarschuwing!

Echter betekent voorkomen niet dat de caravan niet kan gaan slingeren als je dan toch denkt dat je harder moet gaan rijden, want dan kan je caravan alsnog gaan slingeren!

De bagage

Veel mensen willen dit waarschijnlijk niet horen, maar wees ook eens kritisch op alles wat je meesleept als je op vakantie gaat. Heel vaak neem je spullen mee die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt gehad tijdens je vakantie. Laat die dan gewoon thuis! Want hoe minder bagage des te veiliger je op reis gaat!

Wat moet je doen als de caravan slingert?

Het kan altijd zo zijn dat jouw caravan onverhoopt toch gaat slingeren. Op dat moment is er maar één manier om er voor te zorgen dat de caravan stopt met slingeren en dat is:

Stevig remmen!!!!

Vergeet al die verhalen waarbij mensen blijven volhouden dat je dan meer gas moet geven, want dat is het slechtste advies dat je kunt krijgen! Je kunt het slingeren van je caravan alleen maar stoppen door stevig te remmen.  

Waarschuwing!

Let daarbij wel op achteropkomend verkeer! Dus kijk voor het remmen in je spiegels!

Mocht je flink moeten hebben remmen vanwege het slingeren, stop daarna ook meteen op het eerstvolgende parkeerplaats. Op de parkeerplaats kan je even diep ademhalen en daarna kijken wat de reden is dat de caravan is gaan slingeren. Zo kan de bandenspanning controleren bijvoorbeeld. Of is er iets met de koppeling. Of is de bagage gaan schuiven of losgeraakt. Controleer het even allemaal en als alles goed is dan is het waarschijnlijk iets qua  snelheid of spoorvorming in de weg.

Heb je alles gecontroleerd en uitgesloten (en weer tot rust gekomen), dan kan je weer veilig je reis vervolgen.

Slot

Hopelijk krijg jij tijdens je reis nooit te maken met een slingerende caravan. Toch wilde ik je mijn tips niet onthouden, omdat je zelf veel kan doen om het slingeren te voorkomen. Ik wens je een veilige reis toe!

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds