Zo maak je de luifel van je caravan of camper schoon

Bij veel campers en caravans is een luifel eigenlijk een onmisbare accessoire. Je zit daar ’s avonds gezellig onder met z’n allen een wijntje drinken, een pilsje drinken, een spelletje doen. Misschien hang je er wel leuke en sfeervolle lampjes aan.

Maar ja, bij het gebruik van de luifel is ook het onderhoud heel erg belangrijk. Hoe je nu zo’n luifel schoonmaakt en waar je allemaal op moet letten dat vertel ik je in dit artikel.

Kampeertips voor beginners - Zo maak je de luifel van je caravan of camper schoon - Foto van een zakluifel aan een caravan

Het schoonmaken van je luifel dat is eigenlijk helemaal geen moeilijk karwei, je moet alleen even een paar dingetjes in de gaten houden. waar moet je nu op letten als je zo’n dure luifel gaat schoonmaken. Ik vertel jou wat de beste manieren zijn en vooral wat je niet moet doen.

De buitenzijde van de luifel

Zoals je ongetwijfeld zal weten, heeft onze luifel al het een en ander te verduren tijdens de vakantie en dat betekent dat er nogal wat vuil op deze luifel is gaan hechten. Voordat je dit nu met een doek eraf gaat vegen, en daarmee misschien beschadigingen aan de luifel aan gaat brengen, kun je het beste met een grote hoeveelheid water en bij voorkeur gewoon met je eigen waterslang eerst even het grove vuil van de luifel af spuiten.

Trouwens, als je een zakluifel hebt dan gaat het schoonmaken erg makkelijk, want dat betekent dat je de luifel vlak langs de caravan kunt laten hangen. Heb je nu een luifel in een cassette? Die kun je niet zo langs de caravan laten hangen of langs je camper en zul je echt via een keukentrap naar boven moeten om die luifel schoon te maken.

Maar het principe blijft hetzelfde, ook die luifel haal je helemaal naar buiten sproeit hem van boven eerst met een waterslang helemaal goed schoon en gaat daarna pas de volgende klus uitvoeren. Je ziet nu ook wel dat als je je luifel gaat schoonspuiten dat heel veel vuil op je caravan of op je camper terecht komt.

Begin dus ook voordat je je caravan of camper schoon gaat maken altijd als eerste met je luifel. Als je de luifel nu helemaal schoongespoten hebt dan ga je hem ook echt even poetsen. Ook al lijkt het nu alsof al het vuil al van de luifel af is, natuurlijk hecht er zich altijd nog wat vuil op je luifel wat je er gewoon met de waterslang niet afkrijgt.

Denk bijvoorbeeld aan hars wanneer je onder een boom heb gestaan. Zeker in het zuiden van Europa daar wil de hars nog wel eens wat hardnekkig zijn.

Borstel en reinigingsmiddel

Als je met een borstel de luifel wilt wassen, is het van belang om een beetje lauw water te gebruiken met een heel milde allesreiniger. Gebruik niet te agressieve schoonmaakmiddelen. Je kunt zelfs in de kampeerwinkel speciale middelen kopen om je luifel schoon te maken, maar je kunt ook een milde allesreiniger gebruiken. Die zorgt er in ieder geval voor dat het vuil verdwijnt van je luifel en dat het geen sporen achterlaat.

Kijk wel even goed naar de gebruiksaanwijzing hoeveel je nodig hebt. Gebruik ook echt niet meer dan dat.

Het is wel belangrijk dat je de luifel altijd van boven naar beneden wast. Dus ook wanneer je een luifel hebt die je uitzet, zo’n cassetteluifel bijvoorbeeld. Ga altijd van het hoogste punt naar het laagste punt. Als je de luifel helemaal afgeborsteld hebt, kijk je even of het vuil wat je eraf wilt hebben er ook echt af is. Desnoods veeg je nog een keer na en spoel dan met ruim water de luifel even helemaal schoon.

De binnenzijde van de luifel

De buitenkant is nu helemaal klaar en dat is in de meeste gevallen ook de meest vuile kant. En nu herhaal je alles nog een keertje voor de binnenkant van de luifel. Als je je luifel van binnen en van buiten helemaal gereinigd hebt en helemaal nagespoeld hebt, dan is het alleen nog een kwestie van even wachten tot ie droog is.

Laten drogen

Je kunt hem natuurlijk ook met een droge doek even helemaal droog vegen, dan hoef je waarschijnlijk ook niet zo lang te wachten. Maar rol hem echt pas in wanneer die helemaal droog is. Zeker wanneer je de caravan na deze wasbeurt naar de stalling gaat brengen. Dus zorg er altijd voor dat de luifel helemaal droog is voordat je hem indraait.

Wil jij de beste luifelreiniger voor jouw luifel?

Dan is de luifelreiniger van 123 dé oplossing voor jou!

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds