Koffie zetten op de camping

Koffie is passie, genieten en een cafeïnekick. Maar hoe zit het met koffie in de camper of caravan of vouwwagen? In dit artikel bespreek ik de verschillende methoden om een heerlijke, ​​warme kop koffie op de camping te maken.

Kampeertips voor beginners - Koffie zetten op de camping - Foto van een koffiemok met lieveheersbeestje print

Thuis, in het restaurant of onderweg! Het maakt niet uit. Wij nederlanders genieten volop van de koffie, de espresso of cappuccino. Van de fluweelzachte structuur van een perfect melkschuim tot de geur van de gebrande aroma’s. En daar wil je ook van blijven genieten als je op kampeervakantie bent!

Er zijn veel verschillende manieren om de felbegeerde, warme kop koffie onder mobiele omstandigheden te bereiden. Van oploskoffie tot capsulemachines, van espresso-handpompen tot volautomatische machines.

Hoe zet je goede koffie op de camping?

Let op! Dit is geen vergelijkingstest op basis van smaakresultaten, maar een artikel om je een idee te geven van de verschillende manieren om koffie te bereiden. De smaken zijn in ieder geval minstens zo gevarieerd als het aantal aangeboden koffiesoorten.

Wat ik wel vergelijk, is de geschiktheid van elke voorbereidingsmethode van koffie tijdens het kamperen. Dit omdat de omstandigheden anders zijn dan in de thuissituatie. Als je voor jezelf op zoek bent naar de ideale campingkoffiemethode, dan moet je je afvragen van welke energievoorziening je gebruik wilt maken.

Elektrische apparaten of handige compacte apparaten?

Als je jezelf op een camping of parkeerplaats op een kopje thee wilt trakteren, dan is meestal de beschikbare stroomaansluiting de eerste keuze. Zo kunnen gangbare 230 volt apparaten worden gebruikt. Als je echter verlangt naar een kop koffie, weg van de beschaving, kun je het beste gas gebruiken als energiebron om water te koken om de koffie te maken.

12 volt koffiemachines zijn meestal duur, relatief traag en kunnen meestal niet tegen de methoden, beschreven in dit artikel, op. Vandaar dat ik daar niet verder op in ga.

Wil je een elektrisch apparaat zelfvoorzienend gebruiken, dan kan dat natuurlijk via een omvormer. Wel moet worden opgemerkt dat koffiemachines tijdens het koffiezetten veel stroom nodig hebben. De koffiepadmachine trekt bijvoorbeeld bijna 1500 watt. Voor de beeldvorming is dat hetzelfde aantal Watt als een volautomatische machine.

Een omvormer van goede wattage is nodig om 12 volt om te zetten naar 230 volt in deze vermogensklasse. En koffiemachines werken vaak niet optimaal of naar behoren met de goedkopere varianten van omvormers die alleen een gemodificeerde sinusvormige spanning genereren. Nee, je hebt echt dure omvormers nodig die een zuivere, fijn afgevlakte sinuswisselstroom leveren.

Kleine koffiezetapparaten kunnen gemakkelijk worden opgeborgen in een keukenkast, terwijl de grotere machines de juiste opbergruimte nodig hebben gedurende de hele reis. In gebruik kan een volautomatische machine comfortabel staan op bijvoorbeeld de tafel of op het fornuis als je buiten kookt. De vrije ruimte die je in de keuken hebt, is vaak alleen voldoende voor de kleinere capsule- of koffiepadmachines – of helemaal niet. Het zou ook ideaal zijn als er ook een stopcontact in de buurt is.

Wat is de gemakkelijkste manier om koffie te zetten?

Qua bediening en gemak zijn dat de volautomatische koffiemachines. De twee machines voor capsules of koffiepads en koffiebonen zijn moeilijk te verslaan. Inschakelen, even opwarmen en met een druk op de knop zet je de lekkerste koffie. De’Longhi maakt zelfs melkspecialiteiten met een indrukwekkende zachte structuur. Bij de Senseo moet de vochtige pad na elk zetproces worden weggegooid, de andere twee alleen als de opvangbak vol is.

Vooral de afvoer is een criterium onderweg. Geperste ‘koffiekoeken’, zoals die geproduceerd met volautomatische machines of de Bialetti, zijn nog steeds gemakkelijk te beheren. Maar wie ooit een natte filterzak heeft gescheurd, weet hoe vervelend dat is.

Algemene favorieten

Duidelijke favorieten zijn in deze de Nespresso-machine en Nescafé. Overigens wordt er gezegd dat de recyclingpercentage hoog is voor de aluminium capsules die worden weggegooid: momenteel wereldwijd 75%! Bij oploskoffie is er sowieso nauwelijks afval, hooguit bij de mixsticks, waar een lege papieren zak achterblijft.

Kampeertips voor beginners - Koffie zetten op de camping - Foto gebruikte koffiecapsules

Koffiebereiding volgens de French Press-methode (ook wel cafetière genoemd) met de Bodum Chambord is ronduit eenvoudig, terwijl de Italiaanse bialetti veel voorbereiding vereist. Bij de zelfvoorzienende bepaalt de vraag hoe snel het water kookt in het algemeen de duur van het brouwproces.

Met de klassieke filtermachine duurt het ongeveer tien minuten. De handmatige filtermethode, die Melitta Bentz in 1908 heeft uitgevonden, gaat waarschijnlijk niet sneller. De koffiesterkte en de hoeveelheid per kopje zijn te programmeren met de drukknop barista’s. Met de Nescafé gaat dit heel gemakkelijk met een lepel.

Het geluid

Als je de cafeïne-kick ’s avonds laat of tijdens de lunch op de camping nodig hebt, kun je medereizigers of buren storen met de harde geluiden die de koffiemachines soms maken. Handmatig koffie zetten stoort helemaal niemand.

Kampeertips voor beginners - Koffie zetten op de camping - Foto gebruikte koffiecapsules

Maar ik denk persoonlijk dat de meeste mensen al zo gewend zijn aan de geluiden, dat het nog maar weinig mensen zich hieraan storen.

Een snelle Nescafé, ’s werelds populairste koffie, biedt eigenlijk het meest overtuigende totaalconcept voor kamperen. Water koken, koffie toevoegen, roeren en genieten van de koffie. De elektrisch bediende tegenhanger is de capsulemachine die je steeds meer ziet verschijnen op de camping.

Conclusie

Net zo als de koffiesmaak voor een ieder persoonlijk is, geldt dat ook voor de manier van koffie zetten. Ga voor jezelf na wat jouw voorkeur heeft en geniet van het resultaat. Geniet onderweg en op de camping van jouw favoriete koffie, gezet zoals jij dat wilt.

Wil jij ook genieten van een lekker kopje koffie op de camping?

Jouw ideale koffiemachine vind je hier!

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds