Zo slapen jouw kinderen goed op de camping

Kinderen die niet goed slapen op de camping, maken jouw vakantie als ouder minder ontspannend. Ik herinner me nog de nacht dat ik gefrustreerd en ongelukkig voor mijn tent zat te wachten tot mijn ogen dicht zouden gaan. In de afgelopen 12 jaar hebben we veel geprobeerd om onze kinderen op vakantie als thuis te laten slapen. Met deze tips wordt het slapen van je baby, peuter, kleuter of kind op de camping een stuk makkelijker.

1. Probeer thuis een campingbedje, slaapmatje of slaaptent.

Dus voordat je met je kinderen gaat kamperen, probeer ze thuis of bij de grootouders een paar keer in een ‘campingbedje’ te laten slapen zoals die van Deryan. Dan weet je of slapen mogelijk is en of je kindje kan wennen aan het nieuwe bed.

Instructiefilm van Deryan op Youtrube

 2. Neem de favoriete lakens van je baby mee

Geur is een belangrijke manier om te weten of uw baby veilig is. Daarom is het een goed idee om dekens en lakens van huis mee te nemen naar de camping, of in een vertrouwde kinderwagen te laten slapen. Je weet al dat deze geur vriendelijk en veilig is. We hebben een slapende baby op de camping, dus veiligheid moet sowieso in acht worden genomen.

Oudere kinderen slapen echter best in een kinderslaapzak in hun eigen bed. Ze vinden het supergaaf, maar het geeft het ook een ietwat bekende geur, wat het slapen op vakantie net wat makkelijker maakt.

3. Zorg dat de slaapplaats donker is

Thuis doe ik ook de gordijnen  dicht. Dit kan eenvoudig in een caravan of stacaravan. Vergeet het dakraam niet. Dit kan moeilijk zijn in een tent, omdat het overdag en in de zomernachten erg helder is. Hier zijn echter enkele oplossingen  om uw kind in slaap te krijgen.

 • Donkere (hand)doek: Leg deze over je veldbed en het ziet er al uit als thuis;
 • Slaaptenten: Slaaptenten omhullen en verduisteren uw kind volledig. Je weet meteen  dat het bedtijd is;
 • Donkere slaapcabine: Veel nieuwe tenten hebben een “FreshandBlack” of “Blackout” slaapcabine. Deze zijn veel donkerder dan  gewone binnententen.

4. Zorgen dat het lekker warm is

Slapen doen we alleen in een bed dat lekker zacht en warm is. Ook in de zomer kan het ’s nachts koud worden, dus neem een ​​winterslaapzak mee. Extra dekens en een isolerende mat onder het campingbedmatras zijn ook aan te raden.

5. Zoek een koele plek (overdag) om te slapen

Vooral in de zomer is het moeilijk slapen op een camping vanwege de hitte. Probeer dus voor zoveel mogelijk verkoeling te zorgen.

 • Staanplaats: Selecteer een schaduwrijke plaats vanaf de middag;
 • Schaduw: Ligt je baby of peuter overdag nog te slapen, plaats dan ’s middags het ligbed buiten je tent, caravan of camper in de schaduw van struiken of bomen. Als je er geen hebt, kun je een schaduwdoek gebruiken;
 • Kleding: Laat je kind comfortabel slapen in luiers of ondergoed met dunne of geen dekens.
 • Ventilatoren: caravans en campers kunnen worden uitgerust met tentventilatoren en airconditioning, maar houd er rekening mee dat kinderen en andere kampeerders wakker kunnen worden van het geluid.

6. Kies zorgvuldig je kampeerplaats

Lawaai is  een  van de meest voorkomende oorzaken van slapeloosheid op campings. Het geluid van afwassen in het toiletgebouw, gekrijs in de speeltuin of het geluid van een kinderdisco kan ervoor zorgen dat kinderen en baby’s moeilijk kunnen slapen.

Kies daarom een ​​plaats op 70 meter afstand van de speeltuin en sanitairgebouw is beter dan de kampeerplaats ernaast. Dan zijn de faciliteiten dichtbij, maar heb je er nauwelijks tot geen last van. Is jouw kind nog een baby? Dan is het ook de moeite waard om te overwegen om niet op het veld met of dichtbij een speeltuin te gaan staan.

7. Bedtijd

Bedtijd op vakantie is altijd één ding. Je bent  uit je eigen ritme. Uw kinderen  spelen erg goed en  gaan  later naar bed. Uit onderzoek van  Jeugdjournaal blijkt dat kinderen op feestdagen gemiddeld 1,5 uur later naar bed gaan. Volgens slaapexperts is dit niet altijd een goed idee en moeten we onderscheid  maken tussen kinderen onder  de 6 jaar en kinderen ouder dan 6 jaar. Een paar hints:

 • Rituelen: Laat niet al jouw / jullie rituelen los op vakantie. Alles wat vertrouwd voelt zorgt ervoor dat je je kunt ontspannen en beter slapen. Dus houd je  douche-, lees- en pyjamarituelen zo dicht mogelijk bij de gewoonten thuis;
 • Onder 6: Voor baby’s, peuters en kleuters: Volg het ‘rooster’ en de tijd van thuis, want dan slapen de kinderen het beste. Dit is ook onze eigen ervaring;
 • Van 6 tot 8 jaar: Tussen  6 en  8 jaar leren kinderen de verloren slaap in te halen en later naar bed te gaan, volgens slaapexperts. Zo kun je jouw kinderen van deze leeftijd op vakantie wat langer laten opblijven. Houd wel je kind alstublieft in de gaten, zodat het slaapgebrek niet toeslaat;
 • Op- en afbouw: Volgens slaapexperts is langzaam op- en afbouwen voor de school het belangrijkst, zowel aan het begin als aan het einde van de vakantie. Bijvoorbeeld om de 2 dagen in stappen van 30 minuten eerder naar bed.

8. Als je meerdere kinderen hebt

Samen in een tent slapen kan natuurlijk heel leuk zijn, maar als de kinderen qua leeftijd en bedtijd gelijk zijn, zal het moeilijk zijn om in slaap te vallen vanwege het lawaai van de anderen op de camping. Tenten met aparte slaapcabines zijn geschikt of losse tenten. Een andere oplossing is om een ​​andere bedtijd in te stellen zodat als het andere kind het bed inkruipt, het andere kind al slaapt.

9. Rustig de dag afbouwen

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar de dag afsluiten op een camping is vaak lastiger dan thuis. Op de camping zijn er veel activiteiten waar kinderen van kunnen genieten. Door overdag af te bouwen, vallen kinderen tot 8 jaar gemakkelijker in slaap.

Dus in plaats van tikkertje te spelen of naar de speeltuin te gaan na het eten, spelen wij vaak een spelletje of maken een tekening en lezen we voor. Ga dan in de relaxmodus!

10. Wees voorbereid en wacht geduldig af

Waarschijnlijk de belangrijkste tip. Houd er rekening mee dat uw kind of baby de eerste paar nachten op de camping moet wennen. Neem gewoon wat meer tijd! Als jij ontspannen bent dan straal je dat uit naar jouw kind(eren). Hierdoor neemt je kind het over en slaapt het makkelijker op de camping.

Wil jij ook kamperen met flinke korting(en)?

Bestel dan snel JOUW ASCI CampingCard 2023!

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds