Waar moet je op letten bij het rijden in de bergen?

We wonen in een prachtig land. Hoewel Nederland over het algemeen vlak is, rijd je Zuid-Limburg zo de heuvels in. Er zijn echter wel wat punten waar je rekening mee moet houden als je gaat rijden in de heuvels of bergen met de camper of caravan / vouwwagen. Welke punten dat zijn en hoe je nu het beste in de heuvels en bergen kunt rijden, vertel ik je in dit artikel.

Maximale koppel (trekkracht)

Kampeertips voor beginners - Waar moet je op letten bij het rijden in de bergen - Foto van een motorblok

Daar waar je bergopwaarts moet rijden, is het echt van belang dat je de maximale koppel (de trekkracht) uit de motor haalt van je camper of auto. Dat is niet alleen beter voor je motor, maar dat rijdt ook een stuk fijner. De stelregel is dat je in dezelfde versnelling de berg op rijdt als de versnelling waarin je ook de berg af rijdt. Je kunt bij wijze van spreken beter met slippende banden omhoog rijden, dan met een verbrande koppeling komen te zitten.

Omhoog rijden

Er is een regel dat aangeeft dat het stijgende verkeer (omhoog rijdend) altijd voorrang heeft op het dalende verkeer (naar beneden rijdend). Deze regel is er zodat het stijgend verkeer snelheid en maximale trekkracht kan behouden om makkelijker bovenop de heuvel of berg te komen.

Onthoudt goed dat als je omhoog rijdt, je voorrang geniet ten opzichte van het naar beneden rijdend verkeer!

Het bochtenwerk

Als je bochten moet maken, en zeker als je praat over haarspeldbochten, dan zul je rekening moeten houden met de achterwielen van de camper of de wielen van de caravan / vouwwagen. Kijk in deze situatie goed in je rechterspiegel dat je achterwielen ook op het wegdek blijven.

De wielbasis bij jouw camper is langer waardoor de achterwielen in een haarspeldbocht meer naar binnen komen dan normaal het geval is. Dit geldt ook voor de caravan of vouwwagen, want door de lengte en het draaipunt op de trekhaak willen deze ook verder naar binnen komen. Dit alles geldt natuurlijk ook voor de bochten naar links, want kan het zo zijn dat de wielen op de andere weghelft komen.

Omlaag rijden

Als je bergafwaarts rijdt dan is het belangrijk om een lage versnelling te kiezen. Dit doe je omdat de snelheid niet te hoog wordt. Wat je NOOIT moet doen is met de versnelling in de neutraalstand (in z’n vrij) naar beneden rijden. Allereerst onderbreek je de remmende werking van de motor en ten tweede zal je veelal de remmen laten slippen. De remschijven en eventueel remschoenen worden dusdanig heet waardoor ze ‘verglazen’ en je helemaal niet meer kan afremmen.

Als je toch moet remmen om de snelheid naar omlaag te brengen, rem dan kort en krachtig. Hierdoor voorkom je dus dat de remmen te heet worden. Probeer ook bij het uitkomen van een bocht niet teveel gas te geven. Het beste is om de camper of auto al rollende uit de bocht te laten komen. Hierdoor voorkom je dat je in een keer vooruitschiet met alle gevolgen van dien. Wees altijd voorzichtig!

Automatische versnellingsbak

Kampeertips voor beginners - Waar moet je op letten bij het rijden in de bergen - Foto van een automatische versnelling

Rijd je met een automatische versnellingsbak dan is het van belang om ook even aan een aantal extra punten aandacht te schenken. Denk eraan dat je ook een automaat niet in de neutraalstand moet zetten. Het beste is ook om de bak manueel te schakelen, zodat je hoger in de toeren kan rijden waardoor de versnellingsbak niet continu aan het schakelen is. Zo voorkom je extra slijtage aan zowel de versnellingsbak als de motor.

Elkaar passeren

Rijd zoveel mogelijk rechts of kijk waar je de meeste ruimte heb om elkaar te passeren. Verlaag je snelheid bij het passeren, zeker op de smallere wegen.

Geef elkaar de ruimte, want allen zo weet je zeker dat jij en anderen veilig boven of beneden komen.

Lees ook mijn artikel: Hoe voorkom je de meest voorkomende schades aan je camper?

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds