Diesel in je watertank? Wat nu?

Het zal je maar gebeuren! Sta je diesel te tanken kom je er opeens achter dat je diesel in de watertank aan het tanken bent in plaats van in de dieseltank. De stress slaat natuurlijk meteen toe! Maar je bent niet de eerste bij wie het gebeurt en je zult ook zeker niet de laatste zijn. Wat je vooral wel en niet moet doen als dit jou een keer overkomt? Dat vertel ik je in dit artikel.

Kampeertips voor beginners - Diesel in je watertank - Foto van een bus met de tekst never stress

Om de een of andere reden zitten er bij sommige campers de vulhalzen van het water- en de brandstoftank vlak bij elkaar. Als er dan geen duidelijke stickers geplakt zijn welke opening voor welke vloeistof is, dan kan het wel eens fout gaan. Zo kan het je een keer overkomen dat je die zo in je watertank diesel tankt. Raak dan niet meteen in de stress! Ik snap best wel dat je opeens een rotgevoel krijgt zo van:

Maar het is op te lossen! Er zijn echter wel een paar dingen waar je wel even aan moet denken!

“Wat heb ik nu weer gedaan?”

Wat moet je zeker niet doen?

Wat je vooral niet moet doen is de kranen open zetten of je toilet doorspoelen. Want als die van water en diesel eenmaal in de waterleidingen zit dan heb je de poppen aan het dansen. Als je het wel doet dan zul je hoogstwaarschijnlijk alle leidingen in de camper moeten gaan vervangen en dat wil je echt niet.

Drijven

Nu is het zo dat diesel een oliehoudende brandstof is en dat houdt in dat de diesel altijd zal blijven drijven op het water in je watertank. De diesel zal zich dus niet (gelijk) gaan vermengen met dit water. Je kunt dan ook het beste de diesel meteen kunt verwijderen de vulhals van de watertank.

Ga dus niet teveel rijden zodat de diesel de mogelijkheid krijgt om zich te vermengen met het water door het ‘klotsen’ in de watertank. Bel eventueel de pechhulpdienst of ga naar de dichtstbijzijnde garage!

Skimmen

Stel bij de hulpdienst of garage de vraag of zij de brandstof uit jouw watertank kunnen halen! Dat laatste noemen ze skimmen. Ze zuigen de op het water drijvende diesel  weg uit je watertank. Wat er dan overblijft is licht, vervuild water. Dit zal ook nog verwijderd moeten worden en altijd apart opgevangen worden. Het mag niet zomaar in het riool gestort  worden bij het sanistation of in de natuur. Een garagebedrijf kan dit voor je doen of  misschien wel de hulpdienst.  

De geur en smaak

Je moet er niet aan denken dat je blijft zitten met de geur en smaak van de diesel. Dit wil je natuurlijk zo snel mogelijk weg hebben. De diesel, die in de watertank hebt gehad,  zal zich hebben afgezet tegen de zijwanden van jouw watertank en dat wil je natuurlijk zo snel mogelijk schoon hebben. Je kan dus niet zomaar de watertank weer vullen met schoon drinkwater. Om de watertank schoon te maken / krijgen heb je 3 opties:

Optie 1

De hele watertank moet schoongemaakt worden en dat kan je op een aantal manieren doen. Ik heb al een keer een artikel geschreven over het schoonmaken van je watersysteem. Daar kun je lezen hoe je, met bijvoorbeeld gebitsreiniger, stap voor stap het hele watersysteem goed schoon kunt maken.

Optie 2

Kampeertips voor beginners - Diesel in je watertank - Foto van fles dreft afwasmiddel

Wat je ook kunt doen, is gebruikmaken van geconcentreerd afwasmiddel. Ik heb het hier over  twee normale flessen geconcentreerd afwasmiddel. Je vult de watertank met het geconcentreerde afwasmiddel en water (ca. 30 liter) om vervolgens te gaan rijden. Door het rijden kan dit mengsel even flink gaan klotsen. Een aantal (flinke) hobbels, bochten en een paar keer remmen zorgen ervoor dat de diesel goed op kan lossen in het water. Na de rit moet je nog even het mengsel in laten werken en daarna de water tank leeg laten lopen op de daarvoor bestemde plaats waar je dat water mag afstorten. Herhaal deze methode (desnoods) nog een keer of twee.

Optie 3

Mocht het zo zijn dat het met de voorgaande manieren niet lukt om het hele systeem schoon te krijgen, dan is er nog een derde oplossing. De derde optie is een middeltje genaamd Diesolan. Diesolan zorgt ervoor dat alle aanslag van diesel jouw watertank wordt verwijderd. Het is wel heel belangrijk dat je gebruikt volgens de gebruiksaanwijzing. Diesolan is te verkrijgen in 5 of 10 liter flessen. Voor de beeldvorming: voor een watertank van 100 liter heb je 10 liter Diesolan nodig en het kost zo’n  175 euro.

Belangrijkste tip

De belangrijkste tip die ik geven is:

Let goed op alvorens je brandstof gaat tanken. Ga je met een camper op reis die je gehuurd hebt, of heb je net een nieuwe camper gekocht waar je voor de eerste keer mee op pad gaat, let dan heel goed op waar de brandstoftankdop zit en waar de watertankvuldop.  

Is de camper van jezelf, plak dan stickers boven de vuldoppen. Op deze manier weet je precies welke dop waarvoor dient. Ik hoop dat mijn tips je geholpen hebben bij het oplossen of voor in de toekomst.

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds