Welke airconditioner past bij jou?

Je kent het vast wel! In de zomer op het strand moet de zon goed branden en geniet je van de warme avonden in het zuiden van Europa. Maar het is nogal moeilijk om een goede nachtrust te krijgen bij 30 graden (of meer) in de camper of caravan. Er is maar één ding dat helpt: een Airco! In dit artikel bespreek ik welke opties er zijn voor verschillende airconditioningsystemen in caravans en campers.

Varianten voor airconditioners in caravans

Natuurlijk biedt de markt verschillende airconditioningsystemen voor alle wensen en budgetten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen zogenaamde opslag airconditioners, dakairconditioners en ook varianten voor het opzetten en/of ophangen in de ramen zijn beschikbaar. Natuurlijk hebben alle opties hun eigen specifieke voor- en nadelen. En die willen we hier even kort bekijken om het voor u gemakkelijker te maken een beslissing te nemen.

Dakairco’s

Kampeertips voor beginners - Welke airconditioner past bij jou - Foto van een dakairco op een camper

Een van de bekendere varianten van airconditioningsystemen in caravans en campers is de dakairco. Je hebt ze waarschijnlijk al op veel caravans gezien. Dit komt omdat ze vaak worden geïnstalleerd vanwege hun vele voordelen. Ze zijn verkrijgbaar bij een groot aantal fabrikanten, zoals Truma of Dometic, van iets goedkoper (vanaf ca. 1500 euro) tot iets duurder (tot ca. 3200 euro), uiteraard afhankelijk van de koelcapaciteit.

Hier geldt het uitgangspunt: hoe groter de caravan, hoe krachtiger de airconditioner moet zijn!

Een van de grootste voordelen van een dakairco is vrij eenvoudig uit te leggen. Aangezien de unit in het dak is geïnstalleerd, heb je een goede luchtverdeling en circulatie in jouw camper of caravan als gevolg van de fysische principes (koude lucht zakt naar beneden…). Bovendien is de installatie altijd vrij gemakkelijk voor de vakman (of zelfs de ervaren vakman) als een standaard dakluik van 40×40 kan worden vervangen. In dit geval bespaar je jezelf de moeite om het dak uit te zagen en vervang je gewoon het dakluik door de airconditioner.

Als er geen dakluik is op de gewenste plaats, is de inspanning natuurlijk wat groter. Enerzijds moet je een geschikte plaats vinden voor de installatie (let op daklatten en kabelbomen!) en natuurlijk moet je ook de zaag gebruiken.

Aan het voordeel van een goede luchtverdeling kleven mijns inziens echter twee nadelen:

  • je hebt er plotseling veel gewicht bij (zo’n dakairco weegt 25-30 kilo!) op een voor aanhangwagens nogal onhandige plaats, namelijk hoog;
  • en de airco heeft een 230V-stroomaansluiting nodig, die je op de gewenste plaats moet installeren.

Opbergkist airconditioners

Als je liever het hoge gewicht op een ongunstige plaats vermijdt en ook nog plaats hebt in een opbergkist, is de volgende variant misschien geschikt voor jouw! Deze variant op het gebied van airconditioningsystemen is de zogenaamde opbergbox- airconditioningsystemen. Hier zegt de naam het al, want de airconditioner wordt gewoon in een bestaande opbergkist geïnstalleerd. Hier zie je al een enorm voordeel!

Natuurlijk weegt ook deze variant een paar kilo (ruim 20+ kilo, afhankelijk van het model), maar dit gewicht ligt laag in de caravan en zorgt dus voor betere rijeigenschappen van uw caravan. Bovendien is de bedrading van het systeem vaak veel gemakkelijker te garanderen.

Maar je moet er rekening mee houden dat een airconditioningsysteem in een bergruimte vrij groot is en dat een bergruimte (b.v. onder de middendinette) er vaak helemaal mee is gevuld. Dus als je al niet weet waar je al je spullen moet laten, dan is deze optie misschien niet echt je eerste keuze.

Kampeertips voor beginners - Welke airconditioner past bij jou - Foto van een airco in de opbergruimte

Bovendien bieden veel fabrikanten, bijv. Truma of Dometic, modellen in een eenvoudige uitvoering aan, waarbij de luchtuitlaten direct in de directe omgeving, namelijk bij de vloer, worden aangebracht. Het is jammer dat hierdoor de gekoelde lucht niet goed door de caravan of camper circuleert.

Om dit op te lossen, zijn er in het assortiment accessoires vele varianten van verlengstukken verkrijgbaar om de koude lucht door middel van speciale koude luchtbuizen door de caravan te leiden en op een hoger punt de leef-/slaapruimte in te blazen. In geen enkel geval is het raadzaam de verwarmingsbuizen voor dit doel te gebruiken. Die zouden het snel begeven wegens mogelijke condensatie!

Houdt er rekening mee dat er in de opbergkistvariant gezaagd zal worden. Dit airconditioningsysteem in de caravan vereist gewoonlijk twee grotere en één of twee kleinere gaten in de vloer van het voertuig, die precies op maat moeten worden gezaagd (een sjabloon is bijgevoegd) en uiteraard goed moeten worden afgedicht om eventuele vochtschade te voorkomen.

Andere varianten

Intussen worden verschillende mobiele airconditioners steeds meer verspreid in de kampeergemeenschap. Er zijn verschillende opties op de markt, van zeer kleine airco’s tot units die in de ramen kunnen worden gehangen. Lees mijn artikel over een unit die je in het raam hangt: Review – Split-airco Eurom AC 2401

De conclusie

Eén ding is echter zeker! Het is gewoon erg prettig om ’s avonds in een (licht)gekoelde camper of caravan te stappen en te genieten van een echt goede en diepe slaap. Iedereen die ’s avonds niet in slaap heeft kunnen komen door de hitte van 37 graden aan de Adriatische Zee, tegenwoordig ook in Nederland, kan daar een heel boek over schrijven bij wijze van spreken.

De installatie van een airconditioner in jouw kampeermiddel is dus absoluut het overwegen waard, vooral voor kampeerders die graag in de zomer op reis gaan. En misschien kan dit kleine artikel je een beetje helpen. Wat je ook beslist, ik wens je veel plezier op al jouw (koele) reizen.

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds