Waar moet je op letten met de aanschaf van een nieuwe of tweedehands caravan?

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe of gebruikte caravan dan komen er best wel wat zaken op je af. Ook dingen waar je op voorhand al over na moet gaan denken. En  welke dat nu allemaal zijn, dat kun je lezen in dit artikel.

De voorbereiding

Voor je nu stapels brochures door gaat spitten, beurzen gaat bezoeken of in een showroom gaat kijken, zal je eerst een aantal dingen moeten controleren. Het is eerst van belang om te weten wat past nu bij jouw auto. Welke caravan mag je auto trekken qua gewicht? Hoe zit het eigenlijk met al die maten en gewichten. En met welke caravan mag jij rijden in combinatie met jouw rijbewijs?

Kampeertips voor beginners - Waar moet je op letten met de aanschaf van een nieuwe of tweedehands caravan - Plaatje van een caravan

Als je al die informatie hebt verzameld dan kan je gaan shoppen. En om maar meteen met de deur in huis te vallen maakt het niet uit je nu voor een nieuwe of een gebruikte caravan gaat kijken. Het zijn eigenlijk altijd dezelfde zaken waar je op moet letten.

 Let wel even goed op bij een gebruikte caravan wat de garantievoorwaarden zijn. Want koop er eentje bij een dealer dan heb je waarschijnlijk een bovag-garantie.

Bij het kopen van een caravan bij een particulier dan is de garantie meestal tot aan de voordeur. Dus weet in ieder geval als je een gebruikte caravan gaat kopen hoe het dan met de garantie zit. En als je een nieuwe caravan koopt dan is dat niet zo moeilijk. Dan zit er fabrieksgarantie op en die is in de meeste gevallen 2 jaar van toepassing en soms zelfs nog iets langer. Maar let in ieder geval op de garantievoorwaarden.

De zoektocht

Voor heel veel mensen zal de start van hun zoektocht op het internet beginnen. Dat is ook erg logisch, want zowel gebruikte als nieuwe caravans vind je allemaal op het internet. Ga je voor een gebruikte caravan dan zal marktplaats vaak een aangewezen startplaats zijn. Ga je echter voor een nieuwe caravan dan zijn de dealers websites, van de caravanfabrikanten zelf, een hele fijne optie.

Starten met kamperen – Hoe kies je een tweedehands caravan? | ANWB

Denk er vooraf goed over na een aantal vragen. Wat is de samenstelling van het gezin? Hoe ga je op reis? Hoe ga je de caravan gebruiken? Blijf je voor een aantal weken op één plek of wil je gaan rondtrekken? Toch relevante en belangrijke vragen waar je rekening mee moet gaan houden met jouw zoektocht naar de ideale caravan.

Het bed

Ben je ervan bewust dat de tijd in de caravan het meest in het bed doorgebracht wordt. Dat betekent automatisch ook dat de keuze van het bed één van de belangrijkste keuzes is. Niet alleen omdat je heerlijk kon slapen tijdens je vakantie, want een goede nachtrust brengt alleen maar een nog mooiere vakantie. Nee, je moet ook denken aan de ergonomie.

Kampeertips voor beginners - Waar moet je op letten met de aanschaf van een nieuwe of tweedehands caravan - Foto van een slapende vrouw in een caravan

Denk aan bijvoorbeeld twee enkele bedden. Dat is momenteel behoorlijk populair en dat komt omdat je makkelijk in en uit kunt stappen. Zeker wanneer je ’s avonds een keer naar het toilet moet of even iets wilt drinken. In zo’n situatie is het dan fijn dat je zonder de ander te hoeven te storen eventjes uit het bed kan stappen en weer in bed kunt stappen. Naast enkele bedden  zijn er natuurlijk nog meer soorten bedden.

Kinderbed

Wanneer je reis met kinderen is het wel heel erg fijn als die hun eigen plekje hebben. Tenminste dat vond ik vroeger heerlijk. Een eigen plekje voor mijzelf. Tegenwoordig vind je in caravans bijvoorbeeld een stapelbed en dat noemen ze dan de ‘kinderkamer’. Het is fijn dat ieder kind op deze manier zijn eigen plek heeft.

Het dwarsbed

De meest bekende versie van het bed in de caravan is het dwarsbed. Alles wat je in de breedte bouwt hoef je niet in de lengte te bouwen en dat scheelt weer in de lengte van je caravan. Maar bij een dwarsbed moet je over de persoon, die naast je ligt, heen klimmen als je naar het toilet wil. Probeer het dwarsbed samen ook even uit. Ga samen ook even liggen en kijk of het een probleem is om over elkaar heen te stappen.

Houdt wel in gedachte dat het nu misschien nog wel lukt, maar ben je vijf of tien jaar verder, en maak je nog steeds gebruik van deze caravan, gaat het dan ook nog zo makkelijk. Twee belangrijke punten om in overweging te nemen naar mijn bescheiden mening.

Het frans bed

Een andere optie voor is het frans bed. Dit bed is geplaatst in de lengte, maar toch hoeft de caravan echt niet langer gemaakt te worden. Dit komt omdat naast het bed een toiletruimte gevestigd is in de meeste gevallen. Het is een bed met een ruime instap. Je hoeft toch niet over elkaar heen te stappen om uit het bed te komen ook al lig je naast elkaar.

Je hebt een mooie open doorkijk in je caravan en dat geeft weer wat extra ruimte. Probeer het wel altijd samen even uit. Ga samen liggen, stap in en uit en kijk of dit inderdaad ook voor jullie een optie zou kunnen zijn. Onder het frans bed bevindt zich  natuurlijk een hele mooie bagageruimte om je spullen op te kunnen bergen zonder dat het rondslingert.

De keuken

Voor alle keukenprinsen en keukenprinsessen is het natuurlijk wel prettig om een goed werkbare keuken te hebben. Nu zijn er steeds meer caravans die daar rekening mee houden. De ergonomie in de keuken heel belangrijk. Kijk of je voldoende ruimte hebt. Maar denk ook, als je een dinette naast de keuken hebt, dat je altijd een extra tafel hebt waar je spulletjes op kunt zetten of leggen. Natuurlijk kijk je ook meteen of de lades groot genoeg zijn. Kan je alles goed meenemen? Je potten en pannen moeten wel goed en veilig opgeborgen kunnen worden.

Tip: heel veel mensen zijn dol op een driepits gasstel. Want drie pitten betekent vaak ook drie pannen. Nu kan ik je uit eigen ervaring vertellen dat soms die gaspitten zo dicht bij elkaar staan dat het niet lukt om drie pannen op het gasstel te plaatsen. Uiteindelijk sta je toch maar met twee pannen tegelijkertijd te koken. Staar je dus niet blind op de drie gaspitten. Kijk vooral naar ruimte die je hebt om te kunnen koken en dan moet die heerlijke maaltijd klaarmaken geen enkel probleem zijn.

(Lees ook mijn artikel: Welke campingpan past bij jou?)

De koelkast

Naast het gebruik van je keuken is natuurlijk ook de koelkast belangrijk. Hoe zit deze gemonteerd in de caravan? Is de koelkast makkelijk te bereiken als je in de keuken aan het werk bent? Staat hij hoog genoeg? Opent de deur naar links of naar rechts? Kan jij dan makkelijk de benodigdheden uit de koelkast pakken. En of de koelkast groot genoeg is natuurlijk.

Hij zal niet zo groot zijn als thuis dus zal je misschien een keertje vaker boodschappen moeten gaan doen. Check bij een gebruikte caravan ook de deurrubbers of ze nog heel zijn en schoon. We willen natuurlijk  iet ziek worden als we onze welverdiende vakantie aan het vieren zijn.

De zitruimte

De zitruimte is ook een belangrijk punt. Mocht onverhoopt het weer minder zijn of is het ’s avonds toch wel fris, dan zul je ook hier met z’n allen veel tijd doorbrengen. Een ruime opzet van de zitruimte is dan wel erg prettig, want je wilt dan toch wel graag samen kunnen eten aan tafel of een spelletje spelen.

Kampeertips voor beginners - Waar moet je op letten met de aanschaf van een nieuwe of tweedehands caravan - Foto van een telefoon en een oplader

Kijk altijd even of de tafel vast op de vloer gemonteerd is of dat je de tafel nog kan verplaatsen. Want soms is de instap naast de keuken wat smaller en heb je een tafel die vast op de vloer zit dan maakt dat de instap niet altijd even makkelijk.

Als je met de laptop, tablet of telefoon bezig bent, dan is het altijd handig om te weten of er voldoende stekkerdozen geplaatst zijn. Ook is het in praktisch opzicht fijn om te weten waar deze zich dan bevinden. Op deze manier hoef je nooit met een lege batterij te komen zitten.

Het toilet

Wanneer je een toilet hebt in de caravan probeer deze dan altijd even uit. Ga er even op zitten en kijk dan of er voldoende ruimte is. Kun je je benen nog kwijt? Ook als de deur wordt afgesloten? Veel mensen vergeten dit en kunnen dan hinder hiervan ondervinden tijdens de vakantie.

De bagageruimte

Tijdens je vakantie zul je ook bagage meenemen. Het is dan wel prettig om te weten hoeveel ruimte je in de caravan hebt om alle bagage mee te kunnen nemen. Wist je trouwens dat je altijd dat je de zware spullen gewoon in de auto moet leggen en niet in de caravan? Zo voorkom je dat de caravan misschien wel overbeladen wordt en dat gaat weer ten koste van de veiligheid en het rijgedrag.

De ene caravan heeft grote luiken en een andere heeft kleinere luiken. Controleer voor jezelf of je campingstoel en je campingtafel wel allemaal door het gat van het luik past. En nog belangrijker of de ruimte achter het luik voldoende is.

Bij een caravan heb je ook nog de ruimte in de disselbak. Bij sommige caravans gaat het luik recht omhoog open en bij de andere gaat de deksel naar voren op door middel van een scharnier. Dat houdt in dat als je fietsen gaat vervoeren voor op je dissel je daar rekening mee moet houden welke fietsendrager je kiest. In het geval van de luik die naar voren opent, zal je een fietsendrager nodig hebben die kan kantelen of kan worden verschoven om het luik te openen.

De disselbak is overigens een ruimte die hoofdzakelijk gebruikt wordt voor de gasflessen, 2 stuks, en in veel gevallen voor het reservewiel. Tevens is er in de nieuwere caravans ook een container voor het afvalwater geplaatst. Stop niet meer spullen in de disselbak, want dat geeft een enorme druk op kogel van je auto. Ook dit zal het rijgedrag, en daarmee de veiligheid, negatief beïnvloeden.

De banden

De ANWB adviseert om de banden goed te controleren. Kijk naar de profieldiepte of deze aan de wettelijke eis van 1,6 mm voldoet. Maar uit voorzorg is het slim om de banden bij een profieldiepte van 2,0 mm te vervangen.

Ga ook na hoe oud de band is. het is ja aan te raden om de band van 6 jaar te vervangen. De kwaliteit is kan dan dusdanig achteruit zijn gegaan, dat dat juist problemen kan gaan opleveren. Je kan aan de zijkant van de band de DOT-code vinden. De laatste 4-cijferige code geeft het volgende aan: De eerste 2 cijfers zijn de productieweek en de laatste 2 cijfers het productiejaar.

Slot

Hopelijk heb ik je een beetje op weg kunnen helpen in jouw zoektocht naar een nieuwe of gebruikte caravan. Uiteindelijk willen we allemaal op vakantie zonder zorgen. Ik wens je dan ook veel succes met het zoeken.

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds