Naast goede wandelschoenen zijn goede wandelsokken ook erg belangrijk. Sokken hebben verschillende functies. Ze moeten luchtbellen beschermen, verwarmen of vermijden. Katoenen sokken, ook wel tennissokken genoemd, zijn daarbij niet de beste keuze die je kunt maken.
In dit artikel wil ik het graag over het volgende gaan hebben hoe je de beste wandelsokken kiest!
Inhoudsopgave

Onze voeten produceren tot wel 3/4 liter zweet per dag. Vooral veel op de voetzolen en dat verzacht de huid, wat blaarvorming bevordert. Oorzaken voor blaren zijn:
- Druk en wrijving zijn de belangrijkste oorzaken van blaren. Hierbij moet je vooral letten op de pasvorm van de schoenen en dat de kousen passen bij de schoenen en het schoenconcept;
- Warmte en vocht zijn verzwarende factoren bij blaarvorming;
- Wandelsokken leveren een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van blaren en verkeerde kousen kunnen de vorming van blaren enorm bevorderen. Veel technologieën in kousen en wandelschoenen kunnen blaren voorkomen.
Lees ook mijn artikel: Welke wandelschoen past bij jou?
Aankoopcriteria voor wandelsokken
Om ervoor te zorgen dat je makkelijker wordt om de juiste keuze te maken bij het kiezen van uw sokken of kousen, zijn hier mijn belangrijkste criteria bij het kopen en waar je op moet letten. Ik heb al een tijdje leren schoenen van Lundhags en het is daar normaal om meerdere kousen over elkaar aan te trekken. In de zomer draag je liever een paar lichte sokken, in de winter 2 of 3 lagen, afhankelijk van de buitentemperatuur.
Denk dus na over waar je wilt gaan wandelen en welk klimaat je daar kunt verwachten.
Bij kousen tegen blaren is het belangrijk dat de interne temperatuur in de wandelschoen niet te hoog wordt. Warmte bevordert blaren. Tevens zweten je voeten meer, wat ook blaren bevordert. Er is een goede balans nodig tussen NIET koud en warm zijn. Hier zijn een aantal criteria waar ik rekening mee houdt als ik wandelsokken aanschaf.
- Er zijn plaatsen op de voet die bijzonder vatbaar zijn voor blaarvorming. Het beste voorbeeld is de hiel, die vaak wordt veroorzaakt door hielslip. Verschillende merken versterken de kousen op bijzonder kritische punten.
- Het volgende belangrijke criterium, de kousen mogen niet gekreukt zijn en dus niet wegglijden. Dergelijke kreukels zijn een garantie voor blaren. Je hebt geen high-tech kousen nodig om dit soort kreukels te voorkomen. Zelfs de goedkopere, functionele sokken kunnen dat. Maar ik raad het echter af, omdat de kwaliteit minder goed en duurzaam is. Daarnaast heeft de productie van de goedkopere sokken vaak een enorme impact op het milieu.
- Naden zijn natuurlijk een wrijvingspunt , maar zijn met wandelsokken of wandelsokken nauwelijks te vermijden. Bij het kopen kunt u er echter voor zorgen dat deze zich alleen boven of in niet-kritieke gebieden bevinden. Voorbeeld: een naad in het onderste gedeelte van de voorvoet leidt onvermijdelijk tot blaren bergafwaarts.
- GEEN tennissokken! Deze katoenen sokken nemen het zweet op als een spons. Maar om functionele stoffen zoals Gore-Tex te laten werken, moet het zweet worden doorgegeven. Merino of functionele sokken kunnen dat meestal.
Materiaal van wandelkousen
Polyamide, polyester, merino en elastaan ​​zijn de belangrijkste componenten van wandelsokken. Afhankelijk van de compositie wil je verschillende effecten triggeren.
Elastaan
Wordt aan de mix toegevoegd zodat de kous elastisch is en er geen kreukels ontstaan.
Polyamide
Dit is een zeer duurzaam en slijtvast materiaal. Het is vooral populair voor de versterkte delen van de wandelsokken of maakt deel uit van de materiaalmix.
Katoen
Neemt zweet snel op, maar geeft het niet door. Daarom is het meer geschikt voor korte en zweterige activiteiten. Tennis is er een van en vandaar de naam tennissokken.
Merinowol / scheerwol
Het neemt zweet op en voert vocht snel af. Wandelsokken van merinowol hebben daarom altijd ademende schoenen nodig met materialen als Gore-Tex, Event etc. Daarnaast heeft de merinowol een antibacteriële werking. Daarom ruiken de kousen veel minder dan die van andere materialen. Daarom ook zeer geschikt voor meerdaagse tochten.
Voor- en nadelen van de verschillende sokken
Katoenen sokken
Merino wollen sokken
Dubbellaagse sokken
Synthetische sokken
Waterdichte sokken
Maar hoe gebruik je de wandel- en trekkingsokken?
Hier zijn een paar tips in het kort:


- Smeer je voeten in met talkpoeder voordat je je aankleedt. Hierdoor sluiten de poriën en zweet je niet of nauwelijks;
- Wandelsokken moeten altijd enkele centimeters buiten de schacht uitsteken en niet wegglijden;
- Als er kreukels ontstaan, trek dan onmiddellijk je kousen strakker aan!;
- Afhankelijk van de warmte moet je met tussenpozen een pauze nemen, je schoenen uittrekken en je kousen drogen;
- Je kunt ook afwisselend de trekkingsokken aantrekken en het vochtige paar aan de rugzak te drogen hangen;
- Als je een gaatje in jouw kous hebt opgelopen, neem dan plakband / blaarpleister en plak deze op jouw voeten;
- Gebruik bij meerdaagse tochten altijd sokken met antibacteriële werking;
- Zorg dat je altijd reservekousen bij je hebt.


