De verplichte dodehoeksticker op de camper

Camperaars onder ons hebben het wellicht al meegekregen, maar we gaan extra stickers plakken op onze campers. In Frankrijk vindt men dat je nog niet genoeg sticker is op jouw camper hebt geplakt. De meeste campers zijn al voorzien van vele tolvignetten en milieustickers om in Frankrijk te rijden.

Daar komt nu de verplichte dodehoek waarschuwingsstickers bij. En niet één sticker, maar het zijn er maar liefst drie. Waarom vinden de fransen deze stickers zo belangrijk? Op welke plaatsen moet je ze moet plakken? Dit alles wil ik je uitleggen in dit artikel.

Nog meer stickers op je camper! Naast de stickers op je voorruit zullen er nu ook een drie stickers op de camper zelf geplaatst moeten worden. Geldt deze regel voor alle campers? Nee! Ze zijn alleen bestemd voor campers waarvan het maximale toegestane massa hoger is dan 3500kg (C-rijbewijs).

Dus dat betekent dat campers tot 3500 kilogram, die je mag besturen met een B-rijbewijs, buiten deze regelgeving vallen en dus GEEN stickers hoeft te plakken.

Geen Europees beleid

Per 1 januari van dit jaar zijn deze stickers verplicht in Frankrijk. Het is dan erg jammer dat er geen europees beleid omtrent deze regelgeving is. Het zou een stuk makkelijker zijn als je dezelfde stickers in alle landen kan gebruiken door één beleid. Op dit moment kan een staat dit zelf bepalen en heb je vele verschillende bepalingen binnen de Europese Unie.

De ANWB en franse organisaties zullen er echt wel werk van hebben gemaakt om te voorkomen dat campers ook deze stickers moesten gaan voeren, maar is het resultaat teleurstellend te noemen.

De reden van de dodehoek waarschuwingsstickers

Vrachtauto’s, bussen en campers (met een gewicht boven de 3500kg) zijn verplicht de  dodehoek waarschuwingsstickers te plaatsen op het voertuig. De reden hiervan is dat de fransen in stedelijke gebieden fietsers en/of voetgangers te waarschuwen om rekening te houden met het feit dat de chauffeur van het grote voertuig niet alles kan zien.

Dat wilt zeggen dat de chauffeur te maken heeft met een dode hoek behorende bij het voertuig en met deze waarschuwing de veiligheid willen verhogen van eenieder.

Waar te krijgen?

Zoals gezegd moeten er drie van deze stickers geplaatst worden. De stickers zijn er in twee verschillende modellen:

 1. voorzien van een afbeelding van een vrachtauto;
 2. voorzien van een afbeelding van een bus.

Tip

Persoonlijk ben ik van mening dat de afbeelding van de bus het beste past bij de camper. De stickers zijn online te bestellen. Maar let wel op als je ze bestelt, want je kunt ze per setje van drie bestellen of je moet drie keer een enkele sticker bestellen.  Je hoeft ze niet in Frankrijk te bestellen. Gewoon in Nederland online bestellen en je krijgt ze binnen een dag of paar dagen thuis in de brievenbus.

De stickers zijn trouwens ook te verkrijgen met een magneetplaat of zuignappen. Maar naar mijn bescheiden mening is het makkelijker om het bij de conventionele sticker te houden, want dan weet je zeker dat ze blijven zitten tijdens het rijden en dat ze niet bij een parkeerplaats van je camper afgehaald worden.

Waar moet je de stickers plakken?

Je moet 2 stickers aan de voorzijde van je camper plakken en een sticker aan de achterkant. Aan de voorzijde moeten ze zowel aan de linkerkant als aan de rechterkant geplakt worden.  De hoogte moet minimaal 90 centimeter vanaf de grond bedragen en mag maximaal 1,50m vanaf de grond geplaatst zijn. Naast de hoogte moeten deze stickers ook nog binnen 1,00m, vanaf de neus gemeten, geplakt worden.  

Om een beeld te schetsen zullen ze bij een semi-integrale camper op je deur uitkomen. Als je  integrale camper bezit dan zal aan de linkerkant de sticker ook op de deur uitkomen en aan de rechterkant op de zijwand.

Dan houd je nog een sticker over en die moet aan de achterkant geplaatst worden. Ook nu gelden de minimale hoogte van 90cm vanaf de grond en maximaal 150 centimeter vanaf de grond en en dan op de rechterhelft van de camper worden geplakt.  

Herbruikbaar

De stickers zijn overigens meerdere keren te gebruiken. Het is belangrijk dat je het stickervel bewaard, zodat je de sticker weer op het vel kunt plakken. Zo ze zijn meerdere keren te gebruiken.

Wat je ook kan doen is bijvoorbeeld om doorzichtige folie te gebruiken en om daar de stickers op plakken. Dan plak je de folie met sticker op je camper. Veel mensen kenne dit trucje van de vignetten voor Oostenrijk of Zwitserland)

Boete

Neem geen risico door erop te gokken dat je niet aangehouden wordt om het gewicht te controleren van de camper.  De boete beddraagt onegveer 90 tot 135 euro per keer dat ze je staande houden. Als je 3 keer staande houden voordat je in Zuid-Frankrijk bent dan is het een behoorlijk dure grap geworden.

Mijn advies is om een paar euro uit te geven aan de stickers en voorkom de hoge boetes.

Tot slot

Laat je vakantieplezier niet bederven door deze sticker. Het ziet er misschien altijd even mooi uit, maar je kan nog steeds de mooiste plekje bezoeken in jouw huis op wielen.  

Dodehoekstickers nodig?

Bestel ze hier!

7 gedachten over “De verplichte dodehoeksticker op de camper”

  • Hallo Johan,

   je zou een stuk doorzichtige folie permanent op de camper kunnen plakken. Dit valt dan niet op als de dodehoekssticker niet geplakt is. Tevens blijven er ook geen resten van de sticker achter op de camper. Bij een volgend gebruik is het even de folie afnemen en de sticker plakken. Het is een idee om de sticker te kunnen hergebruiken en niet permanent op de camper te hoeven laten zitten.

   Beantwoorden
 1. Maar is er naast deze sticker ook nog de verplichte snelheids stickers, 80, 90 100.
  Of zijn die voor campers in Frankrijk nier verplicht?

  Beantwoorden
   • Er zijn campers met een massa van meer dan 3500 kg met de voertuigindicatie M1 = Personenwagen. Deze mogen sneller rijden dan 80 km/u (vrachtwagen). Hiervoor geldt dan geen snelheidssticker. Kijk dus wat die indicatie is, staat op de achterkant van het kentekenbewijs.

    Beantwoorden
    • Mijn camper is zo een die is teruggekeerd tot maximaal 3500kg .
     Maar wel zo groot en ook dodehoek niet altijd zichtbaar. Wat moet je dan? Ook z’on sticker.

     Beantwoorden
 2. Ik heb een Iveco Daily buscamper, op B-rijbewijs. Wel met dubbellucht achter.
  Volgend jaar wil ik met deze buscamper, en caravan naar Zuid Frankrijk. Ben ik wel of niet verplicht om stickers te plakken? De MTM van de bus zelf is max 3500kg, alleen mag mijn caravan ook nog 1500kg wegen en kom ik op een gezamenlijke maximum massa van 5000kg uit.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds