De beste voortent voor jouw vakantie!

Er zijn veel verschillende soorten voortenten. Maar welke moet je kiezen om geslaagd op vakantie te gaan? In dit artikel beschrijf ik de verschillen tussen de voortenten zodat je weloverwogen een keuze kunt maken.

Elk type gebruik heeft z’n eigen voortenten die het meest geschikt zijn. Zo zijn er lichtgewicht voortenten, wintertenten,  seizoensvoortenten, opblaasbare voortenten en allround voortenten. Bedenk dus van te voren goed hoe je op vakantie wilt gaan zodat je de juiste voortent kunt kiezen.

Lichtgewicht voortent

Ga je per jaar meerdere keren voor een paar dagen op pad? Dan wil je waarschijnlijk niet te zwaar reizen. En daarnaast vind je het waarschijnlijk ook  fijn dat de voortent snel op te zetten is. In dat geval kun je het beste kiezen voor een lichtgewicht voortent.

Zo’n voortent monteer je  eenvoudig en snel aan je caravan. En met een beetje ervaring kun je ‘m binnen 20 minuten opzetten.

Zo heb je kleine lichtgewicht  voortenten, maar ook hele grote. Lichtgewicht voortenten zijn over het  algemeen voorzien van glasfiber boogstokken zodat ze snel en eenvoudig op te zetten zijn. Lichtgewicht voortenten worden alleen in het  rechte stuk van de caravanrail gemonteerd. Het is daarom ook belangrijk om deze  maat voor aankoop goed na te meten.

Opblaasbare voortent

Wil je het helemaal makkelijk  hebben tijdens je vakantie? Dan kun je ook kiezen voor  een opblaasbare voortent. We hebben opblaasbare deeltenten,  maar ook opblaasbare voortenten die door de gehele caravanrail heen gaan.

Air Cirrus van Isabella – RTL Kampeert (Youtube)

Traditionele voortent

Ga je meerdere weken aaneengesloten op vakantie en blijf je dan op dezelfde plek staan? Dan kun je het beste kiezen  voor een traditionele voortent. Een traditionele voortent is van  robuuste materialen gemaakt en is daardoor steviger dan een lichtgewicht voortent.

Traditionele voortenten beslaan de hele caravan.  Hierdoor heb je meer effectieve binnenruimte. Om de juiste maat te kiezen,  moet je de omloopmaat weten.

Bepalende omstandigheden

Voor drie weken zomervakantie kun je het  beste kiezen voor een die niet zo benauwd is en een aangenaam leefklimaat hebben. Persoonlijk heb ik een Dorema voortent die me voortreffelijk bevalt in de zomer.

Tip

Sta je op een beschutte plek? Dan kun je  kiezen voor een lichtgewicht aluminium frame. Sta je op een open plek of aan de kust? Dan kun je het beste voor een stalen frame kiezen.

Als de voortent langer dan 4 weken aaneengesloten blijft staan, spreek je over seizoenskamperen. Omdat deze tenten langer  blootgesteld worden aan weer en wind, is het belangrijk om een  stevige voortent te kiezen. Je kunt dan het beste kiezen voor een  pvc voortent met een stevig frame. Het liefst nog met extra dakliggers  en staanders voor extra stabiliteit.

PVC

Het voordeel van pvc is dat het robuust en slijtvast materiaal is dat niet aangetast wordt door  uv-straling of vervuiling. Een ander bijkomend voordeel is dat  pvc niet geïmpregneerd hoeft te worden. Omdat het in een pvc voortent vrij  warm kan zijn in de zomermaanden, zou je ook kunnen kiezen voor een  ten cate voortent met een WM19 dak.

Deze voortenten kun je herkennen  aan het printpatroon dat aan de binnenzijde in het dak gedrukt zit. Dit materiaal is vochtregulerend wat  zorgt voor een aangenaam leefklimaat.

Let op!

Ga je voor een ten cate WM19 voortent? Dan  zal je deze wel regelmatig moeten schoonmaken.

Kamperen in de winter

Kampeertips voor beginners - De beste voortent voor jouw vakantie - Foto van mannen die hun voortent sneeuwvrij maken

Ga je kamperen tijdens de wintermaanden of  laat je de voortent het hele jaar staan? Dan kun je het beste kiezen  voor een 4-seizoenen voortent. Een 4-seizoenen tent is een robuuste pvc  voortent die voorzien is van extra opties zoals een dubbele slikrand en afdekflappen voor  de ramen om het raamfolie netjes te houden.

Het is raadzaam om een stevig frame te  kiezen met extra staanders en dakliggers om het extra gewicht te kunnen dragen.

Ga je kamperen tijdens de  wintermaanden en verwacht je sneeuw? Dan kun je het beste kiezen voor een wintertent. Een wintertent is een compacte pvc voortent die ideaal is om te gebruiken als  opbergplaats voor skispullen, of als overdekt voorportaal van je caravandeur.

Wintertenten zijn smaller en minder diep dan gewone voortenten. Hierdoor heb je een kleiner dakoppervlak waardoor je minder kans hebt op  instorten bij sneeuw op het dak.

Desondanks is het raadzaam om het frame met extra  dakliggers en staanders te ondersteunen.

Jouw keuze

Nu ik je de verschillen heb uitgelegd  tussen de voortenten en hun gebruik, ben je weer een stap dichter bij het  uitzoeken van de ultieme voortent. Ik wens je alvast veel plezier bij het uitzoeken.

Op zoek naar jouw ideale voortent?

Hier vind je de beste kwaliteit voortenten!

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds