Welke campingpan past bij jou?

Als je online op zoek gaat, dan vind je een enorm groot aanbod aan campingpannen. Maar welke pan is nu geschikt voor jou en past bij jou wensen? In dit artikel wil ik je graag op weg helpen bij het maken van een keuze.

Kampeertips voor beginners - Welke campingpan past bij jouw manier van kamperen - Foto van een camping pannenset

Je kunt pannen in heel veel verschillende soorten onderverdelen. Denk hierbij aan opvouwbare pannen,  koekenpannen, kookpannen en pannensets. Maar het allerbelangrijkste vraag die je moet stellen: Op welke warmtebronnen kun je de pannen gebruiken?

Fornuis of kookplaat

Op de camping kook je voornamelijk op een elektrische kookplaat of gasfornuis. Als jij dat ook doet dan wordt de keuze makkelijker. Dit komt, omdat op dit soort kooktoestellen elk soort pan gebruikt kan worden. Maar kook je op inductie? Dan heb je speciale pannen nodig met een magnetische bodem. Kook je op een keramische kookplaat? Dan is  het belangrijk dat de bodem van je pannen zo vlak en glad mogelijk zijn.

Gebruik hierop dus geen pannen die al eerder gebruikt zijn op een gasfornuis. Door de ongelijke temperatuur van een  gasvlam, kan de bodem vervormd zijn.

Maar wat maakt een pan dan een campingpan?

Ze zijn over het algemeen altijd licht van gewicht en compact om mee te nemen. Neem bijvoorbeeld de kookpannen voor op de camping. Deze hebben een kleinere diameter, maar zijn vaak hoger dan de pannen thuis. Hierdoor kun je op een compact kooktoestel  toch alle pitten tegelijk gebruiken. Ook hebben campingpannen een dunnere bodem, waardoor de je (avond-)eten sneller verwarmd  wordt en je dus minder gas verbruikt.

Siliconen pan

Om nog meer ruimte te kunnen besparen, kun je gebruik maken van siliconen pannen. Dankzij het siliconen gedeelte kun je deze pannen tot een plat pakketje inklappen. Ook zijn er pannen met een inklapbaar of een te verwijderen handvat. Hierdoor kun je de pannen nog compacter opbergen.

Rvs of aluminium

De meeste campingpannen zijn  gemaakt van RVS of aluminium. En deze materialen hebben beide hun eigen voor- en nadelen.

Voor- en nadelen RVS:

Voordelen van RVS pannen:

– zijn makkelijk in gebruik;
– zijn bijna onverwoestbaar;
– de pannen kunnen na gebruik gewoon in de vaatwasser.

Nadelen van RVS pannen:

– ze hebben een minder goede warmtegeleiding;
– ze kunnen niet tegen direct contact met zout.

Voor- en nadelen aluminium:

Voordelen van aluminium pannen:

– ze zijn licht van gewicht;
– ze hebben een goede warmtegeleider.

Nadelen van aluminium pannen:

– de bodem van een aluminium pan kan vervormen bij gebruik op gas;
BELANGRIJK: een aluminium pan mag niet in de vaatwasser.

De inhoud van de pan

Ook de inhoud van een pan kan het verschil maken. Heb je maar weinig ruimte om campingspullen mee te nemen? Dan kies je waarschijnlijk voor een compacte pan. Maar als je voor 4 personen moet koken, is deze pan waarschijnlijk te klein. Kijk dus goed naar de inhoud van de pan!

Kampeertips voor beginners - Welke campingpan past bij jouw manier van kamperen - Foto van een grote pan om in te koken

Vragen

Om het jezelf makkelijker te maken bij de keuze, kun je jezelf van te voren de volgende vragen stellen:

  • Welke soort pannen gebruik je? (Bijvoorbeeld 1 kookpan, 1 koekenpan en 1 steelpan)
  • Hoe groot mogen deze pannen dan zijn?
  • Welke eigenschap vind je belangrijk?
  • Wil je de pannen zo compact mogelijk kunnen opbergen?
  • Wil je het gewicht zo laag mogelijk houden?
  • Of wil je juist een luxe pannenset met alles erop en eraan?

Slot

Door middel van dit artikel heb ik je zoveel mogelijk de verschillen willen laten zien. Daarbij heb ik je ook op weg willen helpen door vragen te stellen die je kunnen helpen bij het maken van jouw keuze. Hopelijk kan je het grote assortiment aan campingpannen filteren tot een ‘behapbaar’ aanbod.  

Op zoek naar kwaliteitspannen voor op de camping?

Vind hier jouw ideale pannenset!

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds