Rammelvrij op reis met de camper

Een grote bron van ergernis van veel camperaars zijn al die rammelgeluiden, gepiep en gekraak die allemaal van achter uit de camper te horen zijn. Maar wat kan je er tegen doen? Hoe voorkom je al deze geluiden? In dit artikel wil ik je daarvoor tips geven die je daarbij helpen.

Als je met een caravan gaat reizen dan mag deze zoveel rammelen als het maar wilt tijdens het rijden, want daar hoor je in de auto toch niks van. Maar ga je daarentegen met de camper op reis, dan hoor je opeens alle piepjes, kraakjes en rammelende spullen heel goed. Dat komt omdat de camper één grote gesloten ruimte is en je gaat je daar op een gegeven moment enorm aan irriteren. Je wilt simpelweg van die geluiden af, dus die wil je gaan verhelpen.  

2 groepen

Eigenlijk kan je best eenvoudig de strijd met de geluiden aangaan. Al die rammelende geluiden, gepiep en gekraak kun je onderscheiden in twee groepen:

Groep1

Dat zijn alle piep- en kraakgeluiden die uit het voertuig komen. Haal eens je camper helemaal leeg en ga eens een stukje rijden. Nu kun je goed horen wat er dan nog piept en kraakt. Zo kan je dit verhelpen met de aanpak van de bron.

Groep 2

Kampeertips voor beginners - Rammelvrij op reis met de camper - Foto van bestek in een lade in de camper

Dat zijn natuurlijk alle geluiden die uit lading van je camper komen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • het bestek in je keukenla;
  • de glazen en de borden;
  • alle spelletjes met losse accessoires in de doos;
  • kleding en kleerhangers.

Het zijn vaak al dit soort dingen die juist het meest rammelen. Ik wil jullie graag vertellen op welke manieren deze beide groepen geluiden uit je camper kunt elimineren.

Geluiden van de camper zelf

Beginnend bij alle piep- en kraakgeluiden uit het voertuig zelf. Dat betekent dat je het hele voertuig leeg zal moeten halen, zodat je bij het rijden echt alleen maar de geluiden hoort die door het interieur en je camper kunnen worden veroorzaakt. Het is slim om met twee personen te gaan rijden, want de bijrijder kan zich specifiek richten op de geluiden.Let bijvoorbeeld goed op de lades en kasten in de keuken. Hoe strak sluiten je lades en de kasten eigenlijk? Want er is altijd wel een beetje speling te vinden.

Wat ook een grote bron van ergernis kan zijn is het fornuis. De afdekplaat van het fornuis ligt op rubberen plaatjes. Als zo’n rubber plaatje stuk is, of zelfs verdwenen, dan rust de afdekplaat op het rooster van het fornuis en gaat het zeker rammelen. Dit kan eigenlijk allemaal heel simpel voorkomen worden door een paar kleine, maar simpele oplossingen. Bijvoorbeeld:

  • Stootdopjes. Je kent ze vaak van thuis van de keukendeur of –lades. Ze zijn heel makkelijk gebruiken voor de kleppen van je kasten en de lades in de camper. Plak ze op de rand van de sluiting.
  • Isolatieband. Die is beschikbaar in allerlei soorten en maten. Je hebt ze in verschillende diktes, breedtes en kleuren. Kies een passende maat en kleur. Ook deze isolatieband plak je op de sluitingsrand.

De stootdopjes en isolatietape zijn gewoon te verkrijgen bij de bouwmarkt, zoals de karwei of de praxis. Als je alles geïnstallerd hebt, dan ge je wederom een stukje rijden om te luisteren of er nog geluiden te horen zijn.

Tip: controleer bij de kasten of deze nog wel in de vergrendeling valt, want anders kan het servies uit de kast komen vallen tijdens het rijden.

Filmpje van geluiden in de camper (op een grindweg) – Youtube

Geluiden van de belading

Hoe los je de geluiden op die je hoort als de camper beladen is met alle bagage? De keukenkasten staan vol met het servies en de het bestek ligt in de la.Nu zal je opnieuw een ritje moeten maken om te luisteren waar het gerammel vandaan komt. Je zult merken dat het in je keuken vaak een bron van ‘muziek’ is. Ik heb een aantal tips voor je om gerammel al tijdens het beladen van je keuken te voorkomen.

Bestek

Ik zal beginnen bij het bestek. Het bestek zal sowieso gaan rammelen. Zeker als je metaal bestek gebruikt, zal dat tijdens het rijden een extra bron van irritatie zijn. Wat je kunt doen om dat heel snel op te lossen is om de sokken die je bij je hebt te gebruiken. Om er voor te zorgen dat je bestek niet meer kan rammelen klem je het bestek gewoon tussen sokken. Klem de sokken van bovenaf om het bestek heen. Zodra je op de plek van bestemming bent, leg je de sokken weer in de klerenkast.

Wat je ook kan doen zijn bijvoorbeeld microvezeldoeken  gebruiken in plaats van sokken. Je hebt er altijd wel een paar bij om af en toe een keer schoon te kunnen maken. De doeken kan je net als de sokken om het bestek klemmen.  

Borden

Of je borden van kunststof bij je hebt, of die van thuis, ze kunnen altijd gaan rammelen. Zet het eerste bord op een anti-slipmatje en pak dan de keukenrol. Haal van je keukenrol losse vellen en leg die tussen de borden. Dus je zet het eerste bord op een anti-slipmatje en vervolgens een velletje keukenrol en dan weer een bord. Zo ga je door totdat alle borden gestapeld zijn. Zo voorkom je in ieder geval dat de borden een bron van irritatie kunnen worden.

Anti-slipmatten

Je kunt eigenlijk op een heel simpele alle geluiden in je keuken voorkomen door gebruik van anti-slipmatten in de kastjes. Al die spullen die je daarin legt, al is het maar een pak kaarten of dobbelstenen voor Yahtzee, leg je op een antislipmatje en dan wordt het geluid al meteen  een stuk minder.  

De combi-rollo’s

Wat ook een bron van ergernis kan zijn, zijn rammelende combi-rollo’s. En dat geldt ook voor de rollo’s voor je dakluiken. Heb je een camper waar de combi-rollo’s in zitten, dus de rolgordijnen die zichzelf oprollen, dan zit er altijd een veertje en een stangetje dat kan gaan rammelen. De oplossing is om je combi-rollo’s dan in de eerste klik vast te zetten. Op deze manier zit de veer een beetje op spanning en dan zul je merken dat het rammelen bijna weg is.

Heb je plisségordijnen? Dan heb je daar een stuk minder last van. Dat geldt ook voor je dakluiken. Daar heb je vaak ook een plissé/hor-combinatie. Zelf zet ik deze half-open (of half-gesloten) vast. Op deze manier heb je toch nog een licht dat van buiten naar binnen kan, maar kunnen ze het niet meer piepen en kraken.

Kampeertips voor beginners - Rammelvrij op reis met de camper - Foto van plisségordijnen

Afsluiting

Hopelijk heb ik je op weg kunnen helpen om je reis rammelvrij te beleven. Probeer het eens uit! Misschien heb je of kom je op nog meer creatieve ideeën om het rammelen tegen te gaan.  

Op zoek naar campingservies?

Jouw campingservies en eetgerei vind je hier!

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds