Welke haring is geschikt voor welke ondergrond?

Er is geen enkele manier te vinden om de (voor)tent, vouwwagentent en/of luifel te bevestigen zonder de haringen. Maar welk type haring is geschikt voor welke ondergrond?

Kampeerders die op pad gaan met de tent of vouwwagen hebben altijd haringen bij zich, maar zelfs caravanners en camperbestuurders kunnen zelden zonder de haring. Haringen zorgen voor stabiliteit in de kampeerwereld, want ze verankeren per slot van rekening de (voor)tent en/ of luifel.

Als de zon volop schijnt dan wil je toch graag wat schaduw creeëren. Of Als het onverhoopt begint te regenen, dan wil je graag droog zitten. Dan is een tent of luifel erg fijn!

Om in alle bodemomstandigheden het hoofd te kunnen bieden aan weer en wind, zijn echter geschikte haringen nodig om de scheerlijnen te bevestigen. Luifels en tenten worden ​​vanuit de fabriek geleverd, maar deze zijn meestal bedoeld voor gebruik op grasvelden of weilanden. De aftermarket-afdeling kan met speciale ontwerpen helpen bij andere bodemgesteldheden. Maar het aanbod is divers, bijna verwarrend. Welke haring is het beste voor welk bodem?

Haringen en piketten – A.S.Adventure Outdoor (Youtube)

De basis

Om het iets makkelijker te maken, wil ik eerst graag basisregels uitleggen. De basisregels zijn simpel: hoe harder de ondergrond, des te stabieler en dunner de haring moet zijn. En hoe zachter de ondergrond, des te langer en breder het type haring zou moeten zijn.

Een ander criterium is de gebruiksduur. Moet het grondanker de luifel maar kort vastzetten of blijft het de hele vakantie in de grond? Haringen die de tentpalen bevestigen, moeten groter zijn dan de haringen die alleen worden gebruikt om zijpanelen voor de ventilatie open te zetten. Bij een luifel wordt de belangrijkste verankering meestal gemaakt op de hoeksteunen.

Hout en aluminium

Het scala aan gebruikte materialen kent nauwelijks grenzen. Door zijn gevoeligheid voor vocht is de houten haring praktisch verdwenen en wordt alleen in de lange versie gebruikt om tenten vast te zetten in mul zand en duinen.

Aluminium heeft als voordeel dat het licht is, maar is alleen geschikt voor zachte vloeren. Steenachtige grond kan de punt bot maken, massieve hamerslagen kunnen de haring makkelijk buigen.

De XXL-maat schroef- en hamerpennen van licht metaal voor het bevestigen van stormbanden zijn hierop een uitzondering.

Schroefharingen van kunststof in verschillende lengtes, die een goede houvast in losse grond en zacht gras garanderen, worden steeds populairder in de kampeersector. Opgemerkt moet worden dat het plastic vaak hard wordt en na verloop van tijd broos wordt. Schroefpennen moeten altijd worden ingeschroefd en nooit worden ingeslagen.

Staal en ijzer

Stalen en ijzeren haringen zijn extreem stabiel en roestvrij staal heeft de toegevoegde bonus van corrosiebestendigheid. De geschiktheid voor zeer harde vloeren wordt gekocht met een verhoogd gewicht.

Wat moet je doen als je pas op de camping ontdekt dat je de juiste haring niet bij je hebt?

Een paar simpele maar bewezen trucs kunnen hier worden gebruikt:

  • bij losse stenen of zacht, vochtig gras worden de lijnen op dubbele haringen gespannen om de belasting van de individuele grondankers te minimaliseren. Dit werkt ook bij wind!!
  • In zacht zand daarentegen kan een stevig stuk hout worden gebruikt, waaraan de verankering is vastgemaakt. Nu hoef je alleen nog maar een gat te graven, het stuk hout daarin doen en het, indien mogelijk, te verzwaren met een grote steen;
  • Vlaagwind is de natuurlijke vijand van de tent. Zowel aan de Kroatische Adriatische Zee als in de Zweedse archipel komt de wind vaak plotseling van de ene op de andere dag. Zeker, tijdens tests hebben luifels hun stabiliteit in sommige gevallen tot windkracht 8 bewezen. In de praktijk kunnen regenachtige vloeren er echter voor zorgen dat haringen weinig houvast hebben.
Kampeertips voor beginners - Welke haring is geschikt voor welke ondergrond - Foto van een tent in harde wind

Fabrikanten raden daarom terecht aan om bij een stormwaarschuwing open zonnedaken te verwijderen of de luifel in te schuiven. Afsluitbare tenten dienen volledig gesloten te zijn en voorzien van alle beschikbare lijnen.

Sommige tentfabrikanten benadrukken dat zowel een stevige spanning van het tentdoek als een zorgvuldig uitgevoerde en rondom opspannen van de tentvloer bepalend zijn voor de weerstand bij slecht weer. Bij onweer moeten alle tentdelen op hun plaats zitten en op de grond staan, grote ventilatieramen moeten gesloten zijn.

Controle voor het slapen gaan

Niets is zo ongemakkelijk als bij zonsopgang naar buiten te moeten om wapperende tentdoeken recht te trekken. Regelmatige voorbereidingen voor de nacht omvatten daarom het opzetten van tentzeilen en luifels voor het geval dat. Zowel voor luifels als luifels worden stormbanden aanbevolen, die de tent op zijn plaats houden.

Let op!

De stormbanden mogen echter niet over het dakdoek lopen, omdat ze hier het materiaal kunnen beschadigen.

Bevestig ze aan de dakspikes/-punten, zodat er een directe verbinding met het tentframe is. Tegenwoordig zijn de stormvoorzieningen reeds in de (voor)tent of luifel gefabriceerd, waardoor je met een klik-systeem alles makkelijk vast kan vastzetten zonder de tent te beschadigen.

De plotselinge druk van windstoten wordt effectief verminderd als de stormband en grondanker met elkaar worden verbonden door middel van een spiraalveer. Als je tentzeilen met haringen vastzet, dan is het je aan te raden een rubberen ring tussen de tentlijn en de haringen te plaatsen om te voorkomen dat de zeilringen bij windstoten scheuren.

Zoek informatie

Als je van tevoren weet waar de reis naartoe gaat, dan kan je jezelf vooraf informeren over de typische bodemgesteldheid in de doelregio. Standplaats- en campinggidsen, maar ook blogs en reisliteratuur, geven informatie over de omstandigheden waarmee je kan worden geconfronteerd.

Maar uitzonderingen bevestigen de regel en zelfs ter plaatse kan de toestand van de bodem niet altijd nauwkeurig worden bepaald door visuele inspectie. Zowel zand als rots kunnen worden verborgen onder gras, oude funderingen of steen onder grind.

De kampeeraccessoires, die campings bij de receptie of in de winkel aanbieden, zijn geschikt als indicator. De haringen die ter plaatse worden aangeboden, zijn meestal ook geschikt voor de lokale bodemgesteldheid. Als alternatief kunt u door advies van een camping- of buitenspeciaalzaak voorkomen dat je minder goede aankopen doet. Speciale aanbiedingen zijn niet altijd het geld waard, omdat je niet voldoen aan de omstandigheden op jouw kampeerplek.

Er bestaat echter niet zoiets als één soort haring, die geschikt is voor alle omstandigheden. Het is dus aan de veilige kant als u verschillende soorten haringen in uw bagage heeft.

De cruciale hoek

Hoe verder een haring in de grond wordt gehamerd, hoe beter hij blijft plakken onder belasting. Deskundigen raden ook aan om de pen niet verticaal in de grond te laten zakken, maar haaks op de scheerlijn onder een hoek van ongeveer 40 graden.

Hulpmiddelen om de haring in en uit de grond te krijgen

Kampeertips voor beginners - Welke haring is geschikt voor welke ondergrond - Foto van voorboren

Een stalen hamer is meestal niet nodig om haringen in normale en zachte grond te slaan. Rubberen, plastic of houten hamers beschermen de haring. Een stalen hamer helpt bij steenachtige bodems. Maar hierdoor kunnen er scherpe randen op de haringkop ontstaan. Soms kan het handig zijn om een gat voor te boren.

Met de gespleten punt van een timmermanshamer kunnen stalen haringen eenvoudig weer uit de grond worden getrokken. Echter raad ik je het gebruik van een uittrekhulpmiddel aan, dat verkrijgbaar is bij speciaalzaken. Schroefpennen worden met het bijgeleverde speciaal gereedschap in de grond geschroefd, eventueel ook met een accuschroevendraaier.

Heb je nog (nieuwe) haringen nodig?

Hier vind je ze in verschillende soorten en maten!

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds